Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-kirjaston viikon kirja näyttää arjen rasismin – voit ladata sen nyt

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Räisänen
Ruotsalainen Johannes Anyuru vieraili Helsingissä toukokuussa 2014.
Ruotsalainen Johannes Anyuru vieraili Helsingissä toukokuussa 2014. Kuva: Kimmo Räisänen

Antti Majander HS

”Painu takaisin sinne mistä tuut”, skinit huutelevat afrikkalaiselle miehelle göteborgilaisella bussipysäkillä.

Mutta mitä tehdä, kun ei ole mihin palata? Ei ainakaan, mikäli nairobilaisen linja-autoaseman penkeillä vietettyjä vuosia ei pidetä sellaisena elämänä, mihin ihminen voidaan lähettää takaisin. Ruotsissa miehellä on lapset, työ ja asunto –”kotona” ei muuta kuin jatkuvaa poliittista sekasortoa ja kuolemaa.

Johannes Anyurun (s. 1979) En storm kom från paradiset perustuu paljolti hänen Ugandasta Ruotsiin muuttaneen isänsä tarinaan. Se avasi silmiä Ruotsissa syksyllä 2012.

”Sivilisaation lakkakerros on kovasti ohut, ja pinnan alla muhiva raakuus kuultaa aina sen läpi”, kriitikko Oscar Rossi kirjoitti ylistävässä arviossaan (HS 24.12. 2012). ”Ja missä tahansa inhimillisyyden pintakerros rikkoutuu, pääsevät tuhovoimat valloilleen. Jälki on aina rumaa.”

Anyurun isä pakeni kuoleman kentiltä. Se oli hänen elämäänsä.

Suomeksi romaani ilmestyi keväällä 2014 nimellä Myrsky nousee paratiisista.

Isä, joka kirjassa tunnetaan pelkällä alkukirjaimella P, on Kreikan ilmavoimien kouluttama sotilaslentäjä. Hän kieltäytyy palaamasta Ugandaan Idi Aminin vuoden 1971 vallankaappauksen jälkeen: P rakastaa lentämistä mutta kaihtaa poliittisia juonia ja valtapelejä.

Sotilaskarkuruus vie lentoupseerin pitkälle matkalle monen vankileirin kautta trukkikuskiksi Göteborgin satamaan.

Paettuaan Kreikasta serkkunsa luo Roomaan, lentäjälle tarjotaan hyvää toimistotyötä ja sen suomaa mukavaa elämää. Mutta P haluaa lentää ja pestautuu sambialaisen hedelmäfarmin pilotiksi, työtehtävänä tuholaisruiskutus.

Poliittisesti naiivi P ei ymmärrä, että maailmanpolitiikka koskee myös häntä. Sosialististen Sambian ja Tansanian ollessa ”imperialistisen” Aminin Ugandan vastustajia, P vangitaan saman tien kun hän laskeutuu Sambiaan. Häntä epäillään Aminin kätyriksi ja hedelmäfarmia peitetarinaksi. P lähetetään Tansaniaan kuulusteltavaksi ja myöhemmin hänet leiritetään viidakon keskelle.

Parin vuoden kuluttua P pystyy pakenemaan Keniaan, jossa odottaa monivuotinen irtolaisuus ja hanttihommat Nairobin slummeissa.

”Vaikka väkivalta ja kuolema roikkuvat Anyurun romaanissa koko ajan ilmassa kuin likeltä liippaava ukonilma, ei Anyuru räiskytä kauheuksia lukijan silmille”, Oscar Rossi kuvailee. ”Suurien eleiden sijaan on Anyurun proosa välillä kovastikin suoraa, miltei kulmikasta. Kuvien rakentelu ja yhdistely jää lukijalle.”

Keskeistä romaanissa ei myöskään ole yksilön selviytymistarina, vaan se mitä tapahtuu jälkeenpäin, sitten kun kaiken pitäisi olla hyvin tai ainakin paremmin.

Asettuminen Ruotsiin ei koskaan muodostu vapautukseksi vanhoista tuskista, eikä uusi elämä palauta P:n ihmisarvoa. P ei koskaan eheydy, koska Ruotsissa hän ei ensi sijassa ole ihminen, vaan ikuinen muukalainen.

Kokemus on yhteinen suurelle osalle pakolaisista: uudessa maassa aloitetaan pohjalta ja monet eivät pääse lähtöruutua pidemmälle.

”Vaikka isä kuinka yrittää etsiä merkityksellisyyttä ja rakentaa elämälleen johdonmukaista tarinaa, ei vapauttavaa ja onnellista loppua ole”, Rossi kirjoittaa.

Kun isä sanoo pojalle, että he ovat selviytyjiä, poika loukkaantuu. Yhteiskunnan marginaaliin juuttuva pakolaisen lapsi on omassa kotimaassaan isäänsä vieläkin ulkopuolisempi, koska on kotonaankin vieras.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat