Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajankohtainen pakolaisteos kärsii kikkailusta

Kulttuuri
 
Pekka Niskasen uudessa videoteoksessa pääosaa esittävät tšetšeenipakolainen ja Le Corbusierin suunnittelema luostari La Tourette.
Pekka Niskasen uudessa videoteoksessa pääosaa esittävät tšetšeenipakolainen ja Le Corbusierin suunnittelema luostari La Tourette.

Pekka Niskanen: Minä ja La Tourette 29.11. saakka MUU Galleriassa (Lönnrotinkatu 33). Avoinna ti–pe 12–17, la–su 12–16.

Mediataiteilija Pekka Niskasen uusin videoteos on karmaisevan ajankohtainen.

Vaikka teos käsittelee tšetšeenipakolaisia ja heidän kohtaamaansa painostusta, tämänhetkinen pakolaistilanne tuo teokseen universaalimpia sävyjä. Teos pohtii myös Charlie Hebdo -iskun jälkeiseen turvallisuusvalvonnan kasvua, mikä osuu kipeästi yhteen Pariisin viimeaikaisten tapahtumien kanssa.

Teos voisi tuntua vielä ajankohtaisemmalta, jos se ei kiinnittäisi niin paljoa huomiota omaan nokkeluuteensa. Tšetšenian sotaa paenneen naisen tarina kerrotaan korostetun keinotekoisella ja monimutkaisella tavalla, mikä saa pohtimaan, sortuuko teos kikkailuun vai kyseenalaistaako se tarkoituksella kertomansa tarinan totuuden.

Teos on teknisesti taidolla toteutettu, mutta sisällön osalta se tuntuu leviävän käsiin. Teoksessa on valtava määrä heterogeenisia elementtejä pakolaisuudesta beatboxauksen kautta Le Corbusierin arkkitehtuuriin, eikä elementtien välistä suhdetta avata mitenkään. Ajankohtainen kysymys nykymaailman turvattomuudesta peittyy teoksen rakenteen aiheuttaman hämmennyksen alle.

Gallerian Studio-tilassa on esillä maahanmuuttajien unelmia käsittelevä teos Anu Miettisen teos Pilvilinnoja – Unelmahaastatteluja, Kokoelmat I–III. Teoksessa käsitellään myös suomalaisten unelmia.

Oikaisu 25. 11. kello 15:00: Pekka Niskasen arvion lopussa mainittiin galleria Studio-tilassa oleva maahanmuuttajien unelmia käsittelevä teos. Kyseinen teos ei ole Pekka Niskasen vaan Anu Miettisen teos Pilvilinnoja – Unelmahaastatteluja, Kokoelmat I-III. Teoksessa käsitellään paitsi maahanmuuttajien, myös suomalaisten unelmia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat