Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Suuri voittaja” ei ole kilvan tärkein asia

Kulttuuri
 
Vesa Sirén Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kansainvälinen Sibelius-viulukilpailu täyttää 50 vuotta ja on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman tärkeimmistä viulukilpailuista. Alkuvuosikymmeninä tämä johtui siitä, että Neuvostoliiton väkivahvat viulistit saivat kilpailla Suomessa usein jo ennen kuin heitä päästettiin muihin kilpailuihin. Koska vuoden 1965 voittaja Oleg Kagan, vuonna 1970 voiton jakaneet Pavel Kogan ja Liana Isakadze sekä vuoden 1980 voittaja Viktoria Mullova tekivät kansainvälisen läpimurtonsa juuri Sibelius-viulukilpailussa, kilvan arvonanto nousi.

Tärkeää oli sekin, että Neuvostoliitto ei aina voittanut, kuten Moskovan Tšaikovski-kilpailuissa kovin usein kävi. Israelilainen Yuval Yaron voitti 1975 ja kreikkalainen Leonidas Kavakos jakoi voiton Ilja Kalerin kanssa 1985.

Vuonna 1990 kilpailu oli jo niin omanarvontuntoinen, että voittajaa ei nimetty, koska kilvan parasta eli Cristina Anghelescua ei pidetty yhtä hyvänä kuin edellisiä voittajia. Se oli ehkä epäreilua.

Kuuntelin viisi vuotta sitten kaikkien voittajien kilpailuesitykset Sibeliuksen viulukonsertosta, eikä Anghelescu ollut heikoin.

Vuosi 1995 jää historiaan, koska Pekka Kuusisto on ainoa suomalaisvoittaja tässä tai missään muussakaan isossa viulukilpailussa. Kärki oli kaikkien aikojen parhaita: Lisa Batiašvili ja kolmanneksi jätetty Nikolaj Znaider ovat nyt ikäluokkansa kysytyimpiä viulisteja koko maailmassa.

Myötätuuli jatkui, kun 16-vuotias Sergei Hatšatrjan teki läpimurtonsa Sibelius-kilpailussa vuonna 2000. Nykyisin hän on aikamme sielukkaimpia soittajia.

Sen jälkeen alkoi lievä alamäki. Alina Pogostkina singahti 2005 ansaitsemalleen kansainväliselle uralle, mutta Hatšatrjanista kohistaan enemmän. Vuonna 2010 voittanut tasokas Nikolai Boriso-Glebski innostaa toistaiseksi ehkä vähemmän kuin Pogostkina. Toisaalta aikaa on: jopa Kavakosin ura pääsi todella vauhtiin vasta vuosia voiton jälkeen.

”Suuri voittaja” tekisi kilpailun arvovallalle taas hyvää, mutta onko se tärkeintä? Tuskin.

Tärkeintä on, että arvovaltainen kilpailu voi esitellä kymmeniä nuoria taiteilijoita yleisölle, paikalle tuleville merkittäville pedagogeille ja konserttijärjestäjille ja kirittää heitä opinnoissaan eteenpäin. Nuorten taiteilijoiden into ja yleisön lämpö tekevät kilvasta yleensä sykähdyttävän ja suositeltavan kokemuksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat