Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finlandia-raadille tuli paha huti, kun Heidi Köngäs ei päässyt ehdokkaaksi

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kun romaanien Finlandia-ehdokkaat julkistettiin 6. marraskuuta, tuumin, että onpa kertakaikkisen pöhköä: Heidi Köngäksen erinomainen romaani Hertta ei kelvannut kuuden sakkiin.

Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon neuvostojohtoisen kommunismin alttarilla uhrattava rakkaustarina hivelee ihmistuntemuksellaan ja hyytää näkemyksellään siitä, mitä jaloina itseään pitävät yksilöt kykenevät tekemään toisilleen.

Artikkeliin liittyvät

Syytän teitä Filin entinen johtaja Iris Schwank, toimittaja Ilkka Pernu ja kirjakauppias Katri Tuominen. Hertta ei ole historian valmiiksi väritetyn ruudun toistamista omin sanoin vaan avartava ja vakuuttava tulkinta ihmisistä julkisuuden kuoren sekä kansainväliseksi veljeydeksi väitetyn miekan alla. Teille tuli huti.

Köngäksen sijaan Kari Hotakaisen noin kymmenenneksi paras teos Henkireikä kelpasi triumviraatille. Siitäkin huolimatta, että Hotakainen on jo kertaalleen palkittu Finlandialla.

Aiempien voittajien kohdalla pitäisi noudattaa kovennettua linjaa: vain selkeällä poikkeussuorituksella enää uudestaan tyrkylle. Voittajien myöhemmät, kelpo suoritukset löytävät kyllä lukijansa ilman kustannusalan järjestämän ja maksaman markkinasirkuksen vetoapuakin. Näin sopii ainakin toivoa.

Mistään kaunokirjallisuuden Suomen mestaruuskilpailustahan Finlandiassa ei ole kysymys, jossa paras voittaa ja seuraavaksi mittavin ajatusloikka nousee kakkoseksi, vaan kustantamojen yrityksestä pönkittää joulumyyntiä, jonka varassa koko ala seisoo tai kaatuu.

Jos kaunokirjallisuuden parasta – miten ikinä se sitten määriteltäisiinkään – oikeasti etsittäisiin, romaania ratkaisevasti epäkaupallisempia lajeja runous, novelli ja essee ei olisi suljettu pois kisasta vuonna 1993.

Kaj Korkea-ahon raikkaan nulikkamaisen yliopisto-, sukupolvi- ja taidemysteeriromaanin Onda boken eli Paha kirja olisi myös kuulunut kuuden kärkeen, vaikka sen vasta nousukiidossa olevalta tekijältä onkin lupa odottaa vieläkin parempaa.

Koko lailla samoin voi todeta Aki Ollikaisesta sekä hänen kimurantista ja osin kaoottisestakin pienoisromaanista Musta satu.

Laura Lindstedtin moniaineksisen Oneironin raati sentään tajusi noukkia kyytiin.

Kollegoideni tässä lehdessä painokkaimmin kehumista romaaneista ulos jäivät Katja Ketun Yöperhonen ja Leena Krohnin Erehdys. Iida Rauman romaania Seksistä ja matematiikasta näillä palstoilla ei ole vielä käsitelty, vaikka olisi ollut syytä. Kehut ovat tulossa.

Akateemisen kirjakaupan jakama Varjo-Finlandia perustuu myyntimääriin. Harvoin käy niin, että joku muu myy enemmän kuin varsinaisen kisan voittaja. Harhaanjohtavampaa nimeä Akateemisen tunnustukselle tuskin voisi keksiä.

Jos varjoon todella halutaan mennä, nostan valokeilaan teokseen, jolla ei ole mitään mahdollisuuksia missään mittelössä, vaikka käsissä on harvinainen herkku: Johan Bargumin Novelleja 1965–2015. Teos-kustantamon hiljan julkaisema opus sisältää Rauno Ekholmin ja Marja Kyrön suomentamia olemassaolon, moraalin, perheen, suvun ja yhteiskunnan henkevän pisteliäitä tutkielmia 50 vuoden ajalta.

Nimenomaan novelleja, ei lyhytproosaa. Bargumin proosa kuuluu aikaan, jolloin tietty kirjallinen hienostuneisuus oli vielä hyve.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat