Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuren synteesin säveltäjä: Jouni Kaipainen on kuollut

Kulttuuri
 
Mari Männistö
Jouni Kaipainen 1956-2015
Jouni Kaipainen 1956-2015 Kuva: Mari Männistö

Säveltäjä Jouni Kaipainen kuoli pitkälle edenneeseen sairauteen 23. marraskuuta. Asiasta kertoi hänen puolisonsa, viulutaiteilija Jaana Haanterä. Kaipainen oli 58-vuotias, syntynyt 24. marraskuuta 1956.

Jouni Kaipainen oli sukupolvensa merkittävimpiä säveltäjiä, pedagogeja ja musiikkikirjoittajia. Laajaan tuotantoon kuuluu esimerkiksi neljä sinfoniaa, seitsemän jousikvartettoa ja kymmenkunta konserttoa.

Kirjailija Anu Kaipaisen ja lääkärinä, kansanedustajana sekä ministerinä toimineen Osmo Kaipaisen poika löysi taidemusiikin jo varhain. Hän piti kasvuvuosinaan tapana kuunnella joka aamu yhden Béla Bartókin jousikvartetoista. Aikuisiän kynnyksellä musiikin ja maailmankirjallisuuden tuntemus oli jo häkellyttävän laajaa.

Kaipainen opiskeli sävellystä Aulis Sallisen ja Paavo Heinisen johdolla. Heinisen vaikutus oli aluksi selvästi tuntuvilla.

Kaipainen kuului 1970-luvulla suomalaista modernismia uudistaneeseen Korvat auki -yhdistykseen. Erinomaisena kirjoittajana hän piti nuoria ikätovereitaan esillä ja letkautteli harvakseltaan vanhemmalle sukupolvelle.

Myöhemmin hän katui julkisesti sitä, että tuli kutsuneeksi vanhemman sukupolven 1970-luvun suomalaisoopperoita vuoden 1981 haastattelussa ”karvalakkioopperoiksi”.

”Tunsin Jounin teinivuosista saakka ja hän oli lähimpiä ystäviäni”, kapellimestari-säveltäjä Esa-Pekka Salonen kertoo. ”Korvat auki -ihmisiä yhdisti suuri ihailua Jounia kohtaan, koska hän oli niin varhaiskypsä ja kaikkia muita edellä. Jouni oli porukan tähti.”

Tiukin modernistinen Kaipainen jäi 1980-luvulle. Tyylinmurrosta ilmensi esimerkiksi väkevä Carpe diem, konsertto klarinetille ja orkesterille.

”Se on protesti sitä ilmiötä vastaan, että ei ainoastaan musiikkia vaan kaikkea nykytaidetta hallitsevat minun mielestäni voimakkaat negatiiviset tunteet”, Kaipainen pohti Helsingin Sanomille vuonna 1990.

Vähitellen modernismissa tabuina pidetyt asiat alkoivat kiehtoa häntä yhä enemmän sekä omissa että ystävien sävellyksissä.

”Joskus ajateltiin niin, että mitä vähemmän säveltäjää ymmärrettiin, sen parempi. Ajat ovat muuttuneet, eikä tietynlaista pahaa elitismiä voi enää pitää arvona. Kyllä minä kiinnitän huomiota musiikin pinnan sointiin ja haluan saada sen entistä attraktiivisemmaksi”, hän kertoi haastattelussani vuonna 1993.

Toinen sinfonia vuodelta 1994 sai useilta kriitikoilta haltioituneet arviot.

”Jouni Kaipainen säveltää voiman ja osaamisen tunnossa”, kriitikko Jukka Isopuro kirjoitti Helsingin Sanomissa.

Samalla uusi modernistien sukupolvi hyökkäsikin nyt Kaipaista vastaan, koska hänen nähtiin hylänneen modernismin hengen. Hetken ajan puhuttiin jopa takinkäännöstä.

Kaipainen puolustautui perustellusti.

”Olen vain pyrkinyt karsimaan tiettyä repaleisuutta, jota on käytetty modernismissa tarkoituksellisenakin tyylikeinona”, hän sanoi. ”Mutta sinfonian kirjoittamisen on kannanotto sinfonian puolesta, ei Korvat auki -vaihetta vastaan.”

Kaipainen oli löytänyt oman synteesinsä. Teokset olivat omaperäisiä, ja sisälsivät samalla tarkoituksellisen kohteliaita viittauksia hänen ihailemiinsa säveltäjiin Ludwig van Beethovenista ja Gustav Mahlerista Alban Bergiin.

”Tavalla, jolla liikutan harmonioita on toki paljon yhtäläisyyksiä tonaalisen musiikin kanssa”, hän myönsi haastattelussa vuonna 2003. Vapaatonaalisuus-termiä hän ei kuitenkaan hyväksynyt.

”Olen sille termille allerginen, koska monet vapaatonaalikot eivät ajattele riittävästi, miten harmoniat etenevät. Olen sitten mieluummin vaikka ihan tonaalinen säveltäjä”, Kaipainen sanoi.

Kaipainen toimi pitkään Tampere Filharmonian nimikkosäveltäjänä ja myös opetti kaupungissa. Kapellimestari Hannu Lintu johti useat kantaesityksistä.

”Jouni näytti kuinka vanhoista mestareista voi inspiroitua säilyttäen samalla oman äänensä”, Lintu pohtii. ”Hänelle menneisyys ei ollut uhka kehitykselle. Hänellä oli valtavan tarkka korva sekä oman musiikkinsa kirjoittamisessa että puhuessaan erilaisten sävellysten esityksistä.”

Kaipaisen teosten nimet viittasivat usein maailmankirjallisuuteen ja hän sävelsi mielellään rakastamiensa runoilijoiden tekstejä. Kaipaisen vokaaliteokset olivat usein erinomaisia, ja on tappio suomalaisoopperalle, että Konstanzin ihme -oopperasuunnitelma 1990-luvulta näyttää jääneen kesken. Siitä aikoinaan kuullut otteet olivat erinomaisia.

Sinfoniatuotanto huipentui järkälemäiseen ja oopperaoratoriomaiseen neljänteen sinfoniaan (Commedia), jonka teksti oli Dantelta. Mutta suurten koneistojen lisäksi Kaipaista kiehtoi halki elämänsä kamarimusiikki. Jousikvartetot ovat Kaipaisen tuotannon syvällistä ydintä.

Kolmas ulottuvuus, jota ei aina muisteta, on Kaipaisen musiikissa ilmenevä huumori. Esimerkiksi käyrätorvikonsertossa musiikki puhkeaa täysin estottomaan lainaan Mustalaiseks olen syntynyt -laulusta.

Yksityiselämässä, aikaisempien avioliittojen vuosina, Kaipaisella oli myös myrskyisiä vaiheita, jotka nousivat otsikoihin.

Kaipaisen ystävä, runoilija ja HS:n musiikkikriitikko Lauri Otonkoski luonnehtii Kaipaista seuraavasti.

”Jounihan tunnettiin vuolaana ja rönsyilevänä keskustelijana. Aidosti laaja lukeneisuus ja lähes ensyklopedisen tarkka muisti sallivat hänen ajatustensa ja johtopäätöstensä liikkua laajalti elämän eri alueilla. Musiikki oli toki keskeisimpänä teemana. Puhelimen soidessa suden hetken aikaan aamuyöstä pystyi päättelemään, että säveltäjä on ravintolassa rentouduttuaan ryhtynyt kehittelemään päätelmää, jonka haluaa oitis jakaa.”

Kaipaisella oli ”toinenkin, varmaan tärkeämpi olemisen moodi”, Otonkoski pohtii. ”Hiljainen, vetäytyvä, fokustunut, säveltävä. Valtaisa tuotanto todistaa tästä. Hyvin nuori Jouni Kaipainen siteerasi paljon runoutta. Pentti Saarikosken säe ’jokaisella on tämänsä’ tuntui koskettaneen. Jouni tiesi ja toteutti tehtävänsä.”

Kapellimestari Hannu Linnun mielestä Kaipaisen suuri viisaus näkyi siinä, miten hän suhtautui sairauteen ja sen etenemiseen.

”Jopa epäjounimaisen seesteisesti hän keskittyi ottamaan muut ihmiset huomioon. Viestit olivat täynnä lämpöä.”

”Vasta viime aikoina olen tajunnut myös sen, että Jounin elämän kulmakiviä oli perusoptimismi ja valoisuus, mikä viimeisen kymmenen vuoden aikana tuli erityisen voimakkaasti esille”, sanoo myös Esa-Pekka Salonen. ”Se rauha, mikä hänestä huokui, on hyvin harvinaista.”

Viimeisenä kesänään Kaipainen oli kuuntelemassa pasuunakonserton (opus 100) kantaesitystä Porvoon Suvisoitossa. Sävellyksen esittelytekstissä hän viittasi sairauteensa ja veti kauniisti yhteen elämänkatsomustaan.

”Millään ei ole erityistä painoa tärkeilyn tai itsetehostuksen merkityksessä – – olemme ja elämme täällä omat, omasta mielestämme tärkeät hetkemme – – mutta koettakaamme tehdä se niin, etteivät muut kärsi liiallisen tilantarpeemme ja ahneutemme vuoksi”, Jouni Kaipainen kirjoitti.

Seuraava kantaesitys oli jo valmiina. Pianotrio nro 2 esitetään 30. marraskuuta Punavuoren kamarimusiikkiyhdistyksen konsertissa Ekbergin kahvilassa Helsingissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat