Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläisten gallerioiden pitäisi ottaa mallia Kööpenhaminasta, sanoo tanskalaisgalleristi

Kulttuuri
 
Kööpenhamina
Jacob Crawfurd
Galleristi Bo Bjerggaard ihmettelee Helsingin galleriakenttää.
Galleristi Bo Bjerggaard ihmettelee Helsingin galleriakenttää. Kuva: Jacob Crawfurd

Suomen taidemaailmassa on perustavanlaatuinen virhe, sanoo tanskalainen Bo Bjerggaard.

”Suomalainen galleriakenttä on maailman sisäänpäinkääntynein”, hän sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Galerie Forsblomia lukuun ottamatta suomalaiset galleriat näyttävät vain suomalaista taidetta, ehkä vähän skandinaavista. Mutta siinä se.

Samaan aikaan taiteilijat ovat huolissaan toimeentulostaan ja galleriat rämpivät tappiovuodesta toiseen. Taiteenostajia on Suomessa vähän, mutta tasokkaita taiteilijoita lukuisia. Ostajia on siis löydettävä ulkomailta, ja suomalaisgallerioista muutama pystyykin käymään myyntimatkoilla kansainvälisillä taidemessuilla.

Se ei kuitenkaan riitä: vain tuonnin kautta on mahdollista luoda vientiä, Bjerggaard sanoo.

”Ja sitä te ette Suomessa tee. Se on todella outoa.”

Bjerggaardilla on myös oma lehmä ojassa: hän haluaisi, että hänen taiteilijoidensa teoksia ostettaisiin Suomessakin.

Tästä huolimatta häntä kannattaa ehkä kuunnella.

Bjerggaard on Tanskan menestyneimpiä galleristeja. Hän on 15 vuodessa kasvattanut Galleri Bo Bjerggaardista kansainvälisesti tunnetun gallerian, joka kuuluu tärkeiden taidemessujen vakiovieraisiin ja työskentelee Per Kirkebyn, Georg Baselitzin ja Sigmar Polken kaltaisten isojen nimien kanssa.

Galleristi tuntee myös Suomen taidekentän. Alkuvuodesta hän järjesti Kööpenhaminassa Eeva-Riitta Eerolan ja Maija Luutosen näyttelyn, ja vuosien varrella Bjerggaard on esittänyt muun muassa Nina Roosin, Nanna Hännisen ja Elina Merenmiehen teoksia yhteistyössä Suomen Tanskan kulttuuri-instituutin kanssa.

Suomalaisella taiteella on vaikka kuinka paljon potentiaalia, hän sanoo, mutta kukaan ei näe sitä ulkomailla.

”Kun avasimme gallerian vuonna 1999, ei ollut kovin yleistä näyttää kansainvälisiä taiteilijoita, mutta me otimme sen tavoitteeksemme. Tilanne muuttui kymmenessä vuodessa täysin”, Bjerggaard sanoo.

Varakkaassa Tanskassa taiteen ostamisesta tuli 2000-luvulla niin muodikasta, että siellä puhuttiin jopa ”taidekuplasta”.

Taidemarkkinoiden kuumenemiseen vaikutti osaltaan 2000-luvun alkupuolella voimaan tullut taiteen verovähennysoikeus, joka lisäsi taiteen myyntiä sekä yrityksille että yksityishenkilöille. Kupla puhkesi vuonna 2008, mutta nyt taidekauppa käy taas vireästi.

Tanskalainen taide kiinnostaa myös ulkomailla. Apua on ollut siitä, että Tanskan valtio tukee yksityisten gallerioiden matkoja kansainvälisille taidemessuille, jotka ovat tärkeitä taiteilijoiden, ostajien, museonjohtajien ja kuraattorien tapaamispaikkoja.

Suomessa systemaattista tukea ei ole. Työ- ja elinkeinoministeriö ei tue nykytaiteen vientiä toisin kuin muita luovia aloja, ja galleriat ovat Opetus- ja kulttuuriministeriön yksittäisten, projektiluonteisten tukien varassa.

”Mutta isoin ero Helsingin ja Kööpenhaminan välillä on mielestäni se, että me olemme avanneet ovemme ja näytämme kansainvälistä taidetta”, Berggaard väittää.

Suomessa tavataan sanoa, ettei se kannata – että suomalaiset eivät osta ulkomaista tai kallista taidetta. Bjerggaard ei ota tätä väitettä kuuleviin korviinsa.

”Tietenkään eivät osta, koska mitään muuta ei ole tarjolla!” hän huudahtaa.

Bjerggaardin mielestä helsinkiläisgalleriat voisivat madaltaa kynnystä näyttämällä nuorempia taiteilijoita, tai tekemällä ryhmänäyttelyitä. Seurauksena olisi eläväisempi taidekenttä, myös taiteen katsojille. Bjerggaard pitääkin galleristien tehtävänä opettaa taideyleisöjä katsomaan uusia asioita.

“Ei galleristin työ ole helppoa hommaa, jossa tehdään vain helppoja ja tuottoisia asioita”, hän sanoo. ”Jos toimii niin, siitä seuraa hidas kuolema.”

Hänen mielestään on järjetöntä, ettei yksikään helsinkiläisgalleria ole järjestänyt saksalaistaiteilija Jonathan Meesen näyttelyä, vaikka hänen suuri teoksensa on parhaillaan esillä Kiasman Eri mieltä -näyttelyssä.

Ilmaista markkinointia, siis.

”Kiasma, Emma ja Ham tekevät yhteistyötä kansainvälisten museoiden kanssa, mikseivät siis galleriat?” hän kysyy.

”Jos Anhava tai Forsblom soittaisi ja sanoisi, että tarvitsemme vähän Meeseä, laittaisimme sitä konttiin ja lähettäisimme Helsinkiin”, Bjerggaard sanoo.

Bjerggaardilla onkin helsinkiläisgalleristeille ehdotus: tehkää Dogmat. Sillä hän viittaa tanskalaisiin elokuvantekijöihin Lars von Trieriin ja Thomas Vinterbergiin, jotka perustivat vuonna 1995 Dogma-nimisen liikkeen. Ohjaajien yhteishanke nosti Tanskan pinnalle elokuvamaana.

Kymmenen vuotta myöhemmin kokit tekivät saman: toistensa kanssa kilpailevat ravintoloitsijat istuivat saman pöydän ääreen, kehittivät ajatuksen ”new nordic cuisinesta”, uudenlaisesta pohjoismaalaisesta keittiöstä, ja tekivät Noman kaltaisista kööpenhaminalaisravintoloista gastronomien pyhiinvaelluskohteita.

Kansainvälinen taideväki puolestaan virtaa Kööpenhaminan loppukesästä Chart-taidemessujen ansiosta. Nekin syntyivät yhteistyöllä: Galleri Bo Bjerggaardin lisäksi mukana oli neljä muuta tanskalaisgalleriaa.

”Kunpa Helsinginkin galleristit voisivat istua pöydän ääreen ja päättää tehdä yhdessä jotain suomalaisen taiteen hyväksi!”

Bjerggaard ravistaa hihastaan idean:

Mitä jos Helsingissä järjestettäisiin taideviikko, jonka aikana kaikki galleriat näyttäisivät kansainvälisesti kiinnostavaa taidetta? Avajaiset voisi koordinoida Kiasman kanssa, Bjerggaard visioi. Nähtäisiin vähän vaivaa, hankittaisiin sponsoreita, kutsuttaisiin kansainvälisiä keräilijöitä ja taidetoimittajia.

”Se olisi helppoa!” Bjerggaard väittää.

Keräilijät pitävät itseään pioneereina, joten he kyllä tulevat, jos heille tarjotaan ilmaiset hotellihuoneet, Bjerggaard lupaa.

”Tuon vaikka omatkin kontaktini”, hän sanoo.

”Niin suomalaiset kuin tanskalaisetkin galleriat ovat liian pieniä ollakseen kilpailijoita.”

Jacob Crawfurd
Bo Bjerggaardin mielestä Helsinkiin tarvitaan omat taideviikot.
Bo Bjerggaardin mielestä Helsinkiin tarvitaan omat taideviikot.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat