Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset karsivat nyt taiteesta – Helsingin suuret galleriat tekivät viime vuonna tappioita

Kulttuuri
 
Rio Gandara
Galerie Forsblom on liikevaihdoltaan Helsingin suurin galleria – ja teki myös suurimman tappiot. Kuva Oiva Toikan näyttelynavajaisista viime talvelta.
Galerie Forsblom on liikevaihdoltaan Helsingin suurin galleria – ja teki myös suurimman tappiot. Kuva Oiva Toikan näyttelynavajaisista viime talvelta. Kuva: Rio Gandara

Suurten helsinkiläisgallerioiden tilinpäätöstiedot vuodelta 2014 ovat synkkiä. Kuutena merkittävimpänä pidetyistä gallerioista yksikään ei päässyt voitolle.

Gallerioista suurimman, Galerie Forsblomin, liikevaihto oli 4,5 miljoonaa euroa, ja tappiota se teki 345000 euroa. Toisella puolella Vanhaa kirkkopuistoa sijaitseva Helsinki Contemporary teki sekin runsaan 200000 euron tappion. Näihin lukuihin ovat vaikuttaneet myös investoinnit, gallerioista kerrotaan, mutta ei kilpailijoillakaan mene kaksisesti.

Taiteilija Jani Leinosen ja Tuomas Zetterbergin omistama Zetterberg Gallery oli 38000 euroa miinuksella, Galerie Anhava ja Galleria Heino 14000 euroa. Vain pieni Ama pääsi lähelle nollatulosta.

Syynä on syksystä 2008 alkanut heikko taloussuhdanne, sanovat galleristit. Huonoina aikoina suomalaiset karsivat taiteesta ja kulttuurista.

”Tämä ala on kaikista suhdanneherkin”, sanoo Galerie Anhavan galleristi Ilona Anhava.

”Heti kun suhdanteet huononevat, jätetään taide pois, ja kun suhdanteet paranevat, taide tulee viimeiseksi mukaan.”

Samaa sanoo Aman galleristi Birgit Onniselkä: ”Nekin, joilla on rahaa, varautuvat pahimpaan ja miettivät pidempään.”

Erityisesti suhdanne vaikuttaa yllämainittuihin gallerioihin, jotka toimivat myyntien varassa. Tyypillisesti ne eivät peri taiteilijoilta näyttelyvuokraa, vaan ottavat myydyistä teoksista noin 50 prosentin provision.

Näyttelyiden järjestämisen ja markkinoinnin lisäksi ne pyrkivät usein etsimään asiakkaita myös kansainvälisillä taidemessuilla, joiden osallistumis- ja kuljetuskustannukset ovat useita kymmeniä tuhansia euroja.

Isojen gallerioiden lisäksi kentällä toimii muutamia taiteilijavetoisia, usein apurahojen turvin toimivia näyttelytiloja kuten SIC, sekä Sinnen kaltaisia säätiöpohjaisia taidetiloja.

Lisäksi pääkaupunkiseudulla toimii runsaasti pienempiä gallerioita sekä taiteilijaliittojen ja -yhdistysten ylläpitämiä näyttelytiloja, jotka veloittavat taiteilijoilta näyttelyvuokraa, mutta myös alemman provision teosmyynneistä.

Korjaamo Galleria lopetti kesällä toimintansa, mutta muut galleriat vielä sinnittelevät.

Työtä halutaan jatkaa tappioista huolimatta. Osalle gallerioista se tarkoittaa niukasti elämistä.

”Meillä ei ole taustalla rahoittajaa, eikä kustannuksia ole mahdollista kasvattaa. Sen ehdoilla on elettävä”, sanoo Aman Birgit Onniselkä.

Moni reivaa myös näyttelyohjelmaa mahdollisimman varmaan suuntaan.

Osalle gallerioista liikkumavapautta antaa mesenaatti. Galerie Forsblomin hallituksen puheenjohtaja on Sanoman pääomistajiin kuuluva Rafaela Seppälä, Helsinki Contemporaryssa vaikuttaa puolestaan Elcoteqin perustanut Antti Piippo. Galleria Heinoa pitää tukkuliiketoiminnalla omaisuutensa tehneiden Heinojen suvun vesa Rauli Heino.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat