Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

J. Karjalainen laulaa Raamatun tekstiä uudella levyllään

Kulttuuri
 
Juha Metso
J. Karjalaisen uusi albumi julkaistiin viime viikolla.
J. Karjalaisen uusi albumi julkaistiin viime viikolla. Kuva: Juha Metso

Tarkkakorvaisimmat ovat huomanneet, että J. Karjalainen laulaa uudella levyllään myös Raamatun tekstiä. Hänen vasen kätensä -kappaleen kertosäkeen teksti on sellaisenaan Vanhasta testamentista.

”Ja hänen vasen kätensä on minun pääni alla / ja hänen oikea kätensä halaa minua” on tarkkaan ottaen peräisin vuoden 1933 Raamatun suomennoksesta, Vanhan testamentin Korkean veisun kahdeksannen luvun kolmannesta jakeesta.

Nykyisin käytössä olevassa vuoden 1992 käännöksessä Korkea veisu on nimeltään Laulujen laulu, ja vastaava teksti löytyy toisesta luvusta. Se on uudessa käännöksessä myös hieman erilainen, sillä siinä ”hänen oikea kätensä hyväilee minua”.

Laulujen laulu on Raamatun kirjoista se, jossa kuvataan eniten eroottista rakkautta. Tekstit ovat hyvin runollisia, ja niitä on lainattu kirjallisuuteen ja musiikkiin. Raamatuntulkinnan mukaan tekstit ovat myös vertauskuvia Jeesuksen ja seurakunnan välisestä rakkaudesta.

J. Karjalainen kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa halunneensa Hänen vasen kätensä -kappaleeseen yksinkertaisen tekstin. Musiikillisesti kappale on Sinulle, Sofia -albumin suoraviivaisin ja rockmaisin kappale, ja siinä on vaikutteita 1970-luvun yhdysvaltalaisesta southern rockista.

”Tällaiset biisit on tosi vaikeita sanoittaa, koska ne on niin simppeleitä”, Karjalainen sanoo.

”Täytyy pitää huolta, että se ei mene pelleilyksi. Ajattelin hyödyntää vanhaa etelän bluesperinnettä ja yhdistää seksin ja uskonnon, ja siitä tuli aika hyvä.”

Karjalaisen mielestä tekstin esikuvana oli myös koululaisten ainekirjoitusten tyyli.

”Se on tehokasta, samanlaista kuin Raamatussa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat