Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Klovniarmeija palkittiin valtionpalkinnolla

Kulttuuri
 
Klovni tuo sairaan lapsen kasvoille ilon
Klovni tuo sairaan lapsen kasvoille ilon
Suomalaisia sairaaloita kiertävän useiden kymmenien klovnien iloarmeijan työ palkittiin perjantaina lastenkulttuurin valtionpalkinnolla. Kiersimme klovnitohtori Matkimuksen ja Hykkyrän kanssa Lastenklinikalla ja katsoimme, miten heidän riemurynnäkkönsä tällä kertaa pikkupotilaisiin uppoaa.

Nyt ovat tohtorit Matkimus ja Hykkyrä vaikeuksissa!

Klovnipari melskaa, tööttää, pyörii ja elämöi, mutta 16-vuotias Lempi Lehtinen vain katselee kännykkäänsä. Diabeteksen takia Lastenklinikan polille tullut Lehtinen lienee tottunut hauskuuttajiin, sillä näyttelijä Kai Lehtinen on hänen isänsä.

Siitä Matkimuksella ja Hykkyrällä tosin ei ole aavistustakaan.

Lopulta aherrus palkitaan ja Lehtisenkin kasvoille nousee selvä hymy.

”Vähän ärsyttäviä”, hän kuitenkin myöntää, kun klovnit jo tohottavat eteenpäin.

”Kyllä ne varmaan pienemmille iskee.”

Lehtinen on oikeassa, sillä pienempien potilaiden luo ehtiessään Joona Lindbergin ja Elina Reinikan esittämä klovnipari kerää niin hymyjä, naurua ja ilonkiljahduksiakin. Ja riemuun on aihetta heilläkin, sillä klovnien työnantaja Sairaalaklovnit ry sai tänä vuonna - yhdessä saamelaistaiteilija Inger-Mari Aikion kanssa - lastenkulttuurin valtionpalkinnon.

Palkintoperusteiden mukaan klovnien vierailu auttaa lapsen lisäksi myös vanhempia ja saattaa helpottaa hoitohenkilökuntaa keventämällä lapsen oloa vaikeissakin lääketieteellisissä toimenpiteissä.

Kaikkiaan yhdistyksen listoilla on neljäkymmentä klovnia.

”Kyllä se on merkittävä tunnustus”, toiminnanjohtaja Aino Viertola sanoo. ”Itse näen, että he ovat todellinen lastenkulttuurin armeija, joka kohtaa sellaisetkin lapset, jotka eivät välttämättä muuten pääse siitä osalliseksi.”

Vuosittain klovniarmeija kohtaa kymmeniätuhansia pikkupotilaita ja näiden perheenjäseniä, joten aivan pienestä ilorynnäköstä ei ole kysymys. Aseena toimivat muun muassa musiikki ja saippuakuplat.

Toiminnanjohtaja itse on johtanut avustusvaroilla toimivaa yhdistystä seitsemisen vuotta. Ensimmäisen kosketuksen sairaalaklovneriaan hän sai kymmenen vuotta sitten, kun silloin nelivuotiaalla tyttärellä todettiin kasvain sisäelimissä. Äiti ja tytär odottivat vaativaa leikkausta pienessä paniikissa, kun sisään pyrähti pari klovnia.

”Se kesti vain viisi minuuttia, mutta muutti tunnelman heti”, Viertola kertoo. ”Lapsi lähti heti täysillä mukaan ja minulla oli tulla itku, kun nauratti niin paljon.”

Kasvain havaittiin hyvälaatuiseksi. Jotain klovnien merkityksestä kertoo se, että nyt teini-ikäisellä tytöllä on yhä klovnin antama kortti seinällään.

Viertola korostaa, että kaikki klovnit ovat ammattimaisia näyttelijöitä, jotka ovat käyneet läpi useamman kuukauden koulutuksen. Sen aikana he ovat opiskelleet parityöskentelyä, musiikkia, taikatemppuja sekä opetelleet perinpohjaisesti sairaalahenkilökunnan toimenkuvat ja käytännöt.

”Heidän pitää tietää, milloin ottaa askel taaksepäin”, Viertola kuvailee.

”Lisäksi hölmöilyä terästetään.”

Juuri nyt hölmöilystä pääsee nauttimaan raaseporilainen nelivuotias Emma Troberg, joka on saapunut pitkään jatkuneiden vatsaongelmien vuoksi. Sairaalakäynnit ovat tarkoittaneet hänelle tähystystä ja kaikenlaista ikävää, mutta ne unohtuvat, kun hän hän pääsee taikapuhaltamaan kiinni tarttuneiden klovnien kädet irti toisistaan.

”Kivampia kuin pellet sirkuksessa”, hän jakaa tunnustusta. ”Tosi hyvin ne haussutti mua.”

Klovnien häipyessä tytön ilme valahtaa hetkeksi. Onneksi repusta pilkistää esiin Pupu Pitkäkorva, joka on ollut mukana jokaisella sairaalavierailulla.

Iltapäivällä Matkimuksella ja Hykkyrällä on vielä toinen keikka Lastenklinikalla, tällä kertaa lastentautien ja kirurgian puolella. Osastokeikat ovat näyttelijöille poliklinikkakäyntejä henkikohtaisempia, sillä usein oven takana odottaa tuttu lapsi.

”Itse ajattelen niin, että me yritämme tuoda niihin huoneisiin jotain sellaista, mitä se lapsi ja perhe sillä hetkellä tarvitsee”, tohtori Matkimus eli Joona Lindberg sanoo. ”Vanhemmille voi olla suuri helpotus, kun he näkevät sairaan lapsensa jälleen nauravana, ikään kuin lapsena jälleen.”

”Se ei välttämättä ole edes hauskuutusta vaan jotakin muuta”, Elina Reinikka jatkaa. ”Sairaalassa lapsi joutuu esimerkiksi mukautumaan erilaisiin sääntöihin ja hänestä saattaa olla todella hauskaa pomottaa meitä.”

Kaikille sairaalaklovnin homma ei sovi lainkaan, sillä siinä täytyy olla valmis kohtaamaan myös suru ja ahdistus.

Joskus kyseessä on lapsen viimeinen esitys.

”Eräs äiti, jonka pieni poika oli terminaalihoidossa pidempään, lähetti myöhemmin viestin, jossa kiitettiin siitä, että olimme tulleet”, Viertola muistelee.

”Se oli hänestä tärkeää, sillä nyt hän muistaa poikansa hymyn.”

Markus Jokela / HS
Sairaalaklovnit Joona Lindberg ja Elina Reinikka esiintyvät Helsingin Lastenklinikalla. Pelleily naurattaa Tero Tuovista.
Sairaalaklovnit Joona Lindberg ja Elina Reinikka esiintyvät Helsingin Lastenklinikalla. Pelleily naurattaa Tero Tuovista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat