Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Downton Abbey -jaksoarvio: Täydelliset 75 minuuttia

Kulttuuri
 
Yle
Lady Edith (Laura Carmichael) sai taas kokea kovia.
Lady Edith (Laura Carmichael) sai taas kokea kovia. Kuva: Yle

Tämä on arvio Downton Abbeyn päätöskauden kahdeksannesta jaksosta. Kirjoitus sisältää juonipaljastuksia. Kauden jokaisesta jaksosta julkaistaan arvio aina sarjan esityksen jälkeen keskiviikkoisin osoitteessa hs.fi/kulttuuri.

Voi hyvä herrasväki, olen aivan hurmoksessa. Eilen näkemämme Downton Abbey -jakso oli varmasti yksi sarjan kaikkien aikojen parhaita, ellei paras. Mikä intensiteetti, mikä vauhti, mikä tunteiden mellastus.

Jakso oli puolet normaalia pidempi, mutta aika kului kuin siivillä. Se olisi saanut jatkua vaikka aamuyöhön asti.

Kauheaa, että tällaisen kokemuksen jälkeen meidät jätetään odottamaan jatkoa moneksi viikoksi. Miten sen kestää?!

No hyvä uutinen on se, että Downton Abbeyn grande finale saadaan ruutuun jo sentään 29.12. Alun perin oli puhetta tammikuun loppupuolesta. Se olisi ollut jo ihan liikaa.

Mutta palataanpa eiliseen. Niin paljon kaikkea jännittävää ja hurjaa tapahtui, ettei tiedä mistä aloittaisi. No, ehkä päällimmäisenä mielessä on kuitenkin Edith, ihana ihana Edith. Suosikkihahmoni koko sarjassa.

Edith on hyväntahtoinen ja älykäs ihminen, mutta siitä hän ei vain tunnu saavan palkintoaan, päinvastoin. Maailma – ja isosisko – jatkavat hänen murjomistaan. Tai ehkä murjominen on, ainakin isosiskon kohdalta, nyt ohi.

”Otimme ennen lähtöäni [Maryn kanssa] yhteen, mikä oli odotettavissa. En kadu. Harmi vain, ettemme tehneet sitä vuosia sitten”, Edith kertoi Tomille. Se on totta, monta asiaa olisi silloin mennyt toisin. Mutta parempi myöhään, oikeus toteutui: vihdoinkin Edith antoi Marylle takaisin ja sai viimeisen sanan.

Totesin jossain aiemmassa jaksoarviossa, että Downton Abbeyn varsinainen päähenkilö on Mary. Olin hieman väärässä. Sarjalla on kaksi päähenkilöä, ja toinen niistä on Edith, hiljainen sivustakatsoja, joka on vaivihkaa kasvanut kopean isosiskonsa ja omapäisen pikkusiskonsa varjosta omaksi vahvaksi ja rohkeaksi itsekseen. Edithin painoarvosta kertoo sekin, että hänen tarinansa saa nousta sarjan päätöksen – odotetun joulujakson – kaikkein keskeisimmäksi elementiksi.

Viimeisimmästä takaiskustaan Bertie Pelhamin kanssa Edith näytti toipuvan yllättävänkin nopeasti (ei viikonkestävää hysteeristä itkua vuoteenomana), mutta tulee muistaa, että Edithille itselleen ei epäonni tule enää minään yllätyksenä. Se on toki traagista, ja siksikin hän jo vihdoin viimein ansaitsisi oikean onnen.

”Kaikista lapsistani Edith on järjestänyt eniten yllätyksiä. - - Enkä usko että ne loppuvat tähän”, totesi Robert-jaarli jakson lopussa. Mitäköhän se tulee tarkoittamaan? Omistautuuko Edith työlleen ja Marigoldille? Vai juhlimmeko sittenkin vielä hänen häitään? (Se olisi hieno ja sarjalle tyypillinen lopetus.) Mutta kuka olisi silloin aviomies?

Voisiko se kuitenkin olla Bertie Pelham? Toivon sitä! Vai käykö niin kuin ystäväni Elina spekuloi: sota-aikana kadonnut Michael Gregson tekee yllätyspaluun?

Huh, sitä en kyllä toivo, tosin täysin itsekkäistä syistä, en pitänyt Gregsonista lainkaan.

Laitan sormet ristiin siis Pelhamille. Niin kauniisti ja rakastuneesti hän katsoi Edithiä eron hetkellä, ettei hän ainakaan kovin helpolla Edithiä unohda.

Entä sitten Mary. Hänen halpamaisuutensa kävi eilisessä jaksossa ilmi monta kertaa ja kilpistyi tietenkin painostavaan kohtaukseen aamiaispöydässä, kun hän paljasti totuuden Marigoldista Pelhamille.

Sisarkateutta – aina kytenyttä – se tietenkin oli, mutta paljon muutakin, ja se tuotiin jaksossa esille todella hienosti. Maryn kompleksinen luonne riisuttiin vähä vähältä täysin paljaaksi, ja se tapahtui muiden henkilöiden repliikeissä.

”Olet pelkuri. Kuten kaikki öykkärit”, raivosi Tom. ”Olet kateellinen, ilkeä, juonitteleva narttu”, huusi Edith. ”Hän rakastaa Talbotia, mutta ei pysty kontrolloimaan häntä. Se pelottaa häntä. Hänessä on myös toinen puoli ja Henry näkee sen”, luonnehti Anna. He kaikki olivat oikeassa.

Oma ansionsa oli myös toisella pelkurilla ja öykkärillä, Thomas Barrow -paralla, joka ymmärsi yksinäisyytensä syyt Marya aikaisemmin ja teki epätoivoisen teon. Lyhyt keskustelu hänen kanssaan sai Maryn selvästi pohtimaan myös omaa käyttäytymistään. Lopullisen sinetin löi – tietenkin – leskikreivitär.

”Olet ainoa tuntemani nainen, joka haluaa esittää kylmää, itsekästä ja ylhäistä. Useimmat meistä yrittävät kätkeä sen”, lady Violet sanoi ja sai Maryn takaisin oikeille raiteilleen, ehkä jopa lopullisesti. Rakkaus kantaa pelkojen yli, tuntui leskikreivitär vakuuttavan. Häntä on nyt uskottava.

Keskustelua seurannut Maryn ja Talbotin kohtaus kirjastossa oli mielettömän hieno. Kuinka hyvin he toisilleen sopivatkaan, kuinka tasaveroisia he ovat: vahvoja, tyyniä ja itsepäisiä. Ennustan vaiheikasta avioliittoa.

Michelle Dockery ja Matthew Goode ovat olemukseltaan nappivalinnat Maryn ja Talbotin rooleihin. Heidän keskinäinen kemiansa toimii niin hyvin, että lopullinen suudelma ei näyttänyt pelkältä teatterilta. Hillityn pinnan alta purkautunut yhteinen kiherrys oli ihanaa katsottavaa!

Sisarusten suhdeasiat olivat ilman muuta jakson pääasia, mutta paljon muutakin tapahtui, kuten skandaali rouva Patmoren majatalossa.

Kylläpä Patmorea kävi sääliksi ja harmitti, kun kaikki nauroivat salaa hänen epäonnelleen. Tilanne saatiin toki hallintaan, ja loppujen lopuksi ”tapaus B&B” toimi mainiona luokkayhteiskunnan kuvaajana (joka on toki ollut yksi sarjan perustehtävistä alusta asti).

Sosiaaliantropologi Kate Fox esittelee mainiossa kirjassaan Watching the English englantilaisten käyttäytymistapoja ja normeja. (Suosittelen teosta lämpimästi kaikille Britanniasta kiinnostuneille.)

Hän kertoo muun muassa, miten moraalikoodit vaihtelevat eri yhteiskuntaluokissa, ja hieman yllättäen yläluokassa suhtautuminen on rennompaa. Tavat ja säännöt ovat tiukat, mutta käytännössä niitä ei juuri valvota (paitsi aikoinaan nuorten naimattomien naisten kohdalla). Yläluokan kun ei tarvitse pyrkiä mihinkään.

Kaikkein tiukimmat käyttäytymisnormit ovat keskiluokassa, joka haluaa erottautua niin ikään rennosta työväenluokasta ja muistuttaa yläluokkaa, jonka tapakulttuuria se arvostaa enemmän kuin yläluokka oikeasti itse. (Muistammehan Pokka pitää -sarjan Hyacinth Bucketin, lausutaan bukeen).

Downtonissa konservatiivista keskiluokkaa edustaa hovimestari Carson, joka Patmoren majatalon tapauksessa kielsi alaisiaan ehdottomasti sekoittamasta herrasväkeä ”häpeälliseen jupakkaan”. Crawleyt sen sijaan asiasta kuultuaan päättivät tehdä julkisen vierailun Patmoren majataloon palauttaakseen sen hyvän maineen. Heille jupakka oli enemmänkin huvituksen aihe. ”Sattuuhan näitä.”

Siihenhän viittasi rouva Hugheskin sanoessaan miehelleen, että kaikenlaisia avionrikkojia on yläkerrankin pöydissä istunut. Hienoa muuten, kuinka Hughes on saanut topakkuutensa takaisin ja selvästi löytänyt paikkansa avioliitossa puolisonsa vaivihkaisena ohjaajana.

Ihana kahdeksas jakso päätyi kauniiseen kuvaan Edithistä Sybilin haudalla. Hän näytti onnelliselta seuratessaan Marigoldin ja muiden lasten leikkiä. Miten tästä eteenpäin, sen tiedämme jouluna.

Silloin saanemme lisätietoa myös Batesin pariskunnasta, lady Isobelin ratkaisusta lordi Mertonin suhteen ja Sprattista suhdekolumnistina (Mahtavaa, Spratt!).

Tomin tulevaisuuskin kiinnostaa. Voisiko siihen kuulua päätoimittaja Laura Edmunds?

Kiivas odotus siis alkakoon. Palaamme asiaan viiden viikon kuluttua.

Aiemmat jaksoarviot löydät täältä.

Yle
Kartano hiljenee hetkeksi. Downton Abbeyn kaksiosaisen päätöjakson avausosa nähdään 29.12.
Kartano hiljenee hetkeksi. Downton Abbeyn kaksiosaisen päätöjakson avausosa nähdään 29.12.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat