Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius-viulukilpailu on taas korkeatasoinen

Kulttuuri
 
Hannu-Ilari Lampila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Heikki Tuuli
Pekko Pulakka soitti Sibelius-viulukilpailun alkuerässä maanantaina.
Pekko Pulakka soitti Sibelius-viulukilpailun alkuerässä maanantaina. Kuva: Heikki Tuuli

Kuten oli odotettavissa, kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu on tälläkin kerralla erittäin korkeatasoinen.

Alkuerän ensimmäisessä jaksossa soitti seitsemän nuorta hienoa viulistia. Voi kysyä, miten näitä oikein jakaa jyviin ja akanoihin.

Viulistivaltaisella tuomaristolla on tarkat kriteerinsä ja myös subjektiiviset makunsa. Vaikea tietää, millaisiin teknisiin puoliin ja tyylikysymyksiin tuomarit kiinnittävät huomiota.

Alkuerän ohjelmisto oli hyvin kaikkien viulistien hallinnassa, eikä teknisiä ongelmia juurikaan ilmennyt kuin mikrotasolla, hienosäädössä.

Alkuerän ohjelmisto mittaakin kilpailijoiden tyylisiä ja tulkinnallisia muusikkotaitoja. Kaikki teokset ovat täysin erilaisia. On soitettava Bartókia, Mozartia, Bachia ja Sibeliusta.

Konservatorion saliin kerääntynyttä sangen runsaslukuista yleisöä kiinnosti erityisesti, millaisen vaikutuksen ensimmäinen suomalainen kilpailija, Pekko Pulakka (s. 1992) tekee.

Aplodit olivat innostuneet ja kannustavat.

Pulakka oli keskittänyt voimansa alkuerän vaativimpaan numeroon, Bartókin Bach-vaikutteisen sooloviulusonaatin ensimmäiseen osaan. Siinä hänen otteessaan oli sähäkkää iskevyyttä, ja osan barokkimaisia muotoja hän rakenteli terävän kirkkaasti.

Bach, Mozart ja Sibelius jäivät sen sijaan melko pehmeiksi ja hieman varovaisiksi. Nopeista rytmeistä puuttui usein napakkuutta, ja äkkikäänteet olisivat saaneet olla sulavampia.

Pulakan olisi pitänyt saada persoonallisuuttaan avatuksi. Hänen soittotyylinsä oli suomalaisen sisäänpäin kääntynyt.

Bachissa, Mozartissa ja Sibeliuksessa hänen viulunsa soi hennohkosti, mutta siinä oli valoisan lyyrinen, musikaalinen sointi. Voimaa viuluun ilmaantui lopuksi Bartókin musiikkiin, joka sai Pulakan terästymään.

Vaikea sanoa tässä vaiheessa, millaiset mahdollisuudet Pulakalla on päästä jatkoon. Kilpakumppaneissa on vahvoja persoonallisuuksia ja erinomaisia taitureita, joiden on luontaista solmia läheinen, valloittava kontakti kuulijoihinsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat