Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Levymyynti kuopii pohjamutia, mutta Adele rikkoo ennätyksiä jopa 15 vuoden takaa – uhkaa jo Oasistakin

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Aikana, jolloin levyjen ei pitänyt enää myydä, brittilaulaja Adele on jälleen rikkomassa useita ikivanhoja levynmyyntiennätyksiä.

Laulajan kolmas pitkäsoitto nimeltään 25 julkaistiin viime perjantaina. Nyt Billboard ennustaa, että tällä menolla levyä myydään ainakin Yhdysvalloissa ensimmäisellä myyntiviikollaan fyysisinä tallenteina ja digitaalisesti ennätysmäisen paljon, vähintään 2,5 miljoonaa kappaletta.

Tämä tarkoittaisi, että Adele rikkoo ’N Sync -poikabändin 15 vuoden takaisen myyntiennätyksen. Justin Timberlaken kipparoiman yhtyeen levyä No Strings Attached myytiin maaliskuussa 2000 avausviikollaan yli 2,4 miljoonaa kappaletta. Luotettavia myyntitilastoja on pidetty Yhdysvalloissa vuodesta 1991 lähtien.

25:stä on tulossa Yhdysvalloissa myös vuoden myydyin levy – ja vain viikossa. Taylor Swiftin viime lokakuussa julkaistua levyä 1989 on myyty Billboardin mukaan vuoden 2015 aikana 1,7 miljoonaa kappaletta.

Ennen julkaisuaan Adelen levyä vietiin Yhdysvalloissa kauppoihin fyysisinä kopioina kaikkiaan 3,6 miljoonaa kappaletta, Britanniassa taas miljoonan verran.

Latausten ja fyysisten levyjen myyntiä lisää Adelen tapauksessa se, ettei levyä julkaistu lainkaan Spotifyn ja Apple Musicin tapaisissa striimauspalveluissa.

Adelen todennäköisen ennätyksen tekee erityisen kiinnostavaksi New York Times huomautus: lehti muistuttaa, että ’N Syncin aikoihin levyjä myytiin yli viisi kertaa enemmän.

Lisäksi levymyynti lepäsi silloin suurten kauppaketjujen harteilla, toisin kuin nykyään.

Britanniassakin Adelen levymyynti on lähtenyt käyntiin ennätysmäisen tehokkaasti. Ensimmäisen vuorokauden aikana levyä myytiin Britannian virallisen levymyyntitilaston Official Charts Companyn mukaan 300 000 kappaletta, kun hänen edellinen levynsä 21 jäi noin 200 000 kappaleeseen. Lukemassa ovat mukana niin fyysiset levyt kuin latauksetkin.

Samalla 25 kisaa Britannian kaikkien aikojen viikkomyyntiennätyksestä.

Aiempi ennätys on Oasiksen Be Here Now -levyllä vuodelta 1997. Se myi 695 761 kopiota. Toista sijaa ennätyslistalla pitää Take That runsaan puolen miljoonan viikkomyynnillään.

Vertailun vuoksi: Oasiksen levy myi vuorokauden aikana Adelea vielä reilusti enemmän, 424 000 kopiota. Guardianin mukaan Adelen levyn arvellaan yltävän kuitenkin avausviikollaan Oasiksen lukuihin.

”Adelen kaltaisia artisteja tulee vain kerran sukupolvessa”, sanoo Britannian Official Charts -yhtiön toimitusjohtaja Martin Talbot.

”Hän vetoaa eri ikäryhmiin ja genreihin, lapsista teini-ikäisiin, aina isiin, äiteihin, setiin ja täteihin asti.”

Adelen 25 on hänen kolmas levynsä. Edellinen levy 21 ilmestyi lähes viisi vuotta sitten. Se myi maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa kopiota ja voitti seitsemän Grammya.

Levy oli kaksi vuotta putkeen Yhdysvaltain myydyin. Britanniassa siitä tuli tämän vuosisadan toistaiseksi myydyin levy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat