Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seela Sella osaa jo, enää ei tarvitse todistella muille

Näyttelijän työ on 78-vuotiaan Sellan mielestä ihanaa, ihmeellistä, ihan hirveää – ja samperin mielenkiintoista.

Suna Vuori

Näyttelijä Seela Sella, 78, on Kristian Smedsin uuden Tabu-esityksen tähti – ilman yhtäkään repliikkiä.

Se on sikäli sääli, että Sellan ääntä ja tamperelaista puheenpartta kuuntelee mielikseen. Onneksi sitä kuulee paljon, jos vain sattuu juttusille.

”Määhän sanoin sulle että älä päästä mua vauhtiin! Vaikka enhän mää mistään muusta osaa puhua kun koirista ja teatterista.”

Hoidetaan ne koirat ensin.

Sellan Munkkiniemen-kodin ovessa on kyltti, jossa lukee ”Täällä asuu koira ja hänen palveluskuntansa”.

Oven sisäpuolella kuninkaallinen luimistelee tulijoita karkuun pöydän alle. Kreikkalaisesta roskalaatikosta löytynyt sekarotuinen Nasu on Sellan kolmas löytökoira. Se on valloittanut sekä sohvan että parhaan nojatuolin. Näyttelijä kutsuu Nasua psykologikseen.

”Aika nopeesti pystyn vääntään itteni nollille. Katton telkkaria ja paijaan koiraa tai juoksen sen kanssa ulkona. En mää mitään muuta työn lisäks teekään, mää vaan meen ja oon.”

Nalle Puhin Nasu on rooli, jonka Seela Sella olisi halunnut tehdä, ja haluaa ehkä vieläkin.

”On tässä vähän suunnitteilla semmosta vanhaa Nasua. Mulla on Nasun sielu, hyvin pienen ja kiltin, muiden mukana menevän eläimen sielu.”

Moneen on Sella mukaan mennytkin, ja ikä pikemminkin kiihdyttää kuin hidastaa tahtia.

Sella jäi Kansallisteatterista eläkkeelle vuonna 2004, mutta on senkin jälkeen tehnyt kaiken aikaa töitä. Esimerkiksi Tabun kantaesitystä seuraavana aamuna Sella osallistui tulevan Meidän luokka -esityksen lukuharjoituksiin Espoon kaupunginteatterissa. Samana iltana oli runsaasti tekstiä sisältävän, lähes puoli vuotta tauolla olleen Aamu-näytelmän muistiharjoitus Kansallisteatterissa ja seuraavana päivänä toinen. Illalla taas valmistava harjoitus, seuraavana päivänä esitys.

Joulukuussa alkavat Ritva Siikalan Kaksi matkaa Israeliin -näytelmän harjoitukset. Ensi-ilta on keväällä Kansallisteatterin Willensaunassa. Muitakin juttuja on Sellan mukaan vireillä niin paljon, että kunnon kesälomaa ei ehdi edes kaivata.

”Voihan tässä iässä tietysti tulla jotain koska tahansa, mutta en aio jäädä sitä odottamaan.”

Sirpa Räihä / HS
”Tässä iässä muistaminen on erilaista.”
”Tässä iässä muistaminen on erilaista.”

Iskias asettuu aamuisin roikkumalla tangossa, jossa saa aseteltua selkärangan ja hermot niin, että pääsee liikkeelle. Sellaa 1970-luvulta alkaen vaivannut, voimakasta huimausta ja pahoinvointia aiheuttava Menièren tauti on onneksi yllättänyt vain kerran niin, että esitys jouduttiin keskeyttämään.

”Silloinkin olin eniten huolissani siitä, ettei seuraavan päivän näytöstä vain peruutettaisi. Eikä peruutettu.”

Sella sanoo olevansa hyvä keskittymään, vaikka repliikkien opetteleminen vaatiikin nyt enemmän aikaa kuin nuorempana.

”Tässä iässä muistaminen on erilaista. Tekstiä ei saa päähänsä, jos ei oikeesti ymmärrä mitä se tarkottaa. Ennen sitä otti ensimmäisenä mieleen tulevan ajatuksen ja kuvitteli, että se on siinä. Vanhemmiten asiat muuttuvat monimutkaisemmiksi.”

Pois ovat pudonneet onnistumisen pakko ja tarve todistaa osaamisensa muille.

”Jumalan tähden, mummu täyttää kohta 80! Jos ei kaverit jo ajattele, että se jotain osaa, niin nyt on kyllä vähän myöhästä yrittää.”

Työtahti voi olla opittua tai geeneissäkin.

Seela Sellan äiti joutui jäämään 55-vuotiaana eläkkeelle Tammerin kumitehtaalta, mutta kouluttautui liikunnanohjaajaksi ja veti vanhusten jumpparyhmiä vielä kahdeksankymppisenä.

”Ikäiseni ja minua vanhemmat ihmiset, jotka ovat eläneet kaksi sotaa ja jälleenrakennuksen ajan, ovat tottuneet tekemään paljon töitä. Sodanaikaiset mottimetsät ja pitkät koulumatkatkin kasvattivat sinnikkyyttä.”

Sirpa Raiha / HS
”Tekstiä ei saa päähänsä, jos ei oikeasti ymmärrä, mitä se tarkoittaa.”
”Tekstiä ei saa päähänsä, jos ei oikeasti ymmärrä, mitä se tarkoittaa.”

Siitä on hyötyä teatterissa. ”Näytteleminen on hirveetä työtä, ihan hirveetä! Aattele nyt, tällasia valtavia tekstipumaskoita jankataan ulkoa ja lasketaan tahteja, kun ohjaaja vaatii ja korjaa. Mutta se on myös elämäntapa. Työ on päässä ja kulkee mukana ihan koko ajan. Sitä ei voi jättää teatteriin.”

Työskentely Kristian Smedsin kanssa on ollut Sellalle ”kuin uusi teatterikoulu”.

Tabua harjoiteltiin jo kesällä, kun Kansallisteatteri oli muuten tyhjä. Koko työryhmä kokeili, improvisoi, pyyhki pois, kokeili uudelleen. Aluksi tekstiä oli paljon, Timo K. Mukkaa ja Smedsin runoja. Musiikista vastaavalla Pekka Kuusistollakin oli useita repliikkejä.

”Oltiin alusta saakka ihan satanen lasissa. Tehtiin vaikka kuinka paljon hienoja kohtauksia, jotka Kristian seuraavana päivänä käskikin unohtaa.”

Lopulta kaikki repliikit jätettiin pois, mutta jokainen liikekin laskettiin tahdilleen.

”Se tuntui hyvältä, hyvältä, hyvältä”, sanoo Sella. ”Totesin itsekin, että tässä tuntuu puhe ihan turhalta. Jokainen katsoja käsittää jokaisen kohtauksen omalla laillaan. Pimeyttä, hiljaisuutta ja musiikkia esityksessä on siksi, että se pakottaisi ihmiset rauhoittumaan ja kuuntelemaan myös omia ajatuksiaan. Sitä tämä aika tarvitsee.”

”Vaikka on ohjaaja, jonka maine on sellanen että perkele jumalauta saatana nyt mennään tänne ja tonne, niin sieltä alta paljastuukin tällainen pikkupoika, joka turvautuu äitiin ja isoäitiin. Tabu jättää ohjaajan ihan alasti, ja aika paljaana sitä näyttelijänäkin on.”

”Toisaalta näin hyvin harjoitellussa esityksessä on turvallista ja rauhallista ja ihanaa olla.”

Seela Sella sanoo oivaltaneensa Tabun harjoitusprosessin aikana paljon niin työstään kuin itsestäänkin. Puhuttuaan ikänsä viisaiden kirjailijoiden tekstiä ja tehtyään töitä fiksujen ohjaajien kanssa hän on alkanut pohtia, onko hänellä omia ajatuksia ollenkaan.

”Ehkä on kuitenkin niin, että löydän omat ajatukseni muodosta, johon kirjailija on ne pukenut. Samalla tavalla katsoja voi löytää teatteriesitystä katsoessaan sisäisen minänsä. Kaikki kai hakevat rauhaa, jota joku voi sanoa Jumalaksi, joku rakkaudeksi, joku joksikin muuksi. Onhan se ihmeellistä, että sellaisessa saa työssänsä olla mukana.”

Sella kertoo tehneensä töitä kaikennäköisten ohjaajien kanssa: sellaisten, jotka eivät puhu mitään ja sellaisten, jotka puhuvat tauotta. ”Pitäisi vain opetella ymmärtämään, mitä kukakin ajaa takaa, tavoittaa se ihminen sanojen alta. Sekin on ihan samperin mielenkiintosta!”

On ollut niitäkin produktioita, joissa kaikki tuntuu menevän pieleen. ”Koskaan ei ole niin poikki kuin silloin kun esittää illasta toiseen väärin tehtyä juttua. Yleisölle sitä ei voi näyttää, joten yritän ajatella, että jokaisessa esityksessä saattaa olla katsoja, jolle se antaa kuitenkin jotain.”

Yleisön energia, joka täyttää teatterisalin, tuntuu Sellan mukaan aina yhtä huikealta.

”Näyttelijän työkin on mitä suurimmassa määrin juuri energiaa ja kontaktin ottamista. Esittämisen ilo mulla on ollut aina, ja yleisöö mää rakastan. Sillehän me teatteria tehdään. Olen hirveen kiitollinen siitä, että saan tehdä työtä josta nautin ja näkemään siinä jatkuvasti vielä jotain uuttakin.”

Vähältä piti, että Seela Sellasta lainkaan tuli näyttelijä.

Hänen isovanhempansa olivat Valkeakosken työväennäyttämön perustajajäseniä, ja äitikin harrasti teatteria. Vaari tapettiin monien muiden punaisten tavoin 1918 sisällissodassa, joten äiti joutui unohtamaan teatterihaaveet ja elättämään tehdastyöllä myös leskiäitiään.

Seelalle äiti opetti runoja ja laittoi tytön lausuntatunneille jo ennen kuin tämä osasi lukea. Nuorta lausujaa pyydettiinkin monenlaisiin tilaisuuksiin esiintymään.

”Mulla ei ollut esiintymisviettiä silloin kun en esiintynyt, olin pikemminkin ujo”, Sella sanoo. ”Minusta nöyryys on näyttelijälle arvokas ominaisuus, koska näyttelijänhän ei pitäisi esittää itseään vaan rakentaa rooli, se toinen henkilö, itsensä päälle.”

Lapsuudenkodissa ei ollut juurikaan rahaa, mutta oli ”muuten kivaa”.

Lapsuudesta on jäänyt kaksi ihmetyksen aihetta, jotka tuntuvat Sellasta vielä tänäkin päivänä luksukselta: puutarhamansikat ja pirssillä ajaminen.

”Ja Ville-Veikko Salmisen valkoinen puhelin! Sellaisia asioita oli vain hienommilla ihmisillä.”

Seela, silloin vielä sukunimeltään Virtanen, oli hyvä koulussa, joten hänen äitinsä ehti toivoa tyttärelleen toista ammattia. Turha toivo.

Nuori lausuja aloitti näyttämöuransa Tampereen teiniteatterissa ja pääsi heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen vuonna 1957 Teatterikouluun Helsinkiin. Koko homma oli kuitenkin vähällä tyssätä hänen nenäänsä.

”Mulla oli samanlainen komea kyömynenä kuin isälläni, ja koska tiesin, etten pärjää elämässä ulkonäölläni, olin lapsesta saakka joutunut kompensoimaan tätä ulkoista ominaisuuttani muilla avuilla. Teatterikoulun raatikin ajatteli, etten voisi suuren nenäni vuoksi näytellä nuoria naisia vaan pelkkiä akkoja, ja niitäkin tietysti vasta vanhempana.”

Kurssikaveri Seppo Kolehmaisen isä oli lääkäri, ja tämä soitti plastiikkakirurgi Per Aschanille, joka lupasi leikata neidon nenästä puolet pois. ”Tämä tuntui 1950-luvulla aivan utopistiselta, mutta olen tapahtuneesta kiitollinen. Nenä leikattiin toukokuussa, kun lukuvuosi päättyi, ja syksyllä kukaan ei edes huomannut sitä! Ihmiset, jotka tunsivat minut, eivät nähneetkään minua niin kuin luulin heidän näkevän.”

Nenästä jäi kuitenkin ominaisuus, jonka Seela Sella uskoo auttaneen häntä ammatissa, ihmissuhteissa ja muussakin sosiaalisessa kanssakäymisessä:

”Tiedän miltä tuntuu, kun on joku arka paikka tai kompleksi. ’Onpas likalla nokkaa’, kuulin usein.”

”Vielä tänäkin päivänä, jos joku – hyvin harvoin – sanoo että olen kaunis, vastaan kiitos; mutta tiedän että se en ole minä. Tämän tehdyn nenän alla on yhä se isonenäinen pieni Seela.”

Sirpa Räihä / HS
”Näyttelijän työ on energiaa ja kontaktin ottamista.”
”Näyttelijän työ on energiaa ja kontaktin ottamista.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat