Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pajtim Statovci veti aluksi kirjansa pois, koska tarina hävetti häntä

Kulttuuri
 
Pajtim Statovci
Heidi Piiroinen / HS
HS:n esikoiskirjakilpailun voittaja Saara Turunen tallentaa aikamme kodittoman sukupolven äänen, kirjoittaa viime vuonna kilpailun voittanut Pajtim Statovci.
HS:n esikoiskirjakilpailun voittaja Saara Turunen tallentaa aikamme kodittoman sukupolven äänen, kirjoittaa viime vuonna kilpailun voittanut Pajtim Statovci. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Hieman yli vuosi sitten ilmestynyt esikoisromaanini Kissani Jugoslavia syntyi osaksi koko elämäni ajan jatkuneesta sivussa olemisen tunteesta. Paitsiossa oleminen oli niin kertakaikkisen tylsää, että jotakin oli laitettava vireille, jossakin oli onnistuttava, oli oltava jotain muutakin.

En käynyt kirjoittajakouluja enkä tiennyt miten romaani kirjoitetaan, mutta silti minun oli luotava vimmaisesti tekstiä. Kirjoitin, kirjoitin ja kirjoitin, öisin ja päivisin, luennoilla ja lomamatkoilla. Tehtäväni maan päällä olisi suoritettu, kun sanoisin ääneen sen, mikä minua maailmassa ja siinä olemisessa risoo.

Kun sain kirjalleni kustannussopimuksen maaliskuussa 2012, mietin kuukausia, allekirjoittaisinko sopimuksen vai en. Saman vuoden kesäkuussa palautin sopimuksen allekirjoitettuna, mutta helmikuussa 2013 soitin Otavan kustannuspäällikölle ja vedin kirjani pois syksyn 2013 kustannusohjelmasta, koska minua hävetti tarina, jonka olin kirjoittanut.

Niinkin vaikealta kuin tämän kynnyksen ylittäminen tuntui, päätin julkaista kirjan seuraavana vuonna. Voitin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon, ulkomaille myytiin käännösoikeuksia ennen kirjan ilmestymistä ja palkinnon jälkeen, kustantaja otti kirjasta jatkuvasti uusia painoksia ja lähetti ilahtunutta lukijapalautetta. Olin kerralla kirjoittanut itseni sivulta keskelle, valokeilaan.

Sitten alkoi hävettää uudelleen. Onnistumisesta iloitsemisen sijaan häpesin kirjaani ja siitä kirjoitettuja arvioita.

Vaikka keskustelut muiden kirjailijoiden kanssa vakuuttivat minut siitä, että oman tekstinsä häpeäminen on aivan luonnollista, soitin kustantajalleni ja haukuin kirjani sisällön. Surkea.

Soitin kustantajalleni taas ja haukuin kirjani kannen. Ruma. Näyttää ihan lastenkirjalta.

Soitin kustantajalleni jälleen ja tällä kertaa haukuin kirjan esittelytekstit. Surkeita. Ihan surkeita ovat.

Tällainen ihmishirviökö minusta on tullut?

Yritin keskittyä iloitsemiseen, koska häpeämisen näyttäminen hävetti yhtä lailla – olinhan saanut paljon, kaiken mistä olin haaveillut ja enemmänkin.

Mutta vuodenvaihteessa olin jälleen niin tylsistynyt, että pakkasin kamppeeni ja karkasin kuukausiksi toiselle puolelle maapalloa. Istuin suurkaupungin metrossa yömyöhään, join silmittömästi pääni kokoisia take away -kahveja ja kuuntelin elokuvateatterin jonossa pariskunnan riitelyä rahasta, söin tylsyyteeni liikaa ruokaa ja ostin tavaraa jota en oikeastaan tarvinnut – aika lailla niin kuin keskiviikkona palkitun Saara Turusen teoksen päähenkilö.

Olen mielissäni, että olen saanut lukea tämän vuoden Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittajan upean esikoisromaanin Rakkaudenhirviö. Sen päähenkilön rauhattomassa liikehdinnässä on jotain hämmästyttävän alastonta, jotain jokaiselle jollakin tavalla marginaalissa eläneelle tuttua.

Saara Turunen kuljettaa rakkaudenjanoista päähenkilöään tylsyyden tragediasta aina vain kauemmas – mutta edes kotimaasta lähteminen, rakkauden löytyminen ja kirjan kirjoittaminen ei pelasta tätä elämänmittaiselta juurettomuuden tunteelta.

Koska hän tietää, että hirviöistä kammottavin on se, joka katsoo peilistä ja jonka hävettävä metelöinti kuuluu, kun suunsa avaa. Sivuille tallentuu aikamme kodittoman sukupolven ääni, joka on huutanut kuvaajaansa.

Romaanin sisältämä uljas julistus ajattelun ja olemisen vapauden puolesta auttaa sietämään maailmassa olemiseen liittyvää osattomuutta niin kuin paras kirjallisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat