Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Spektaakkelista farssiin: Sibelius kohtasi Shakespearen opiskelijoiden Myrskyssä

Sibelius-Akatemian, Teatterikorkeakoulun ja Aalto Artsin yhteistyössä tyylit törmäilivät tarkoituksellisesti.

Kulttuuri
 
Marko Mäkinen
Tuomas Hannikainen aloitti Myrsky-esityksen Prospero-velhona.
Tuomas Hannikainen aloitti Myrsky-esityksen Prospero-velhona. Kuva: Marko Mäkinen

Musiikkinäytelmä Shakespeare ja Sibelius: Myrsky. Ohjaus Ville Sandqvist. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri ja kamarikuoro joht. Tuomas Hannikainen. Rooleissa Teatterikorkeakoulun Mari Naumala ja Chike Ohanwe sekä Sibelius-Akatemian laulajia.

Se alkoi kuin jännittävä spektaakkeli: kapellimestari Tuomas Hannikainen astui lavalle William Shakespearen Myrskyn Prospero-velhona ja nosti aluksi käsillään ilman orkesteria äänitehostemyrskyn. Tilaa käytettiin näytelmän alun haaksirikkokohtauksessa mestarillisesti, ja orkesterin saapuessa ”haaksirikosta” lavalle äänitehostemyrsky muuttui Jean Sibeliuksen Myrsky-alkusoitoksi.

Tämä on harvinaista herkkua: Sibeliuksen Myrskyä kuulee yleensä vain Sibeliuksen myöhemmin tiivistäminä orkesterisarjoina. Nyt Sibeliuksen laajempi näyttämömusiikki palasi alkuperäiseen yhteyteensä Shakespearen Myrsky-näytelmän osaksi.

”Jännän spektaakkelin” tuntu hävisi nopeasti, sillä ohjaaja Ville Sandqvist alleviivasi Shakespearea voimakkaasti sekä brechtiläisten vieraannuttamisefektien että keveiden puskafarssien edeltäjänä. Molemmille ratkaisuille löytyy hyviä perusteita, mutta tällä kertaa sadun mystiikan ja joidenkin kohtien juhlavuuden tahallinen hävittäminen alkoi hetkittäin haukotuttaa.

”Menkää nyt tuonne äänipöydän taakse, kuten harjoituksissa sovittiin”, Prospero ( Chike Ohanwe ) kertoi noitumilleen vihamiehille. Ymmärrän otteen, mutta joillakin kohdin se latisti tunnelmaa juuri silloin, kun olisi halunnut eläytyä Sibeliuksen musiikkiin, jossa sadun mystiikkaa, juhlavuutta ja pelottavuuttakin riittää – kaiken musiikillisesti raikkaan ja kepeän ohessa.

Kyseessä oli Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun sekä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Aalto Artsin kannatettava yhteistyö, jonka polkaisemiseksi pystyyn tarvittiin palaveri poikineen. Pelkästään kymmenien mielikuvituksellisten pukujen suunnitteluun professori Sofia Pantouvakin johdolla on täytynyt mennä melkoisesti opintotyötunteja. Suvituuli Saaren lavastussuunnitelmakin oli viitseliäs ja komea Musiikkitalon erityisolosuhteissa, vaikka ne valkoiset myrskypilvet tuntuivat tarkoituksellisesti kitsatavan.

Villisti roolejaan vaihdelleet Teatterikorkeakoulun Chike Ohanwe ja Mari Naumala näyttelivät sujuvimmin. Sibelius-Akatemian laulaja-näyttelijöiden osana oli tehdä esimerkiksi näytelmän narrien valinta- ja humalakohtaukset, jotka olivat ohjauksellisesti vähän pitkitettyjä.

Laulu sujui nuorilta opiskelijoita Mikko Sateilan Calibanista Hannakaisa Nyrösen Arieliin ja Junoon lupaavasti. Oppilasorkesteri ja kamarikuoro esittivät kapellimestari Hannikaisen tuunaamaa versiota monin paikoin kiitettävästikin.

Harmillista, että tämä oli toistaiseksi ainoa esitys. Näin monen kokin soppa olisi varmasti selkiytynyt jatkoesityksissä. Produktio oli ehdottomasti tekemisen ja kokemisen arvoinen varsinkin ensimmäisen näytöksen vetävyyden ja idearikkauden ansiosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat