Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittiyhtye Hurts törmäsi faneihin ensimmäistä kertaa Helsingissä

Kulttuuri
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Theo Hutchcraft (vas.) ja Adam Anderson esiintyivät Art on Ice -jääspektaakkelissa Helsingissä 11. maaliskuuta 2014. Ensi maaliskuussa Hurts on taas tulossa Suomeen.
Theo Hutchcraft (vas.) ja Adam Anderson esiintyivät Art on Ice -jääspektaakkelissa Helsingissä 11. maaliskuuta 2014. Ensi maaliskuussa Hurts on taas tulossa Suomeen. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Lontoo

Jokaisen yhtyeen historiassa on hetki, josta kaikki sai alkunsa. Englantilaisen Hurtsin lähtölaukaus osui keskellä kapakkatappelua manchesterilaisen yökerhon edustalla.

Yhtyeen laulaja Theo Hutchcraft ja kosketinsoittaja Adam Anderson törmäsivät tuolloin ensimmäistä kertaa. Legendan mukaan kaksikko oli liian juovuksissa tapellakseen, joten he ajautuivat sivummalle ja päätyivät puhumaan musiikista.

Tuosta kohtalokkaasta hetkestä on tällä viikolla kulunut tasan kymmenen vuotta.

”Hassua, että siitä on niin kauan. Pitäisikö meidän juhlistaa tätä samassa yökerhossa?” Anderson naurahtaa. ”Kaivoin juuri vanhoja sähköpostejani, ja löysin sieltä ensimmäiset viestimme. Ne olivat marraskuun lopulta 2005. Työstimme ensimmäistä kappalettamme The End of the World, joka kuulostaa nyt aivan älyttömältä.”

Yhteistyön ensimmäistä hedelmää ei ole sittemmin kuultu, mutta seurannut vuosikymmen on ollut Hutchcraftille ja Andersonille nousukiitoa.

Bändikokeilujen jälkeen kaksikko hankkiutui eroon muista soittajista ja perusti Hurtsin. 1980-luvun syntikkapopista innoittunut ensisingle Wonderful Life ilmestyi 2009 ja avasi ovet menestykseen: yhtyeen kahta ensimmäistä albumia Happiness ja Exile on myyty miljoonia.

Nyt samaa odotetaan hiljattain ilmestyneeltä kolmannelta levyltä Surrender.

Hutchcraft ja Anderson istuvat rinnakkain lontoolaisen manageritoimistonsa neuvotteluhuoneessa, jonka kirjahyllyyn on kerätty muistoja heidän menestyksestään. Niiden alla kaksikko ei edes yritä kierrellä kohdalleen osunutta tuuria.

”Meille on avautunut uskomaton tilaisuus, ja olemme onnistuneet ottamaan siitä kaiken irti. Niin käy vain harvoille”, Anderson myöntää. ”Elämämme on ollut ihmeellistä, ja se on ollut yhteistyömme ansiota.”

”Olemme kasvaneet yhdessä, mutta olemme myös oppineet yhdessä”, Hutchcraft jatkaa. “Tunnemme toistemme aivot läpikotaisin. Tiedämme, että pystymme hienoihin asioihin mutta tarvitsemme siihen toisiamme.”

”Juuri siitä musiikissa on pohjimmiltaan kyse: ideoiden yhdistelemisestä. Jännittävintä on se, kun kahden ihmisen ideat laitetaan yhteen ja se toimii.”

Pienen pieni rooli Hurtsin menestystarinassa on myös Suomella.

Kaksikko kertoo, kuinka yleisön vastaanotto on osaltaan vahvistanut heidän uskoaan omiin tekemisiin. Aivan ensimmäistä kertaa he törmäsivät tähän Helsingissä, kun Hurts esiintyi YK-klubilla vuonna 2010. Pieneen klubiin mahtui vain 200 kuulijaa, mutta se oli totuttua enemmän ensimmäisiä keikkojaan soittavalle yhtyeelle.

”Emme olleet kokeneet mitään sellaista aiemmin. Se energia, jonka keikasta saimme! Yleisö oli niin äänekästä, niin intensiivistä…” Hutchcraft innostuu mutta joutuu luovuttamaan puheenvuoron Andersonille:

”…salissa oli ehkä pari sataa kuulijaa, mutta meistä tuntui kuin olisimme The Beatles. Hyvä luoja, tältä siis tuntuu, kun on faneja!”

Menestystä on sittemmin tullut ympäri maailman, mutta suomalaisyleisöstään Hurts on pitänyt hyvää huolta: yhtye on vieraillut maassa jo kymmenkunta kertaa. Samalla klubit ovat vaihtuneet areenoihin ja festivaalien päälavoihin.

”Kuinka moni englantilaisbändi on käynyt Suomessa yhtä usein yhtä lyhyen ajan sisällä?” Hutchcraft heittää. “Tunnemme sen suorastaan velvollisuudeksemme, koska suomalaisyleisö otti meidät omakseen niin varhaisessa vaiheessa.”

Seuraavaa kertaa ei tarvitse odottaa kauaa, sillä Hurts esiintyy Helsingin areenassa reilun kolmen kuukauden päästä.

Yhtyeellä on mukanaan uusi levy Surrender. Jos Hurts pysytteli aiemmilla levyillään melko tiukasti surusävytteisen synapopin parissa, nyt näkökulma on laajempi. Etenkin mustan rytmimusiikin vaikutus pyrkii pinnan alta esiin: Lights keinahtelee soulin ja funkin tahtiin, Some Kind of Heaven kutsuu diskolattialle, nimikappaleessa kuuluu jopa gospel.

Olenko aivan väärässä, kun olen kuulevinani levyllä uudenlaista sielukkuutta?

”Aivan varmasti sillä on! Soul on aina ollut osa musiikkiamme, mutta se tuntuu jäävän usein huomiotta”, Hutchcraft vahvistaa. “Olemme aina halunneet tehdä tunteellista, intohimoista musiikkia ja olen pyrkinyt ottamaan mallia soul-laulajista. Löytämään sen ilmaisuvoiman, joka esimerkiksi Otis Reddingillä tai Sam Cookella oli. Tai jopa Van Morrisonilla.”

”Itse asiassa Prince oli ensimmäinen asia, joka meitä yhdisti”, Anderson lisää. “Hänen synkopaationsa, rytmitajunsa on aina vaikuttanut Theon lauluun.”

Musiikillisesta avautumisesta kertoo kaksikon mukaan myös levyn nimi Surrender, antautuminen. Ajatuksena oli “päästää irti vanhoista raja-aidoista ja kokeilla jotain uutta”.

”Meidän kappaleillamme on ollut taipumus melankolisuuteen, koska se on hyvin voimakas tunne musiikissa. Ihmisinä olemme kaikkea muuta: emme ole lainkaan surumielisyyteen taipuvaisia. Päinvastoin, olemme erittäin hyväntuulisia luonteiltamme”, Hutchcraft luonnehtii ja vahvistaa sanomansa hymyllä.

”Tällä kertaa kokeilimme, onnistummeko kirjoittamaan kevyempiä ja huolettomampia kappaleita. Ainakin itse olemme hyvin ylpeitä sellaisista lauluista kuin Lights tai Why. Ne esittelevät aivan uuden puolen meistä.”

Hurts esiintyy Helsingin areenassa 8. maaliskuuta 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat