Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosi 2014 oli gallerioille surkea

Kulttuuri
 

Gallerioiden tilinpäätöstiedot vuodelta 2014 näyttävät tappiota, tappiota ja tappiota.

Helsingin gallerioista suurimman, Galerie Forsblomin, liikevaihto oli 4,5 miljoonaa euroa, ja tappiota se teki 345 000 euroa. Myös Helsinki Contemporary teki runsaan 200 000 euron tappion.

Näihin lukuihin ovat vaikuttaneet myös investoinnit, gallerioista kerrotaan, mutta ei kilpailijoillakaan mene kaksisesti.

Taiteilija Jani Leinosen ja Tuomas Zetterbergin omistama Zetterberg Gallery oli 38 000 euroa miinuksella, Galerie Anhava ja Galleria Heino kumpikin 14 000 euroa. Vain pieni Ama pääsi lähelle nollatulosta.

Syksystä 2008 alkanut heikko taloussuhdanne vaikuttaa erityisesti niihin gallerioihin, jotka toimivat myyntien varassa.

Niitä ovat juuri yllä mainitut galleriat. Tyypillisesti ne eivät peri taiteilijoilta näyttelyvuokraa, vaan ottavat myydyistä teoksista 50 prosentin provision. Näyttelyiden järjestämisen ja markkinoinnin lisäksi ne pyrkivät usein etsimään asiakkaita myös kansainvälisillä taidemessuilla, joiden osallistumis- ja kuljetuskustannukset nousevat kymmeniintuhansiin euroihin.

Isojen gallerioiden lisäksi kentällä toimii muutamia taiteilijavetoisia, usein apurahojen turvin toimivia näyttelytiloja kuten SIC, sekä Sinnen kaltaisia säätiöpohjaisia taidetiloja.

Lisäksi pääkaupunkiseudulla toimii runsaasti pienempiä gallerioita sekä taiteilijaliittojen ja -yhdistysten ylläpitämiä näyttelytiloja, jotka veloittavat taiteilijoilta näyttelyvuokraa, mutta myös alemman provision teosmyynneistä.

Tällä hetkellä gallerialla ei pääse rikastumaan, päin vastoin. Korjaamo Galleria lopetti kesällä toimintansa, muut vielä sinnittelevät. Työtä halutaan jatkaa tappioista huolimatta.

Monelle gallerioista se tarkoittaa niukasti elämistä ja näyttelyohjelman säätämistä mahdollisimman varmaan suuntaan.

Osalle gallerioista liikkumavapautta antaa mesenaatti. Galerie Forsblomin hallituksen puheenjohtaja on Sanoman pääomistajiin kuuluva Rafaela Seppälä, Helsinki Contemporaryssa vaikuttaa puolestaan Elcoteqin perustanut Antti Piippo.

Galleria Heinoa pitää tukkuliiketoiminnalla omaisuutensa tehneiden Heinojen suvun vesa Rauli Heino.

Ilman heitä suomalainen taidekenttä olisi köyhempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat