Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heijastin ei enää ole ruma välttämättömyys – heijastimista tuli designkelpoista tavaraa

Kulttuuri
 
Saintex
Hanna-Riikka Heikkilän, Paola Suhosen ja Sanna Pelliccionin suunnittelemia heijastimia.
Hanna-Riikka Heikkilän, Paola Suhosen ja Sanna Pelliccionin suunnittelemia heijastimia. Kuva: Saintex

Unohtakaa ne rumat, kovat ja kilisevät mainosheijastimet, jotka tarttuvat joka paikkaan, jos nyt sitten koskaan edes löytävät tietään laatikon pohjalta takinliepeeseen.

Heijastimesta on viime vuosina tullut muotoilun näkökulmasta kiinnostava esine. Moni suomalaissuunnittelija on laajentanut repertuaariaan tuotteeseen, joka edustaa arjessa ihan oikeasti tarpeellista designia.

Turkulainen suunnittelijapariskunta Saana ja Olli teki lepänoksaa muistuttavan, korumaisen heijastimen, ja taidemaalari ja suunnittelija Hanna-Riikka Heikkilä kärpässienen näköisen heijastimen.

Eero Aarnion klassikot, Tuplakupla-valaisin ja Poni-tuoli, ovat olemassa myös heijastimina.

Ivana Helsinki -merkin luojan, Paola Suhosen, heijastinvalikoima ulottuu ruseteista revolvereihin. Ilkka Suppasen minimalismi jatkuu ketju- ja nauhamaisissa heijastimissa. Myös esimerkiksi Marimekko tekee heijastimia.

Mikä tahansa hopeanvärinen lätyskä ei heijastimeksi kelpaa, vaan heijastinten tulee täyttää muun muassa erilaisia valovoimavaatimuksia. Se vaikuttaa myös suunnittelijan työhön.

Laura Juslin suunnitteli yhdessä vakuutusyhtiö Ifin kanssa kokonaisen malliston erilaisia heijastavia vaatteita ja asusteita – takkeja, pipoja, käsineitä, jopa polvisukkia.

Katu-uskottavaa, muttei mitenkään edullista. Esimerkiksi heijastava pipo maksaa 75 euroa.

Tieliikennelaki velvoittaa jalankulkijan käyttämään heijastinta. Jokainen marraskuisessa Suomessa joskus autoillut tai auton etupenkillä istunut ymmärtää miksi.

Kun pimeyteen yhdistetään suomalaisten kummallinen (ja itsetuhoinen!) mieltymys käyttää mustia tai korkeintaan harmaita talvitakkeja, vahinkoriskialtis yhdistelmä on valmis.

Heijastimen käyttämättä jättämistä ei enää kehtaa perustella esteettisiin syihin vedoten. Heijastimella ei tarvitse mainostaa vakuutusyhtiötä tai pankkia, vaan sillä voi tukea kotimaista muotoilua.

Seppo Solmela
Eero Aarnion Tuplakupla-heijastin.
Eero Aarnion Tuplakupla-heijastin.
Seppo Solmela
Paola Suhosen Dear-heijastin.
Paola Suhosen Dear-heijastin.
Seppo Solmela
Life Saver -heijastin.
Life Saver -heijastin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat