Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaunoraadille tuli paha huti

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Kalle Kervinen
Kuva: Kalle Kervinen

Kun romaanien Finlandia-ehdokkaat julkistettiin, tuumin, että onpa pöhköä: Heidi Köngäksen erinomainen Hertta ei kelvannut kuuden sakkiin. Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon rakkaustarina hivelee ihmistuntemuksellaan ja näyttää, mitä jaloina itseään pitävät yksilöt kykenevät tekemään toisilleen.

Syytän teitä Filin entinen johtaja Iris Schwank, toimittaja Ilkka Pernu ja kirjakauppias Katri Tuominen. Hertta on avartava ja vakuuttava tulkinta ihmisistä julkisuuden kuoren sekä kansainväliseksi veljeydeksi väitetyn miekan alla.

Teille tuli huti.

Köngäksen sijaan jo kertaalleen Finlandia-palkitun Kari Hotakaisen noin kymmenenneksi paras teos Henkireikä kelpasi triumviraatille.

Aiempien voittajien kohdalla pitäisi noudattaa kovennettua linjaa: vain selkeällä poikkeussuorituksella enää uudestaan tyrkylle. Kelpo suoritukset löytävät toivottavasti lukijansa ilman kustannusalan markkinasirkuksen vetoapuakin.

Mistään kaunokirjallisuuden Suomen mestaruuskilpailustahan Finlandiassa ei ole kysymys, vaan kustantamojen yrityksestä pönkittää joulumyyntiä, jonka varassa koko ala seisoo tai kaatuu.

Jos kaunokirjallisuuden parasta oikeasti etsittäisiin, romaania ratkaisevasti epäkaupallisempia lajeja runous, novelli ja essee ei olisi suljettu pois kisasta vuonna 1993.

Kaj Korkea-ahon raikkaan nulikkamainen yliopisto-, sukupolvi- ja taidemysteeriromaani Onda boken eli Paha kirja olisi myös kuulunut kuuden kärkeen, vaikka vasta nousukiidossa olevalta tekijältä on lupa odottaa jatkossa vielä parempaakin. Samaa voi sanoa Aki Ollikaisesta sekä hänen kimurantista ja osin kaoottisestakin pienoisromaanista Musta satu.

Laura Lindstedtin moniaineksisen Oneironin raati sentään tajusi noukkia kyytiin.

Kollegoideni näillä palstoilla painokkaimmin kehumista romaaneista ulos jäivät Katja Ketun Yöperhonen ja Leena Krohnin Erehdys.

Iida Rauman romaania Seksistä ja matematiikasta emme ole vielä käsitelleet, vaikka olisi ollut syytä. Paljastettakoon, että kiitoksia on tulossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat