Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikku Kakkosen opetus: Mummi leipoo aina kakkua tai pipareita

Kulttuuri
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Mistä on pienten tyttöjen ja poikien roolimallit tehty? Vanhempien asenteista, vanhoista tavoista, lelukuvastoista – ja tietenkin lastenkirjoista ja -sarjoista.

Viime viikolla bloggari Emmi Nuorgam ihmetteli blogissaan Anttilan lelumainoksia, joissa ohjattiin määrätietoisesti tytöt nukkien ja pojat autojen pariin tyyliin: ”nuket kuuluvat jokaisen tytön lempileikkeihin - - pojille suosittelemme kauko-ohjattavaa autoa tai uusinta Lego-pakkausta”.

Kirjoitus sai paljon huomiota, sillä suorasukaisen myyntitekstin saattoi nähdä jopa pyrkimyksenä vahvistaa sukupuolistereotypioita.

Kyllä kai kaikki muutenkin tietävät, että nuket mielletään tyttöjen ja autot poikien leluiksi, mutta useimmat lapset taitavat leikkiä vähän molemmilla. Myöhemmin Anttila muutti tekstejä ja pyysi anteeksi aiheuttamaansa mielipahaa.

Millaista on olla nainen ja millaista on olla mies, sitä todellisuutta – ja sen rajoja – lapsille rakennetaan myös kirjoissa ja Pikku Kakkosessa joka päivä.

Lastenkirjojen ja -sarjojen lapsipäähenkilöiden omat perheet: vanhemmat ja isovanhemmat peilaavat lapsille sitä, millaisia vanhemmat ja isovanhemmat voivat olla.

Esimerkiksi Pikku Kakkosen Sasu-sarjassa, joka kertoo 5-vuotiaasta pojasta (joka tarkkaan ottaen on seepra), esiintyy mummi, jonka pääasiallinen elämäntehtävä näyttää olevan kakkujen ja pikkuleipien leipominen ja niiden tarjoilu.

Olisi virkistävää, jos Sasun mummi vaikkapa kävisi vaihdattamassa autonrenkaat tai räpläisi älypuhelinta. Niinhän monet nykymummitkin tekevät. Mutta ei, ranskalaista alkuperää olevassa Sasussa miesten ja naisten roolit ja ajattelutavat ovat harvinaisen selvärajaiset.

Tai taaperoikäisten ikisuosikki Puppe. Eric Hillin klassikkosarjan osassa Puppe mummolassa mummi – kuinka ollakaan – leipoo kakkua sillä välin, kun Puppe auttaa ukkia puutarhatöissä. Puppe heittää pallon ja rikkoo vahingossa ikkunan. Mummille tätä ei kerrota – kas näin lapsi oppii, että ”poikien kesken” pidetään naisilta salassa pikku kolttoset.

Onneksi lastenkirjojen todellisuus on moninaisempi. Esimerkiksi Gunilla Bergströmin Mikko Mallikkaan isä ja Maikki Harjanteen Minttu- ja Vanttu-kirjojen mummo ja vaari ovat jo vuosikymmeniä edustaneet stereotyyppisiä rajoja rikkovaa vanhemmuutta ja isovanhemmuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat