Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen viulutoivot toteuttavat unelmansa Sibelius-kilpailussa

Kulttuuri
 
PEKKO PULAKKA: ”Kilpailu nosti harjoittelun tehoa”
Arttu Luhtala / HS
Pekko Pulakka
Pekko Pulakka

Turun filharmonisen orkesterin vuorotteleva ensimmäinen konserttimestari Pekko Pulakka, 23, on valmistautunut viime viikot Sibelius-viulukilpailuun palkattomalta vapaalta.

”Voitin koesoitossa työpaikan toukokuussa 2014, mutta loppuvuoden halusin keskittyä Kuopion viulukilpailuun ja opintoihini, mihin suostuttiin.”

Pulakka tuli Kuopiossa toiseksi. Tämän jälkeen alkoi työelämä. Kun tieto Sibelius-kilvan esikarsinnan läpäisemisestä tuli alkusyksyllä, hän pyysi uutta vapaata.

”Jäi nälkä tehdä vielä työtä näiden sävellysten kanssa. Suurin osahan oli jo Kuopion ohjelmistossa. Kilpailu antaa aina lisämotivaatiota harjoittelemiseen.”

Näin kävi jo vuonna 2005, kun 13-vuotias Pekko seurasi Sibelius-viulukilpailua katsomon puolelta.

”Jo kilpailun seuraaminen nosti harjoittelun tehoa.”

Pulakan kalenteri on täynnä orkesterityötä Turussa, käy kilvassa miten tahansa.

”Kilpailun jälkeen esitämme Turussa kaikki Jean Sibeliuksen sinfoniat Leif Segerstamin johdolla. Orkesterityön rinnalla olisi tietysti kiinnostavaa tehdä kamarimusiikki- ja solistitehtäviä. Kilpailu on näyteikkuna, joka parhaassa tapauksessa voi antaa sellaisiakin mahdollisuuksia.”

Musiikista Pulakka irtautuu seuraamalla politiikkaa.

”Ja opiskelen vaimoni äidinkieltä unkaria. Hän sai paikan Kansallisoopperan orkesterin alttoviuluryhmästä, joten etsimme nyt asuntoa, josta olisi kohtuullinen työmatka sekä Turkuun että Helsinkiin.”

 

KASMIR UUSITUPA: ”Kilpailen kehittyäkseni”
Arttu Luhtala / HS
Kasmir Uusitupa
Kasmir Uusitupa

Kasmir Uusitupa, 20, siirtyi syksyllä Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolta Taideyliopiston puolelle. Hän on opiskellut professori Kaija Saariketun johdolla kahdeksan vuotta. Tammikuussa hän ylsi Kuopion viulukilpailussa finaaliin.

”Kilpailen kehittyäkseni. Kilpaileminen on tietysti raskasta, mutta ohjelmiston huolellinen viimeistely kilpailuun vie aina huimasti eteenpäin.”

Uusitupa saa soittaa OP-ryhmän taidesäätiön Stradivariuksella lisänimeltä Iiriläinen vuodelta 1702. ”Siitä saa enemmän sävyjä kuin mistään viulusta, jota olen aikaisemmin saanut soittaa. Se tietysti inspiroi.”

Uusitupa soittaa opintojen ohella Borea-kvartetissa yhdessä Kuopion viulukilvan voittaneen Tami Pohjolan, Turun sellokilvan voittaneen Senja Rummukainen ja alttoviulisti Riina Piirilän kanssa. Esiintymisiä on tulossa esimerkiksi Kuhmon kamarimusiikkiin.

Musiikille vaihtelua tulee esimerkiksi kokkauksesta. Mutta kuntosalikäynneissä on nyt pieni tauko, varmuuden vuoksi.

”Ettei vain tapahtuisi mitään juuri kilpailun alla.”

 

JUHO VALTONEN: ”Wien vie eteenpäin”
Juho Valtonen
Juho Valtonen

Juho Valtonen, 23, alkoi unelmoida osallistumisesta Sibelius-viulukilpailuun jo kymmenen vuotta sitten. ”Ja viisi vuotta sitten Petteri Iivosen välieräsoitto tuntui niin virheettömän täydelliseltä, että aloin ymmärtää viimeistelyn merkityksen”, hän kertoo puhelimitse Wienistä.

Jaakko Ilves on opettanut häntä Sibelius-Akatemiassa, ja tuloksena oli esimerkiksi finaalipaikka tammikuussa Kuopion viulukilpailussa.

”Olen eri viulisti kuin silloin, mikä on tässä iässä normaalia. Aika paljon enemmän ideaa ja syvyyttä on tullut esimerkiksi Bach-soittoon. Tekniset asiat eivät yleensä tunnu kauhean vaikeilta, mutta ideoiden syventäminen kohentaa tekniikkaakin.”

Uusia ideoita tuo opiskelu opiskelijavaihdossa Wienissä Lieke te Winkelin johdolla.

”Mitään ei ole tarvinnut purkaa, mutta olen mennyt älyttömän paljon eteenpäin Wienissä. Käy kilpailussa miten tahansa, näen selvästi miten paljon edistymistä voi tapahtua seuraavina vuosina. Tie on selvä, ei mikään viidakko.”

Hän osallistuu kilpaan kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen lainaamalla Gagliano-arvoviululla. Mitä muuta viulun ohella mahtuu elämään?

”Vapaa-aikaa läheisten kanssa tietysti. Urheilu on myös harrastus, ja Suomessa pelaan Sibelius-Akatemian jalkapallojoukkueessa Urkin Pallossa. Wienissä urheiluharrastus on tyydyttynyt lähinnä kuntosalilla. ”

Harjoittelutauoilla hän lukee uutisia. ”Ne vievät ajatukset hetkeksi pois musiikista.”

 

SARA ETELÄVUORI: ”Elän unelmaani”

Kölnissä opiskeleva Sara Etelävuori, 25, tähtää maisteriksi kuuluisan viulistin Mihaela Martinin opissa. Sibelius-viulukilpailu on pitkäaikaisen unelman täyttymys.

”Vuoden 2000 finaali nauhoitettiin kotona vhs:lle ja tuijotin sen moneen kertaan nenä ruudussa. Sibelius-kilpailu oli kaukainen pikkutytön haave, josta tuli myöhemmin mahdollisuus ja sitten tavoite. Nyt elän unelmaani!” hän kertoo sähköpostin välityksellä Kölnistä.

Kävi miten kävi, Etelävuoren triolla on keväällä paljon konsertteja ja hänellä itsellään eurooppalaisia festivaaliesiintymisiä.

Soittoharjoittelun vastapainoksi hän on ryhtynyt käymään kuntosalilla. ”Se auttaa stressinhallinnassa ja voin välillä syödä ylimääräisen suklaapatukan jos siltä tuntuu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat