Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako kirjailija olla rasisti?

Kulttuuri
 

Neljänkymmenen vuoden ajan maailman paras fantasiakirjallisuus on palkittu patsaalla, joka esittää kauhukirjailija Howard Phillips Lovecraftia.

Lovecraft valikoitui World Fantasy Awardin (WFA) palkintopystiin vuonna 1975, koska hän on yksi fantastisen kirjallisuuden suurnimiä ja Edgar Allan Poen jälkeen historian tärkein kauhukirjailija.

Mutta ei enää. Pari viikkoa sitten WFA:n järjestäjät ilmoittivat, että patsas vaihtuu. Syy on Lovecraftin rasismi.

Taustalla on kirjailija Daniel Olderin elokuussa 2014 käynnistämä kampanja. Hän keräsi nimiä vetoomukseen palkinnon vaihtamisesta afroamerikkalaisen Octavia Butlerin patsaaseen. Vielä ei ole tietoa, mikä patsas korvaa Lovecraftin.

Päätös luopua Lovecraftin patsaasta on jakanut alan harrastajia kahteen leiriin. Kriittisin päätöstä kohtaan oli johtava Lovecraft-tutkija S. T. Joshi. Hän palautti kaksi World Fantasy Award -palkintoaan ja ilmoitti, ettei halua olla missään tekemisissä palkinnon kanssa. Blogissaan hän syytti ”pientä, mutta äänekästä agitaattoreiden joukkoa” Lovecraftin mustamaalaamisesta.

Sekä palkinnon järjestäjien päätös luopua patsaasta että Joshin reaktio tähän päätökseen ovat vähintäänkin kyseenalaisia. Ne ovat mahdollisesti jopa täysin vääriä.

Me Lovecraft-fanit, jotka tunnemme hänen kirjallisen tuotantonsa, olemme tienneet hänen rasistisista näkemyksistä jo kauan. Se käy selvästi ilmi hänen mittavasta, kymmeniä tuhansia kirjeitä käsittävästä kirjeenvaihdostaan, jota on julkaistu useiden kirjojen verran. Se tulee ilmi myös joissain hänen novelleistaan.

Esimerkiksi novellissa Herbert West – Reanimator hän kirjoittaa näin:

”Neekeri oli lyöty tajuttomaksi… Hän oli vastenmielinen, gorillaa muistuttava otus, jolla oli epänormaalin pitkät kädet, joita en voinut olla kutsumatta etujaloiksi, sekä kasvot jotka loihtivat mieleen ajatuksia sanoinkuvaamattomia salaisuuksia Kongosta ja rummun paukkeesta aavemaisen kuun valossa.”

Pitkän perinteen katkaiseminen tiedossa olleen asian takia tuntuu myöhäsyntyiseltä poliittiselta korrektivismilta. Lovecraftin kuva oli WFA:n palkintona hänen kirjallisten ansioidensa takia, ei hänen rodullisten näkemystensä takia. Kirjailija ei ole yhtä kuin hänen teoksensa.

Kun Joshi vuorostaan tuomitsi päätöksen ja puhui pienen joukon pahantahtoisesta agendasta, hän syyllistyi poliittiseen valkopesuun. Joshi sivuutti sen tosiasian, että Lovecraft todella oli rasisti.

Kuka oli tämä kirjailija, joka herättää vielä lähes sata vuotta kuolemansa jälkeen tällaisia intohimoja?

H. P. Lovecraft (1890–1937) loi omanlaisensa kauhukirjallisuuden tyylin. Hän kirjoitti tarinoita tähtien takaa tulleista Suurista muinaisista, jotka odottavat merten pohjissa ja maan alla, kuolleina uneksien, sekä synkistä kulteista, jotka niitä palvovat. Tarinoiden päähenkilöt, hyvin paljon Lovecraftia muistuttavat professorimiehet ajautuvat näiden salaisuuksien jäljille. He päätyvät yleensä joko mielisairaalaan tai hautaan. Tarinoita julkaistiin Lovecraftin eläessä vain halvoissa viihdelehdissä. Maineeseen hän nousi vasta kuolemansa jälkeen.

Lovecraft asui käytännössä koko lyhyen elämänsä Providencessa, Rhode Islandin osavaltiossa, Yhdysvaltojen koillisimmassa kulmassa. Puritaanit, Euroopasta vainoja pakoon lähteneet protestantit, rantautuivat alueelle 1600-luvulla.

Lovecraft oli 1900-luvun alun Uuden-Englannin konservatiivisessa yhteiskunnassakin taantumuksellinen. Hän oli tästä ylpeä. Kirjeissään hän kertoi ihailevansa puritaanien ”estyneisyyttä”. Hillitty, hienostunut, sivistynyt ja estynyt elämänasenne tekee meistä ihmisiä. Ihmissuhteet, seksuaalisuus, valta – kaikki se kuuluu Lovecraftin mielestä eläinten maailmaan.

Tämä näkyy myös Lovecraftin sanataiteessa. Hän kieltäytyi kiinnostumasta yksilöpsykologiasta ja ihmissuhteista ja sivuutti ne sivulauseella. Häntä kiinnosti vain kaksi asiaa – kykymme ihmetykseen ja taipumuksemme pelätä. Hän palasi kerta toisensa jälkeen rakentamaan kirjallisia visioita, joiden tarkoituksena oli tuottaa lukijassa näitä kokemuksia.

Lovecraft tunsi esteettistä inhoa ja avointa vihaa siirtolaisia kohtaan. Heidän kohtaaminen New Yorkissa oli Lovecraftille järkyttävä kokemus. Se kirvoitti hänestä kirjoitusta, joka näyttää hyvin omituiselta:

”Ne orgaaniset olennot – italo-semiitti-mongoloidit – jotka asuttavat sitä kauhistuttavaa likakaivoa, eivät millään mielikuvituksellisimmallakaan tavalla voineet olla ihmisiä. Ne olivat hirviömäisiä ja sumeita hahmotelmia ihmisen aiemmista muodoista ja ameeboista, epäselvästi muovattu jostain löyhkäävästä, tahmeasta limasta, joka oli peräisin turmeltuneesta maaperästä.”

Jos on lukenut Lovecraftin novelleja, tällainen kieli ei ole omituista. Se on päinvastoin tuttua. Lovecraftille oli leimallista omituisten adjektiivien ja harvoin käytettyjen substantiivien vyöry, jolla hän yrittää kuvailla sitä, mikä on sanoinkuvaamatonta.

Tästä rinnastuksesta Lovecraftin teosten ja näkemysten välillä nousee vielä yksi, vaikea, näkökulma. Sen sanoo kaikkein suorimmin ranskalainen kirjailija Michel Houellebecq. Hänen ensimmäinen julkaistu kirjallinen työnsä oli vuonna 1991 ilmestynyt pitkä essee H. P. Lovecraft: Contre le monde, contre le vie (Maailmaa vastaan, elämää vastaan). Siinä itsekin rasistiksi syytetty Houellebecq kirjoittaa: ”Rotuviha lietsoo Lovecraftin transsinkaltaiseen poeettiseen tilaan, jossa hän ylittää itsensä kirottujen lauseidensa mielipuolisessa rytmikkäässä sykkeessä.”

Houellebecq sanoo ääneen sen, mitä Joshi ja lukuisat muut Lovecraftin tulkitsijat eivät suostu näkemään. Kammottava ja salainen totuus Lovecraftista on, että hän ei olisi ollut yhtä hyvä kirjailija, jos hän ei olisi ollut rasisti.

Kun lukee hänen novellejaan, on helppo kuvitella, kuinka inho vavisutti häntä, fyysisesti. Kädet täristen hän kirjoitti maailmasta, joka oli paha ja välinpitämätön, sietämättömän kylmä ja syvä, täynnä kihisevää, kuhisevaa, vastenmielistä elämää. Vain sivistyksen ja puritaanisten estojen padot pitivät sen kurissa. Hän ei olisi osannut kirjoittaa niin voimallisesti inhottavista ja pelottavista asioista, jos hän ei olisi kokenut inhoa ja pelkoa niin voimakkaasti itse.

Tämä ymmärrys Lovecraftin rasismista ajaa ahdistavaan umpikujaan. Mutta Lovecraftin sanataiteen ja rasismin yhteys tarjoaa mahdollisuuden toiseen, vapauttavampaan oivallukseen.

Tarinoissaan Lovecraft tahattomasti paljastaa, mikä on hänen rasisminsa perusta.

Pelko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat