Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Steven Spielbergin uutuus kertoo 1950-luvun kiinni jääneestä vakoojasta – taustalla suomalaista vakoiluhistoriaa

Kulttuuri
 
Jaap Buitendijk
Tom Hanks näyttelee Vakoojien sillassa Rudolf Abelin puolustusasianajajaa.
Tom Hanks näyttelee Vakoojien sillassa Rudolf Abelin puolustusasianajajaa. Kuva: Jaap Buitendijk

Washington. Steven Spielbergin uusi elokuva Bridge of Spies eli Vakoojien silta tuo valkokankaalle yhden kylmän sodan kuuluisimmista vakoilutapauksista.

Elokuvan alussa FBI pidättää vuonna 1957 neuvostoliittolaisen vakoojan, joka ilmoittaa nimekseen Rudolf Abel. Hänen oikea nimensä paljastui vasta paljon myöhemmin. Todellisuudessa Rudolf Abel oli Britanniassa vuonna 1903 syntynyt Vilyam Genrikhovich Fisher.

Abelin paljastumisen syytä ei elokuvassa näytetä. Jos olisi näytetty, Suomi olisi saanut kyseenalaista kuuluisuutta, sillä Abelin kavalsi suomalaissukuinen neuvostovakooja Reino Häyhänen.

Häyhäsen tapaus on Suomen vakoiluhistoriassa iso juttu, sillä se paljasti KGB:n käyttävän agenteillaan suomalaisia valehenkilöllisyyksiä. Suomen passi oli neuvostoliittolaisille kätevä, sillä se toimi melkein kaikilla rajoilla, eikä huonosta kielitaidosta tarvinnut huolehtia kuin Suomessa.

Vakoilun historiaa tutkineen professori Kimmo Rentolan mukaan Häyhäsen paljastuminen tiivisti huomattavasti CIA:n ja Suojelupoliisin yhteyksiä. Suposta tuli amerikkalaisille tärkeä yhteistyökumpppani neuvostovakoojien paljastamisessa.

Myöhemmin Suomen passia käyttäneitä neuvostovakoojia tuli ilmi parisenkymmentä, tunnetuimpina 1980-luvulla paljastuneet Reino Gikman ja Veikko Pöllänen.

Valehenkilöllisyyden rakentaminen oli tarkkaa työtä. Häyhänen livahti Suomen puolelle Porkkalasta vuonna 1949. Suomessa Häyhänen omaksui nimen Eugen Mäki ja alkoi rakentaa tälle suomalaista elämäkertaa. Hän teki töitä, haki viranomaisilta asiakirjoja ja meni jopa naimisiin ennen kuin vuonna 1952 muutti Yhdysvaltoihin. Siellä hänestä tuli Rudolf Abelin tärkein avustaja.

Frank Mastro / International News Photo
Neuvostovakooja Rudolf Abel kuvattiin elokuussa 1957 kun häntä siirrettiin vankilasta lentokentälle.
Neuvostovakooja Rudolf Abel kuvattiin elokuussa 1957 kun häntä siirrettiin vankilasta lentokentälle.

Rentolan mukaan Häyhäsen kaltaiset ”illegaalit” eivät normaalioloissa tee kovin paljon. He saattavat pitää yhteyttä kaikkein salaisimpiin tiedonantajiin, mutta varsinaisesti heidät on sijoitettu maahan sotaa tai muuta sellaista tilannetta varten, jossa lailliset asiamiehet joutuvat poistumaan maasta.

Venäläiset käyttävät tällaisia nukkuvia agentteja yhä, mikä nähtiin, kun Anna Chapman ja yhdeksän muuta Yhdysvaltoihin asettunutta venäläisvakoojaa jäi kiinni vuonna 2010.

Elokuvassa Rudolf Abel on niin lojaali isänmaalleen, että ansaitsee sillä amerikkalaistenkin ihailun. Vaiteliaisuutta saattoi selittää kotona odottavat vaimo ja tytär.

Rentolan mukaan puolenvaihto oli illegaalien joukossa hyvin harvinaista. Häyhänen oli poikkeustapaus. Hänen kohtalokseen koituivat viina ja maksulliset naiset, jotka kiinnostivat vakoojaa selvästi enemmän kuin varsinaiset työtehtävät.

Spielbergin elokuvassa näytetään, kuinka Abel sai toimeksiantonsa onton kolikon sisälle piilotetulla salakielisellä lapulla. Myös Häyhäselle oli lähetetty samanlaisia kolikoita, mutta hän oli vahingossa maksanut yhdellä niistä ostoksensa. Kolikko oli päätynyt FBI:lle, joka sai siitä ensimmäisen vinkin maassa toimivasta vakoiluringistä.

Lopulta Abel sai tarpeeksi toilailevasta apulaisestaan ja vaati Moskovaa vetämään tämän takaisin kotiin. Häyhänen arvasi, ettei vastaanotto olisi lämmin, joten hän marssi Yhdysvaltain suurlähetystöön Pariisissa, anoi turvapaikkaa ja puhui suunsa puhtaaksi.

Elokuvan lopussa Abel vaihdetaan kahteen itäpuolella pidätettyyn amerikkalaiseen: U-2-tiedustelukonetta lentäneeseen Gary Powersiin ja vakoilusta syytettyyn opiskelijaan Frederic Pryoriin.

Kun Abel ohjataan berliiniläisellä sillalla KGB-miesten mustan auton takapenkille, hänen kohtalonsa jää avoimeksi. Abelille ei kuitenkaan käynyt huonosti, sillä kotona hänestä päätettiin tehdä isänmaan sankari, joka kiersi puhumassa koululaisille ja sai jopa oman postimerkin.

Samalla tavalla toimittiin Anna Chapmanin kanssa. Chapman on Venäjällä nykyään superjulkkis, joka tviittaa, esiintyy televisiossa ja poseeraa miestenlehdissä alusvaatteisiin ja pistooliin pukeutuneena.

Sen sijaan Häyhäsen kohtalo oli kehnompi. Hän kuoli Pennsylvaniassa vuonna 1961 auto-onnettomuudessa, jota on epäilty enemmän kuin onnettomuudeksi.

Vakoojien sillan ensi-ilta on Suomessa pe 27.11., jolloin elokuvan arvostelu ilmestyy HS:ssä.

Lehtikuva
Reino Häyhänen saapuu oikeuteen helmikuussa 1958.
Reino Häyhänen saapuu oikeuteen helmikuussa 1958.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat