Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka on murhaaja? – Suvilahdessa ratkotaan murhamysteeriä illallisella

Kulttuuri
 
Maria Pettersson Helsingin Sanomat

Suomalaisen kulttuurin kerma on kokoontunut maailmankuulun taiteilijan Hermes Mansun uusimman teoksen julkaisutilaisuuteen. Tarkoitus on syödä hieno illallinen ja juhlistaa salaperäisen taiteilijan työtä.

Kaikki ei kuitenkaan suju kuten pitäisi: julkistustilaisuudessa tapahtuu murha.

Näin alkaa Gurmeeteatterin murhamysteeri-illallisnäytelmä Murhaava illallinen. Siinä katsojat seuraavat Seppo Honkosen ohjaamaa näytelmää, syövät Jouni Toivaisen laatiman kolmen ruokalajin menun ja katsovat samalla, kuinka heidän ympärillään selvitellään murhaa.

Toisinaan katsojat pääsevät myös itse arvuuttelemaan, kuka mahtaa olla murhan takana. Näyttelijät istuvat yleisön joukossa, eivätkä katsojat ainakaan aluksi tiedä, ketkä illallispöydissä istujista ovat näyttelijöitä ja ketkä yleisöä.

Ensimmäiset Gurmeeteatterin esitykset järjestettiin viime kuussa Rautatientorille pystytetyssä teltassa. Tällä viikolla teatteri siirtyy Suvilahteen ja vaihtaa keittiömestarin Matti Jämsenistä Toivaiseen.

Tapahtuman taustalla on virolaisyritys, joka on järjestänyt vastaavanlaisia teatteriesityksiä myös Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Näytelmän on käsikirjoittanut Tallinnan Linnateaterin käsikirjoittaja Diana Leesalu, mutta ohjaaja ja näyttelijät ovat kaikissa maissa paikallisia.

Esitykset ovat olleet lähes loppuunmyytyjä. Yleisön aktiivisuus on yllättänyt ohjaaja Seppo Honkosen.

”Kun yleisöltä on kysytty, tunnustaako joku rikoksen, kyllä moni on intoutunut tunnustamaan. Yleisöltä ei kuitenkaan edellytetä aktiivista osallistumista, vaan näyttelijät kyselevät, olisiko jollakulla arvauksia.”

Esitykseen kuuluu improvisointi.

”Jos joku vaikkapa kaataa viinilasinsa, näyttelijä saattaa keksiä siitä jotain näytelmään.”

Erilaiset murhamysteerit ja murhamysteeri-illalliset ovat suosittuja eritoten englanninkielisissä maissa. Erilaisia murhamysteerejä on Englannissa järjestetty ainakin 1800-luvulta saakka, ja ensimmäisiä kaupallisia murhamysteeri-illallisia alettiin tiettävästi järjestää 1980-luvun alussa Liverpoolissa.

Melkein kaikissa Euroopan suurissa kaupungeissa tarjotaan murhamysteeriohjelmaa, ja Suomestakin löytyy useita yrityksiä, jotka järjestävät niitä muutaman ihmisen yksityisillanvietoista monen sadan hengen yritystilaisuuksiin.

Yhdysvalloissa murhamysteereitä järjestetään usein yritysten virkistyspäivinä, ja syntymäpäiviä ja polttareita saatetaan juhlistaa murhamysteeri-illalla.

Mysteerien kaava on yleensä sama: on tapahtunut murha ja osallistujien pitää selvittää, kuka on syyllinen. Vihjeitä ja tehtäviä pudotellaan osallistujille pitkin matkaa ja osallistujilla saattaa olla myös omia tavoitteitaan kuten lavastaa joku viaton syylliseksi.

Murhamysteeri-illalliset muistuttavat jonkin verran liveroolipelejä, mutta eivät vaadi osallistujilta juurikaan valmistautumista. Illallinen saattaa sijoittua vaikkapa 20-luvun mafiapiireihin, 50-luvun kasinolle, villiin länteen tai avaruusalukselle.

Osallistujille voidaan antaa hahmot, joita heidän on tarkoitus esittää illallisen aikana, ja he voivat halutessaan pukeutua roolihahmoikseen. Murhamysteerin voi järjestää myös ilman illallista.

Murhamysteerin voi järjestää myös itse. Sen voi käsikirjoittaa alusta alkaen, mutta sadat yritykset tarjoavat netissä myös paketteja mysteerien järjestämiseen.

Paketti sisältää helpot ohjeet siitä, miten mysteeri kulkee, kauanko se kestää ja mitä missäkin vaiheessa pitää tapahtua.

Ohjeet lukee ainoastaan tilaisuuden järjestäjä, muille tapahtumat ovat yllätys. Jos tarkoitus on syödä samaan aikaan, kannattaa järjestäjiä olla vähintään kaksi: toinen vastaa ruoasta ja toinen mysteerin etenemisestä.

Gurmeeteatterin Murhaava illallinen 20.–28.11. Helsingin Suvilahdessa, liput alkaen 74 euroa, www.gurmeeteatteri.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat