Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin orkesteri palasi lavalle Sibeliuksen surusävelin – näin soivat tribuutit uhrien muistolle

Kulttuuri
 

Minuutin hiljaisuuden jälkeen he soittivat Jean Sibeliuksen Valse tristen, surullisen valssin. Näin käynnistyi Ranskan perinteisiin ykkösorkestereihin kuuluvan Orchestre de Paris’n ensimmäinen konsertti vain vuorokautta Pariisin terroritekojen jälkeen 14. marraskuuta.

Vaikka Pariisissa salit olivat turvallisuussyistä vielä suljettuja, Orchestre de Paris oli kiertueella ja musisoi Brysselissä. Virolainen kapellimestari Paavo Järvi päätti, että konsertti alkaa minuutin hiljaisuuden jälkeen juuri Sibeliuksen surumusiikilla. Asiasta kertoi esimerkiksi Le soir -lehti. Järven ja pariisilaisorkesterin varhaisemman version Valse tristestä voi kuunnella tästä linkistä.

Orchestre de Paris’n kuoro on puolestaan kokoontunut Pariisissa ja videoinut tribuutiksi uhrien muistolle esityksen Arvo Pärtin kuoroteoksesta.

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen kirjoitti englanninkielisen viestin Twitter- ja Facebook-palveluihin Pariisista vajaa vuorokausi iskun jälkeen. ”Työ on parasta terapiaa tänä suunnattoman surun päivänä. Siniparta/La voix humaine -harjoituksemme jatkuvat tänään Pariisin oopperassa”, Salonen ilmoitti. Béla Bartókin Herttua Siniparran linna ja Francis Poulencin La voix humaine ovat yksinäytöksisiä oopperoita, joita Salonen johtaa Pariisin oopperassa marras-joulukuussa.

Pariisin oopperan kuoro puolestaan lauloi uhrien muistolle Marseljeesin ensimmäisenä esitysiltanaan murhien jälkeen.

Sama teos on odotetusti soinut tribuuteissa ympäri maailmaa, kuten tästä videokoosteesta näkee. Videon alussa Plácido Domingo johtaa Marseljeesia New Yorkin Metropolitan-oopperassa.

Joukkoesitysten ohella yksinäisen pianistin tribuutti on herättänyt huomiota: pianoa rauhan puolesta jo vuosia soittanut saksalainen Davide Martello ajoi iskun jälkeen Saksasta Pariisiin ja asetti flyygelinsä Bataclan-klubin ulkopuolelle. Hän soitti John Lennonin Imaginen klubissa murhattujen uhrien muistolle.

Imagine soi uhrien muistolle myös Coldplay-yhtyeen konsertissa Los Angelesissa terrori-iskun päivänä. CBS keräsi koosteen eräiden muiden popin supertähtien reaktioista. Videolla näkyvät esimerkiksi Pariisin-konserttinsa peruneen U2-yhtyeen ja Tukholmassa esiintyneen Madonnan reaktiot.

Osassa tribuuteista on muistettu myös Beirutissa 12. marraskuuta tehdyn terrori-iskun uhreja, joskaan ei kaikissa. Uusin terroriteko tätä kirjoitettaessa tapahtui Bamakossa Malissa 20. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat