Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nancy Zhou palaa Sibelius-viulukilpailuun

Suomen maineikkain musiikkikilpa alkaa maanantaina.

Kulttuuri
 
Sibelius-kilvan Nancy, Kasmir ja Pekko paljastavat aseensa
Sibelius-kilvan Nancy, Kasmir ja Pekko paljastavat aseensa
HSTV pyysi kolmea Sibelius-viulukilvan osallistujaa kertomaan upeista arvoviulusta, joilla he saavat osallistua maanantaina 23. marraskuuta alkavaan koitokseen. Samalla Nancy Zhou, Pekko Pulakka ja Kasmir Uusitupa antavat soittonäytteen Jean Sibeliuksen viulukonserton alusta ja lopusta. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Arttu Luhtala ja Janne Järvinen, leikkaus: Arttu Luhtala ja Janne Järvinen

”Viimeksi täällä oli lunta”, ihmettelee yhdysvaltalainen Nancy Zhou, 22.

Hän on palannut Helsinkiin hieman yllättäen osallistuakseen jälleen Sibelius-viulukilpailuun. Sunnuntaina hän kuulee esiintymisjärjestyksen arvonnassa puolenpäivän aikaan. Silloin hän saa tietää milloin on hänen vuoronsa soittaa maanantaiaamusta keskiviikkoiltaan jatkuvissa alkuerissä.

Zhoun paluu on yllätys siksi, että oikeastaan hän teki jo läpimurron viisi vuotta sitten edellisen viulukilpailun karismaattisimpana finalistina.

Silloin Zhou huokui sellaista itsevarmuutta, että jos hän olisi osunut pimeällä kujalla jotain rikollisjärjestöä vastaan, rikolliset olisivat taatusti väistäneet hentoa nuorta naista ja vetäneet suunnilleen kättä lippaan.

Siksi kapellimestari Sakari Oramo pyysi hänet solistikseen konserteissa Suomessa ja Ruotsissa, ja Fazerin konserttitoimisto teki sopimuksen hänen kanssaan. Zhoun ei kuitenkaan voinut antaa voittaa, koska koulutus oli keskeneräistä ja hän rymisteli metsään finaalissa muutaman kerran varsin näyttävästi. Ei ollut siis mitenkään väärin antaa voittoa silloin Nikolai Boriso-Glebskille, hopeaa Petteri Iivoselle ja pronssia Esther Yoolle.

”Viisi vuotta sitten olin hyvin intohimoinen ja eloisa, todella vapaa soittaja. Luulisin, että olen nyt vähän kypsempi. Haluaisin, että soitossa on nyt silloin puuttunutta hienostuneisuutta ilman, että intohimo lainkaan vähenisi”, hän muistelee.

Zhou on palannut viiden vuoden aikana Suomeen muutamia kertoja ja saanut hyviä arvosteluja. Miksi siis enää kilpailla juuri täällä?

Markus Jokela

”Kaikki ystäväni tulevat kilpailuihin, koska se voi edistää urakehitystä. Minä kilpailen oikeastaan sen vuoksi, että siinä tulee otettua laajoja musiikillisia kokonaisuuksia haltuun tehokkaasti ja saa jakaa musisointiaan erilaisten yleisöjen kanssa. Sibelius-viulukilpailu oli fantastinen kokemus, joten oli selvää, että halusin palata tänne.”

Zhoun vanhemmat syntyivät Kiinassa ja isä teki viulistina uraa pitkään myös San Antonion sinfoniaorkesterin konserttimestarina. Isä valmensi tyttärensä Sibelius-viulukilpailuun viisi vuotta sitten, mutta sen jälkeen Zhou jatkoi kolme vuotta suuren viulistin ja pedagogin Miriam Friedin johdolla.

Näinä vuosina hän on noussut finaaliin myös Brysselin Kuningatar Elisabeth -kilpailussa. Esimerkiksi Indianapolisissa ja äskeisessä Hannoverin Joachim-kilvassa hän jäi välieriin.

”Menestykseen tarvitaan aina myös onnea, sillä kukaan ei ole täydellinen. Putoaminen voi harmittaa hetken, mutta toisaalta en ole koskaan soittanut yhtään sävellystä niin, ettei sen parissa voisi vielä edistyä.”

Zhou on saattanut antaa muille kilpailijoille myös hieman tasoitusta muiden intressiensä vuoksi.

”Sanoin viulisti-isälleni jo hyvin pienenä, että haluan tehdä elämässäni monenlaisia asioita. Siksi kirjoittauduin myös Harvardin yliopistoon. Ensin kiinnosti lääketiede, mutta musiikki vie toki niin paljon aikaa, että vaihdoin pääaineeksi kirjallisuuden, ja tammikuussa otan sivuaineeksi taloustieteen. Yliopisto on ystävällisesti suostunut antamaan vapaata tietyiltä periodeilta kilpailujen ja kiertueiden vuoksi.”

Kiertueille hänet on kutsunut esimerkiksi maailmantähti Anne-Sophie Mutter, joka konsertoi mieluusti säätiönsä tukemien virtuoosien kanssa.

”Hänen säätiönsä on tukenut minua taloudellisesti vuodesta 2008. Hän lainasi minulle myös erinomaista arvoviulua, jossa on kuitenkin ’susiääniä’ [säveliä, jotka eivät yksilöllisissä vanhoissa arvoviuluissa välttämättä syty soimaan toivotulla tavalla], joita ei saatu ennen tätä kilpailua trimmattua riittävään kuntoon. Siksi soitan taiwanilaissponsorin ystävällisesti lainaamalla viululla, jonka italialainen Lorenzo Arcangioli rakensi vuonna 1849.”

Zhou on saanut esittää Mutterin kanssa esimerkiksi Bachin kaksoiskonserttoa New Yorkin Carnegie Hallissa. ”Siitä tehty cd taitaa olla jo ulkona Deutsche Grammophonilla”, hän muistelee.

Näin on, ja kollegiaalisesti Mutter on jakanut osuudet niin, että yksi virtuoosi soittaa aina konserton yhdessä osassa Mutterin kanssa. Zhou soittaa levyllä ensimmäisen osan.

Zhou tapaa kilpailussa monia ystäviään ja tuttujaan, joista viime vuosien kilpailujen tapaan monet tulevat Aasiasta tai omaavat vanhempiensa kautta sukutaustaa Kiinassa, Taiwanissa, Etelä-Koreassa tai Japanissa.

Tämä kertoo klassisen musiikin globalisoitumisesta, mikä lupaa yleistasolle hyvää. Voi hyvin olla, että Zhoun sukupolvi osin jopa syrjäytyy finaalissa vielä nuorempien tieltä.

Zhoun ja suomalaisten lisäksi huomiota voi kiinnittää myös toiseen viime kerran finalistiin Bomsori Kimiin, joka opiskeli ensin Etelä-Koreassa ja jatkoi sitten New Yorkin Juilliardissa. Hän on yleensä pomminvarma soittaja, ja ylsi finaaliin myös esimerkiksi tänä kesänä Moskovan Tšaikovski-finaalissa. Taiwanilais-yhdysvaltalainen Richard Lin puolestaan nousi tänä vuonna kolmanneksi Hannoverin Joachim-kilvassa ja voitti pari vuotta sitten Sendain kilpailun Japanissa.

”Juuri Bomsori Kimin kanssa esiinnymme Taiwanissa ja lisäksi soitan Shenzhenin sinfoniaorkesterin solistina Kiinan-kiertueella. Isäni on palannut Kiinaan ja on nykyisin sen orkesterin konserttimestari. Kesällä on resitaali Encore-festivaalilla. Mutta totta kai muutkin esiintymismahdollisuudet kiinnostavat!”

Janne Järvinen
Nancy Zhou
Nancy Zhou
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat