Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esiraadin jäsen paljastaa – Finlandia-ehdokas vaihdettiin viime hetkellä toiseen kirjaan

Kulttuuri
 
Juhana Pettersson
Maria Pettersson tietokirjojen keskellä.
Maria Pettersson tietokirjojen keskellä. Kuva: Juhana Pettersson

Toukokuussa pino oli pikkuruinen, vain muutama kymmenen kirjaa työhuoneen nurkassa. Syksyä kohti läjät kasvoivat ja levisivät kohti keskilattiaa. Lokakuuhun mennessä tietokirjat täyttivät huoneen koko lattiapinta-alan.

Hyvät ja huonot kirjat, rumat ja kauniit, pienet pokkarit ja yli kolme kiloa painavat järkäleet huojuivat polvenkorkuisissa pinoissa. Jokainen luonani vieraillut esitti saman kysymyksen: Siis joudutko lukemaan nuo kaikki?

Kolmen hengen Tieto-Finlandia-raati toimii joka vuosi omalla tavallaan, mutta yksi asia on varma: kukaan raatilainen ei lue kaikkia kirjoja, jotka kisaan saapuvat.

Sääntöjen mukaan kisaan voi osallistua kuka tahansa.

Riittää, että maksaa 80 euron kilpailumaksun ja lähettää neljä kappaletta kirjaansa. Niinpä monet kustantajat lähettävät kaikki vuoden aikana julkaisemansa tietokirjat, minkä lisäksi kisaan saapuu joukko omakustanteita.

Osa niistä on upeita, sydänverellä toimitettuja teoksia.

Toiset ovat kauheita, mutta yhtä lailla sydänverellä toimitettuja.

Tietokirjailijat odottavat, että kustantajat ilman muuta lähettävät heidän teoksensa kilpailuun. Se ei aina pidä paikkansa. Kolmen hengen raatimme odotti muutamia kirjoja koko syksyn, mutta ne eivät koskaan saapuneet.

Kävi myös ilmi, että osa kustantajista ilmeisesti valehtelee kirjailijoille lähettäneensä näiden teokset kisaan.

Silti kirjoja tulee riittämiin, tänä vuonna historiallisen paljon. Tarkkaa lukua ei saa sanoa, mutta se oli paljon yli 200.

Miehet näyttäisivät kirjoittavan tietokirjoja reippaasti enemmän kuin naiset. Nimestä ei voi suoraan päätellä sukupuolta, mutta nimien perusteella tekijöistä 243 oli miehiä, 109 naisia.

Suosittuja aiheita olivat esimerkiksi historia (36 kirjaa pois lukien sotakirjat ja elämäkerrat), luonto ja eläimet (18 kirjaa) sekä sota (14 kirjaa). Taloudesta kertoi tavalla tai toisella 12 kirjaa, samoin Venäjästä tai Ukrainasta. Elämäkerroista 35 käsitteli miehiä ja kuusi naisia. Ruotsinkielisiä kirjoja asetettiin ehdolle seitsemän.

Saimme ohjeet keskittyä ainoastaan kirjoihin. Emme saisi ajatella kustantajia, emme kirjailijoiden persoonia tai heidän aiempaa tuotantoaan.

Tämä on totta tiettyyn pisteeseen saakka. Jos finalistien selvittyä olisimme huomanneet esimerkiksi, että kaikki kirjat ovat samalta kustantajalta tai että ehdokkaissa ei olisi ollut yhtään miestä, meidän olisi varmaankin pitänyt muuttaa päätöstä.

Nyt näin ei tarvinnut tehdä.

Metodini oli seuraavanlainen.

Otan kirjan käteen. Kääntelen ja selailen, luen takakannen. Luen esipuheen ja silmäilen sisällysluettelon samalla tavalla kuin tenttikirjoissa. Alan lukea. Yleensä viimeistään sivulla 50 on selvää, voiko kirja pärjätä kisassa.

Jollei, lopetan lukemisen. On poikkeuksiakin: eräs kehuttu teos oli sivulle 106 asti puuduttava, minkä jälkeen se muuttui yhdeksi vuoden kiinnostavimmista kirjoista. Se ei kuitenkaan voinut pärjätä, koska näin kovatasoisessa kisassa melkein joka sivun on oltava kultaa, jotta kirja voisi päästä finaaliin.

Raadin on myös oltava yksimielinen finalisteista. Mikäli kaksi muuta raatilaista pitivät kirjaa huonona, en suonut sille montaakaan minuuttia.

Oli muutama kirja, joita itse pidin nerokkaina, mutta jotka eivät sytyttäneet tuomarikollegoja ollenkaan. Kokouksissa ylistin ne taivaisiin ja jatkoin paasausta vielä Facebookin puolella. Tokihan he vaihtaisivat mielipidettään, mikäli vain näkisivät kirjan tärkeyden ja nerokkuuden! Jos puhun kirjasta vielä vähän lisää, heidän silmänsä aukeavat! (Kuten arvaatte, niin ei käynyt.)

Jotta kirja päätyisi ehdokkaaksi, sen on täytettävä joitakin kriteerejä. Ensinnäkin on muutama kirjoitettu sääntö. Kirjan on esimerkiksi oltava yleistajuinen. Tämä sulkee pois monet tutkimukset.

Sen pitää myös olla kerronnaltaan taidokas, mikä sulkee kisasta erilaiset reseptikirjat tai vaikkapa tavalliset lintujenbongausoppaat. Kirjan pitää myös merkittävästi edistää lukijoiden kiinnostusta tietokirjallisuuteen.

Sitten on kirjoittamattomia sääntöjä. Koska kirjoja on valtava määrä, finaaliin voivat päästä vain teokset, joista kaikki raatilaiset pitävät. Ei riitä, että kaksi raatilaista rakastaa kirjaa, sillä yksi ei-ääni pudottaa kirjan jatkosta. Tämä johtaa siihen, että ristiriitaisia tunteita herättävät kirjat eivät pärjää kisassa.

Tänäkään vuonna finaalissa ei ole taloutta tai valtakunnanpolitiikkaa käsitteleviä kirjoja. Jos kirjan poliittinen näkemys ahdistaa edes yhtä raatilaista, se on ulkona.

Toinen ryhmä, joka tuskin koskaan yltää finaaliin, ovat näkemyksiltään tutkimuksen valtavirrasta selvästi poikkeavat teokset.

Jos lääkäri kirjoittaa kirjan, jossa kritisoi nykyisiä hoitomenetelmiä ja tarjoaa tilalle omiaan, voiko sen nostaa finaaliin? Maallikkoraati ei yksinkertaisesti osaa sanoa, ovatko kirja tai sen sisältämä tutkimus päteviä. Kyseessä voi olla vuosikymmenen merkittävin kirja, joka mullistaa koko suomalaisen hoitotieteen, tai sitten silkkaa huuhaata, joka levitessään vaarantaa potilaiden terveyden.

Sama tilanne toistui useamman eri tieteenalan kohdalla, vaikka konsultoimme välillä myös ammattilaisia.

Lopputulos on se, että finaaliin selviytyneet kuusi kirjaa ovat taatusti loistavia, sillä kaikki kolme raatilaista ovat todenneet ne erinomaisiksi. Toisaalta finalisteilta on turha odottaa täysin mullistavaa tieteellistä tai poliittista ajattelua.

Listoilla oli lopulta noin 20 kirjaa, joita kaikki raadin jäsenet rakastivat. Saimme helposti karsittua määrän tusinaan. Nostimme 12 kirjaa pöydälle ja aloitimme traumaattisen prosessin, jonka lopuksi jäljellä oli kuusi.

Kilpailuun kelpasivat vain teokset, jotka olivat ilmestyneet viime vuoden ehdokasasettelun päättymisen jälkeen. Huomasimme, että yksi finalisteista oli julkaistu jo vuonna 2014. Alkoi kiihkeä soittelu: mikä on tarkka julkaisupäivä? Kävi ilmi, että mikäli kirja olisi julkaistu yhtä päivää aiemmin, se ei olisi päässyt mukaan kisaan.

Kun kuusi teosta oli valittu, kerroimme päätöksen Suomen kirjasäätiön asiamiehelle, joka puolestaan kertoisi sen kustantajille ja nämä kirjailijoille. Onnittelimme itseämme ja menimme kahville. Olin kaatamassa itselleni teetä, kun liike jäi kesken. Tajusin, että jokin oli mennyt vikaan.

Listoilta oli puuttunut yksi kirja: kirja, jota olimme kaikki pitäneet erinomaisena. Miksei se ollut listoilla ja miten olimme saattaneet unohtaneet sen?

Tuli kiire. Kaikki seis! Päätös ei olekaan lopullinen! Eihän kustantajille ole vielä soitettu?!

Yhdennellätoista hetkellä vaihdoimme vielä yhden finalistin.

Mikään lopullisista finalisteista ei ollut suuren kustantajan julkaisema. Siitä tulee varmaankin sanomista, ajattelimme.

Olimme oikeassa. Sitä sen sijaan en arvannut, että meitä syytettäisiin Tampereen yliopiston suosimisesta. Meillä ei totta vie ollut aavistustakaan, että useampi finalisti on työskennellyt siellä.

Vaikka naiset ovat selvästi aliedustettuina kirjoittajissa, finalisteista heitä on valtaosa. En osaa sanoa, miksi. En myöskään osaa tarkemmin analysoida, miten raadin kokoonpano (kolme toimittajaa, joista kaksi naisia, kaksi helsinkiläisiä, yksi omaa tietokirjaa kirjoittava, yksi roolipelaaja, yksi partiolainen, yksi vapaamuurari jne) vaikutti. Varmasti vaikutti.

moni on kysynyt, minkä kirjan toivoisin voittavan. Voin rehellisesti vastata, että ihan sama. Ne ovat kaikki niin hyviä, että minun puolestani voi heittää vaikka nopalla. Voittajan valitsemisen täytyy olla kammottavaa.

Onneksi en ole Arto Nyberg.

Tieto-Finlandian esiraatiin kuuluivat Petterssonin lisäksi toimittajat Heikki Hakala ja Leeni Peltonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat