Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peter Jackson myönsi epäonnistuneensa

Hobitti-elokuvien teko oli kaaosta, ohjaaja kertoo dokumentissa.

Kulttuuri
 
Warner Bros
Hobitti-elokuvia kuvattiin kiireellä ja valmistautumattomina.
Hobitti-elokuvia kuvattiin kiireellä ja valmistautumattomina. Kuva: Warner Bros

Uusiseelantilainen elokuvaohjaaja Peter Jackson myöntää, että Hobitti-elokuvat tehtiin ilman kunnollista valmistautumista ja kovassa kiireessä. Näistä syistä viimeisen elokuvan ilmestymispäivää jouduttiin jopa siirtämään puolella vuodella.

Oscar-palkittu Jackson sanoo, että hän ”ei tiennyt mitä oli tekemässä” ja joutui keksimään elokuvaa sitä mukaa kun sitä tehtiin.

Jackson kertoo asiasta Hobitti-trilogian kolmannen osan, Viiden armeijan taistelun laajennetun version dvd:llä olevassa dokumenttielokuvassa. Asiasta on uutisoinut muun muassa brittiläinen The Guardian.

Ongelmallinen tilanne syntyi, kun Hobitti-elokuvien ohjaajaksi kiinnitetty meksikolainen Guillermo Del Toro jätti projektin vuonna 2010. Peter Jackson otti ohjaustehtävän itselleen, vastentahtoisesti.

Hän ei halunnut käyttää Del Toron esituotantovaiheessa tekemää ja johtamaa työtä, vaan kaikki piti aloittaa alusta. Esituotantoon jäi aikaa vain muutama kuukausi.

Jacksonin kymmenen vuotta aiemmin ohjaamien Taru sormusten herra -elokuvien esituotantovaihe kesti kolme ja puoli vuotta, kuten elokuvien puvut ja rekvisiitat tehneen Weta workshopin johtaja Richard Taylor sanoo samassa dokumentissa. Jackson itse sanoo, että oli mahdotonta saada työ valmiiksi sille jääneessä ajassa. Hän aloitti elokuvan kuvaukset, vaikka valmistelut olivat tekemättä.

Jackson kertoo tehneensä 21-tuntisia työpäiviä. Dokumenttimateriaalissa hän näyttää todella väsyneeltä ja turhautuneelta.

Kun oli aika kuvata Ereborin, kääpiöiden kotivuoren, kohtauksia, ”kaikki hajosi”. Jackson sanoo, että hän tuli kuvauksiin eikä hänellä ollut kuvakäsikirjoitusta, ei etukäteen tehtyä kuvaussuunnitelmaa, ei mitään. Hänen piti vain improvisoida. Hän tajusi, että se ei tulisi onnistumaan niin monimutkaisessa kohtauksessa.

”Todella suuren osan ajasta Hobitin kuvauksissa en tuntenut hallitsevani tilannetta. Asioita ei oltu valmisteltu kunnolla ja minun piti keksiä koko ajan mitä tehdä. Edes käsikirjoitukset eivät olleet valmiita kun aloitimme kuvaukset. Paineet olivat todella kovat.”

Kun kuvataan, ei ole aikaa ajatella, Jackson sanoo.

”Pystyin improvisoimaan, kunnes oli aika kuvata tämä todella mutkikas taistelu.”

Jackson sanoi tuottajille, ”En tiedä mitä helvettiä olen tekemässä, koska ei ole käsikirjoitusta, joten voisimmeko keskeyttää kuvaukset.”

Kuvaukset lopetettiin kesken ja palattiin esituotantoon. Tämän seurauksena elokuvan ilmestymispäivä siirtyi suunnitellusta heinäkuusta 2014 joulukuuhun 2014.

Dokumentti kertoo poikkeuksellisen rehellisesti siitä, miten satoja miljoonia dollareita maksanut elokuvahanke saatiin juuri ja juuri tehtyä, eikä lopputulos ole selvästikään tekijöiden mielestä onnistunut.

On hyvin harvinaista, että elokuvan tekijät kritisoivat omaa työtään näin suoraan. Viiden armeijan taistelun laajennettu dvd-laitos ilmestyi maailmalla 17. marraskuuta. Suomessa se julkaistaan 25. marraskuuta.

Hobitti-elokuvia pidetään yleisesti epäonnistuneina. Tässä viime joulukuussa julkaistussa kirjoituksessa käydään läpi Hobitti-elokuvien epäonnistumisen syitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat