Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarreharrastaja Reijo Hyvönen löysi saaresta yli tuhat vuotta vanhan uhriesineen – arkeologi pitää löytöä ainutlaatuisena

Kulttuuri
 
Laukon kartano & Historicum Oy
Mahdollisesti uhripaikkana käytetty Puhjonsaari sijaitsee Vesilahdella historiallisen Laukon kartanon edustalla.
Mahdollisesti uhripaikkana käytetty Puhjonsaari sijaitsee Vesilahdella historiallisen Laukon kartanon edustalla. Kuva: Laukon kartano & Historicum Oy

Kanta-Hämeen Menneisyyden Etsijöiksi itseään kutsuva viiden hengen ryhmä kulki toiveikkaana ympäri kallioista Puhjonsaarta Pirkanmaalla.

Olosuhteet metallinetsinnälle olivat 18. lokakuuta hyvät, päivä oli kaunis eikä hämäräkään vielä laskeutunut. Kokoa saarella on vain muutamia kymmeniä metrejä kanttiinsa.

Ensin ryhmä tarkasti saaren korkeimman kohdan, mutta sieltä ei löytynyt mitään tutkimisen arvoista. Lähempänä rantaa Reijo Hyvösen ilmaisin sitten alkoi piipata.

”Metallinilmaisin antoi sellaisen kirkkaan signaalin, joka kertoo pronssi- tai hopealöydöstä”, Hyvönen kertoo. ”Esimerkiksi raudasta ilmaisin ilmoittaa römeämmällä äänellä.”

Hyvönen kaapi maakerrosta pois, mutta vastaan tuli kivi. Se saatiin kuitenkin kammettua sivuun ja löytö paljastettua. Maassa makasi kolmipäinen kotka.

”Mä otin sitten sen riipuksen maasta ja olin todella hämmästynyt. Vaikka olin monenlaista yli kahdenkymmenen vuoden aikana löytänyt, niin kyllä tämä pääsi yllättämään.”

”Olin, että vau, tämä on upea!”

Hyvösen hämmentynyt ilme päätyi myös kameralle, sillä paikalla oli tv-ryhmä tekemässä dokumenttia metallinetsinnästä.

Laukon kartano & Historicum Oy
Kolmipäistä kotkaa on saatettu käyttää rautakauden aikaisissa rituaaleissa.
Kolmipäistä kotkaa on saatettu käyttää rautakauden aikaisissa rituaaleissa.

Nyt riipus on alustavasti tutkittu. Paikan päällä käynyt arkeologi Kalle Luoto pitää hämmästyttävän hyvässä kunnossa säilynyttä löytöä ehdottoman merkittävänä.

”Sanoisin, että se on Suomessa ainutlaatuinen. Yleensäkin permiläisiä esineitä on löydetty Suomesta vain muutamia.”

Kotkakoru on alustavissa tutkimuksissa ajoitettu merovingiajalle eli 550- ja 800-lukujen väliselle ajalle. Laukon kartanon edustalla olevaan saareen se on päätynyt ilmeisesti Venäjältä, Volgan mutkan pohjoispuolelta.

Täysin mahdollista on, että Hyvösen ryhmä käveli ikivanhan uhripaikan eli hiisin päällä. Hiisit ovat olleet luonnontilaisia uhripaikkoja, joissa ajateltiin olevan tuonpuoleista voimaa. Niitä pidettiin siis elävinä ja ihmiset pyrkivät niiden yhteyteen esimerkiksi uhrilahjoja, kuten eläinuhreja tai marjoja, tuomalla.

Mahdollisesti esine on siis ollut mukana muinaisissa rituaalimenoissa.

”Siihen viittaa esimerkiksi se, että tällä kotkalla on kolme päätä”, Luoto sanoo. ”Ne mahdollisesti edustavat ihmisen kolmea eri sielua.”

Asuin- tai hautapaikaksi huonosti kelpaava kalliosaari soveltuu rituaalipaikaksi ympäristönsäkin puolesta hyvin, sillä se sijaitsee keskellä rautakauden aikaista hautakeskittymää. Laukon kartanolta on viime aikoina paikallistettu useita esihistoriallisia hautoja, jotka muuttuneet käsitystä muinaisesta elämästä.

Saarta ympäröivä järvenselkä aukeaa paikalle uhrimenoja ajatellen hienosti. Kovin tarkkaa tietoa niistä ei kuitenkaan ole.

”Ne ovat enemmänkin arvailuja”, Luoto myöntää. ”Lisäksi rautakauden aikaisista rituaaleista ovat yleensä puuttuneet tarkasti vakiintuneet tavat.”

Rituaalit ovat liittyneet esi-isien palvontaan, hedelmällisyyteen ja saalisonnen takaamiseen. Tässä tapauksessa riipuksen on saatettu toivoa auttavan vainajaa kuoleman jälkeen.

”On mahdollista, että tämä kolmea sielua edustava lintu on eräänlainen toteemieläin, joka on esimerkiksi auttanut kuolleen sukulaisen hengen palaamista takaisin sukuun.”

Hyvösen sivuun kampeama kivikään ei liene riipuksen päällä sattumalta. Luoto pitää todennäköisenä, että kotkariipus on rituaalimenojen jälkeen kätketty sen alle tarkoituksella.

Puhjonsaarta hän toivoo pääsevänsä tutkimaan ensi kesänä uudelleen.

”Nyt on tärkeää konservoida riipus, ettei hapettuminen pääse vaurioittamaan sitä”, hän sanoo.

Reijo Hyvönen
Reijo Hyvönen uhriesineen löytöpaikalla Puhjonsaaressa.
Reijo Hyvönen uhriesineen löytöpaikalla Puhjonsaaressa.

Kotkariipus ei ole Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöiden ensimmäinen löytö. Kolmisen vuotta sitten perustettu ryhmä on löytänyt Kanta-Hämeestä parikymmentä rautakautista kalmistoa ja asuinpaikkaa. Edellinen merkittävämpi löytö oli Janakkalan kuuluisa miekkamies, josta jopa BBC teki dokumentin. Pellosta löytyi luuranko sekä viikinki- ja ristiretkiaikainen miekka.

Lisäksi metallietsimet ovat huutaneet muun muassa korujen, kolikoiden, miekkojen ja keihäänkärkien merkiksi.

Muoviteollisuudesta eläköitynyttä Hyvöstä ajaa viikoittaisille aarteenetsintäreissuille tietämisen tarve.

”Suomessa on varsinkin rautakautta tutkittu ihan liian vähän. Senaikaisen historian ovat kirjoittaneet ruotsalaiset. On annettu ymmärtää, että täällä ei ole ollut oikein minkäänlaista kulttuuria ja asukkaitakin vähän.”

”Se ei pidä paikkaansa. Ei täällä ole silloinkaan ole oltu mitään metsäläisiä vaan täällä on ollut todella taidokkaita ihmisiä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat