Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin Finlandia meni maahanmuuttoa käsittelevälle romaanille

Kulttuuri
 
Niklas Rautio
Toisen kerran August-ehdokkaana ollut Jonas Hassen Khemiri on Ruotsissa kirjallisuuden ehdottomia tähtiä. Kaksi hänen teoksistaan on myös suomennettu. Kuva vuodelta 2007.
Toisen kerran August-ehdokkaana ollut Jonas Hassen Khemiri on Ruotsissa kirjallisuuden ehdottomia tähtiä. Kaksi hänen teoksistaan on myös suomennettu. Kuva vuodelta 2007. Kuva: Niklas Rautio

Ruotsalainen Jonas Hassen Khemiri on saanut tämän vuoden ”Ruotsin Finlandian” eli August-kirjallisuuspalkinnon romaanistaan Allt jag inte minns maanantai-iltana Tukholmassa. Suomessa Khemirin teoksen julkaisee ensi helmikuussa Johnny Kniga. Kaikki se mitä en muista -nimen saavan teoksen suomentaa Tarja Lipponen.

Palkittu romaani kertoo auto-onnettomuudessa kuolleesta, Maahanmuuttovirastossa työskennelleestä Samuelista, jonka elämää nimettömäksi jäävä kirjailija selvittää haastattelemalla tämän ystäviä.

Artikkeliin liittyvät

Teos käsittelee useita eri teemoja, varsinkin maahanmuuttoa, vieraantumista sekä maahanmuuttajien haavoittuvuutta. Se on myös rakkausromaani: Samuel oli rakastunut arabian tulkkina työskentelevään Laideen.

Palkintolautakunnan mukaan trillerimäisellä romaanilla on epäsovinnainen rakenne, jossa useat erilaiset kertojanäänet piirtävät kuvaa päähenkilöstä. Hienostuneella tyylillä kirjoitetussa teoksessa ”paperittomien ja rikollisten elämä varjoissa törmää Solsidaniin kivenkovassa ja hektisessä Tukholmassa”, kirjoittaa tuomaristo.

Jonas Hassen Khemiri on kerran aiemminkin ollut ehdolla August-palkinnon saajaksi. Vuonna 2006 palkinto meni kuitenkin Vaasassa syntyneelle, nykyään Ruotsissa asuvalle Susanna Alakoskelle.

Vuonna 1978 syntynyt Khemiri on tämän hetken merkittävimpiä ruotsalaiskirjailijoita. Hänet tunnetaan erityisesti maahanmuuttajien puolestapuhujana, vaikka onkin itse kasvanut Ruotsissa ruotsalaisen äidin ja tunisialaisen isän perheessä.

Kaksi vuotta sitten Khemiri nostatti Ruotsissa kohun, kun hän kirjoitti Dagens Nyheteriin avoimen kirjeen Ruotsin oikeusministerille.

Khemiri ehdotti, että hän ja oikeusministeri Beatrice Ask asettuisivat vuorokaudeksi toistensa nahkoihin. Kirjailija arveli, että se auttaisi Askia ymmärtämään, miltä tuntuu tulla aina määritellyksi kerta toisensa jälkeen Ruotsissa vain ihonvärin perusteella.

August-palkinto on Ruotsin arvostetuin kirjallisuuspalkinto, joka on nimetty August Strindbergin mukaan. Kirjallisuuspalkinnon arvo on 100 000 kruunua eli noin 11 000 euroa.

Tietokirjojen kategoriassa voiton vei tänä vuonna Karin Bojs teoksella Min europeiska familj. Laaja sukukronikka antaa lautakunnan mukaan uutta tietoa eurooppalaisten alkuperästä.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden August-palkinnon sai Jessica Schiefauer kirjallaan När hundarna kommer.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat