Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huutokauppatalo ostaa väärennöksiksi epäiltyjä teoksia takaisin – liittyy Suomen isoon väärennösvyyhtiin

Kulttuuri
 
Bukowskis Auktioner AB
Fernand Léger: Composition Murale (1937).
Fernand Léger: Composition Murale (1937). Kuva: Bukowskis Auktioner AB

Pohjoismaiden suurin huutokauppatalo Bukowskis on joutunut keskelle suurta suomalaista taideväärennösvyyhtiä.

Suomen poliisin laajassa taideväärennöstutkinnassa on selvinnyt, että kuusi Helsingissä ja Tukholmassa Bukowskin huutokaupoissa myytyä teosta on mahdollisesti väärennöksiä.

Bukowskis ostaa nyt kyseiset maalaukset ostajilta takaisin yhteensä noin 800 000 eurolla. Ostajat maksoivat tauluista Bukowskille alun perin saman verran.

Lisäksi joitakin vielä tutkittavana olevia teoksia ostettaneen takaisin.

Sveriges televisionin haastattelema Bukowskin konsernijohtaja Anna-Karin Laurell myöntää, ettei huutokauppa voi olla täysin varma, ovatko kyseiset teokset väärennöksiä vai ei. Epäilyt ovat olleet silti niin vakavia, että he haluavat ostaa teokset takaisin.

”Emme ole varmoja asiasta. Tiedämme vain, että Suomen poliisi tutkii nyt suurta määrää epäiltyjä väärennöksiä ja että tällainen on erittäin epätavallista”, Laurell sanoo SVT:lle.

Laurellin mukaan näin toimitaan, jotta ostajien luottamus säilyy.

”Meille on tärkeää, että taiteen ostaja voi luottaa saavansa sitä, mistä maksaa”, hän sanoo Bukowskin tiedotteessa.

Suomen keskusrikospoliisi käynnisti vuonna 2012 esitutkinnan taideväärennöksiin erikoistuneesta rikollisliigasta. Esitutkinta on nyt lopuillaan ja syytteet nostettaneen ensi vuoden alussa.

Syyskuussa uutisoitiin, että Keskusrikospoliisi epäilee törkeistä väärennöksistä Etelä-Suomessa asuvaa kuvataiteilijaa. Hän oli myös myöntänyt väärentämisiä.

Väärennöksiä olivat poliisin mukaan myyneet eteenpäin muiden muassa Pirkanmaalta kotoisin olevat taidekauppiaat, jotka olivat kiertäneet ympäri Suomea useiden vuosien aikana.

Poliisin arvion mukaan epäillyt henkilöt ovat levittäneet väärennettyä taidetta kaikkiaan noin 15 miljoonan euron arvosta.

Esitutkinnan yhteydessä takavarikoitiin muun muassa Reidar Särestöniemen, Ilkka Lammin, Pekka Halosen, Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerfbeckin ja Ellen Thesleffin nimiin signeerattuja tauluja.

Bukowskin myymän väärennetyksi epäillyn taiteen joukossa arvokkain teos on ranskalaisen taiteilijan Fernand Légerin maalaus Composition Murale.

Se myytiin vuonna 2009 Bukowskin omistajalle Eva Lundinille noin 536 000 eurolla.

Bukowskis arvioitutti maalauksen Léger-asiantuntijalla, joka piti maalausta aitona. Nyt kiinni jäänyt väärentäjä on kuitenkin tunnustanut teoksen väärennökseksi.

Omistaja toimitti teoksen helmikuussa Suomen poliisille teknistä tutkimusta varten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat