Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti saa valehdella Yhdysvalloissa – toimittajalle pienikin lipsahdus on uran loppu

Epämukava journalismi on käynyt yhä vaikeammaksi, kertoo Saska Saarikosken haastattelema Mary Mapes kulttuuritoimituksen mediapalstalla.

Kulttuuri
 
Giuseppe Ciccia / Pacific Press
Mary Mapes kuvattuna elokuvan ensi-illassa.
Mary Mapes kuvattuna elokuvan ensi-illassa. Kuva: Giuseppe Ciccia / Pacific Press

Toimittajan työstä suuri osa on puhelimessa puhumista, tietokoneruudun ääressä istumista ja kitkerän kahvin lipittämistä. Siihen nähden Hollywood on tehnyt journalismista ihmeen monta elokuvaa, joissa hämmentävän kauniit ihmiset joutuvat jatkuvalla syötöllä jännittäviin ja vaarallisiin tilanteisiin.

Useimmin toimittajat ovat esiintyneet elokuvissa vallanpitäjien hämäriä salaisuuksia kaivelevina sankareina, mutta viime vuosina etualalle ovat nousseet työn vaikeudet ja ristiriidat.

Viime vuonna teattereissa pyörinyt Kill the Messenger kuvasi sitä, kuinka toimittaja Gary Webbin ura tuhoutui vuonna 1996, kun hänen väitettiin julkaisseen liioiteltuja tietoja CIA:n huumeyhteyksistä Väli-Amerikassa.

Perjantaina Suomen elokuvateattereihin tuli elokuva Truth. Sekin perustuu tositapahtumaan eli vuoden 2004 niin sanottuun Memogateen, jossa CBS:n ajankohtaisohjelma 60 Minutes väitti presidentti George W. Bushin välttäneen Vietnamiin joutumisen suhteidensa avulla.

Kun kävi ilmi, että ohjelman tiedot perustuivat ainakin osin asiakirjoihin, joiden aitoutta ei voitu varmistaa, CBS erotti useita työntekijöitään, esimerkiksi ohjelman tuottajan Mary Mapesin. Mapes putosi huipulta, sillä vain vähän aikaisemmin hän oli paljastanut maailmalle Abu Ghraibin kidutusskandaalin.

Yhdysvaltain televisiohistorian pitkäaikaisin uutisankkuri Dan Rather joutui luopumaan ankkurintuolistaan ja jätti CBS:n kokonaan runsasta vuotta myöhemmin.

Kotonaan Texasissa puhelimeen vastaava Mary Mapes on yhä onnesta soikeana siitä, että pääsi valkokankaalle Cate Blanchettin esittämänä.

”Kuvittele nyt itse. Sehän on todeksi tullut unelma!”, Mapes sanoo.

Kahtia jakautuneessa maassa kaikista asioista on kuitenkin kaksi totuutta, niin Memogatestakin.

James Vanderbiltin ohjaama elokuva perustuu Mapesin vuonna 2005 julkaisemaan kirjaan, joten tarina kerrotaan toimittajien näkökulmasta.

Arvostelijoiden mielestä elokuva kertoo pelkän puolitotuuden. Heidän mielestään se valkopesee toimittajia, jotka kompastuivat omaan ylimielisyytensä, kun eivät malttaneet tarkistaa kunnolla lähteitään.

Kahtiajako on heijastunut myös elokuvan vastaanotossa, joka on vaihdellut kiitoksista tyrmäyksiin.

Mapes on kuitenkin tyytyväinen siitä, että hänen totuutensa kerrotaan kaikelle kansalle.

”Elokuva on minun totuuteni, ja uskon, että se on Danin ja meidän työryhmämme totuus. Juuri noin me silloin toimimme ja tunsimme.”

Mapesin mukaan elokuva on totuus myös George W. Bushista, joka teki juuri sen, mitä Mapes ja kumppanit vuonna 2004 väittivät, eli keplotteli itsensä sotapalvelusta perheensä suhteiden avulla.

”Vietnamin sota oli luokkasota. Jos sinulla oli valtaa, rahaa ja suhteita, et joutunut sotaan, mutta jos sinulla ei ollut varaa edes bussilippuun Kanadan rajalle, jouduit Vietnamiin.”

Tapaus paljasti, miten erilaisella vaa’alla toimittajia ja poliitikkoja punnitaan. Toimittajat menettivät yhden virheen vuoksi maineensa ja työnsä, kun taas tekaistun syyn vuoksi sodan aloittanut presidentti valittiin toiselle kaudelle.

Yhdysvaltain perinteisessä laatumediassa toimittajat kävelevät yhä ohuemmalla nuoralla. Yleisö vahtii haukkana toimittajien jokaista sanaa, ja pienetkin lipsahdukset voivat katkaista parhaankin journalistin uran hetkessä.

Toimittajien nuhteettomuutta tunnutaan valvottavan sitä tiukemmin, mitä kauemmas rehellisyydestä muualla yhteiskunnassa ajaudutaan. Kuumana käyvässä presidentinvaalikampanjassa moni ehdokas on jäänyt kiinni karkeista valheista, mutta se ei ole vaikuttanut heidän suosioonsa.

Sen sijaan NBC:n tähtiankkuri Brian Williams menetti viime helmikuussa asemansa, kun innostui talk show -haastattelussa liioittelemaan seikkailujaan Irakin sotareportterina.

Omaa rangaistustaan Mapes nimittää ammatilliseksi kuolemantuomioksi.

”Olin ollut yhdessä amerikkalaisen tv-journalismin tärkeimmistä tehtävistä, mutta seuraavassa hetkessä olin ilman työtä. Menetin ammatin, jonka eteen oli tehnyt 25 vuotta työtä, sekä hyvin tärkeän osan omasta identiteetistäni.”

Elokuvassa nuori toimittaja Mike Smith kysyy veteraani Dan Ratherilta, mikä sai tämän innostumaan journalismista. Uteliaisuus, Rather vastaa.

Saman vastauksen antaa myös Mapes itse.

”Dan on sanonut, että uutinen on se asia, jota vaikutusvaltaiset ihmiset eivät halua sinun tietävän. Minäkin uskon, että maailmassa on paljon hallituksia, suuryrityksiä, terroristijärjestöjä ja muita tahoja, jotka eivät halua ihmisten tietävän, mitä he puuhailevat. Juuri sen kertominen on kuitenkin journalismin tehtävä.”

Mapes tunnustaa, että vallanpitäjien ärhäkkäänä vahtikoirana tunnettu Dan Rather oli yksi hänen nuoruusvuosiensa esikuvista.

”Pidän toimittajista, jotka eivät pelkää kysyä epämukavia kysymyksiä eivätkä lakkaa kääntelemästä kiviä ennen kuin saavat vastaukset kysymyksiinsä. He eivät ole vallanpitäjien kavereita eivätkä sylikoiria, eivätkä vallanpitäjät välttämättä kutsu heitä juhliinsa, koska nämä toimittajat muistavat aina olevansa työssään tavallisten ihmisten asialla.”

Mapesin mukaan tällainen epämukava journalismi on käynyt yhä vaikeammaksi, kun monet mediatalot ovat sulautuneet suuriin pörssiyrityksiin. Se on hänen mukaansa heiluttanut journalismin ja bisneksen välistä tasapainoa vaarallisella tavalla bisneksen puolelle.

”Uutisista on tullut kauppatavaraa, jolle haetaan mahdollisimman monia klikkejä, silmiä tai korvia. Sellainen kehitys on vaaraksi koko alalle. Korporaatiomedia ei voi eikä halua keikuttaa venettä, koska kyse on niin isoista rahoista”, Mapes sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat