Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konserttiarvostelu: Huippukykyjä erottui Sibelius-viulukilpailun viimeisenäkin alkueräpäivänä

Kulttuuri
 
Eteläkorealainen Bomsori Kim valloitti laulavalla herkkyydellään ja taipuisalla taituruudellaan. Hän ylsi Sibelius-viulukilpailussa jatkoon.
Eteläkorealainen Bomsori Kim valloitti laulavalla herkkyydellään ja taipuisalla taituruudellaan. Hän ylsi Sibelius-viulukilpailussa jatkoon.

Sibelius-kilpailun kolmas ja viimeinen alkueräpäivä päättyi keskiviikkoiltana. Sen jälkeen Konservatorioon alkoi kerääntyä jännittyneen näköisiä kilpailijoita odottamaan tuomariston ratkaisua.

Harva saattoi olla varma omasta jatkopaikastaan. Luottavaisimmalla mielellä olivat varmaan ne, joilla on tilillään aikaisempaa kilpailumenestystä.

Kilpailun säännöt sanovat, että ”jokainen juryn jäsen nimeää muistiinpanojensa pohjalta ne 20 parasta kilpailijaa, joita ehdottaa jatkoon”.

Säveltäjä Veli-Matti Puumalan johtamassa tuomaristossa on yhdeksän jäsentä. Jos tuomareilla on omia oppilaita kilpailussa, heitä ei saa tietenkään äänestää. Nämä tuomarit voivat vain hiljaa mielessään toivoa, että tuomarikollegat ovat suosiollisia heidän oppilaitaan kohtaan.

Keskiviikkona soitti 12 kilpailijaa. Taso pysyi hyvin korkeana, ja huippukykyjä erottui joukosta.

Keskiviikon aloitti eteläkorealainen Yoo Na Ha (s. 1991). Tässä on jälleen taidoiltaan hioutunut, korkeasti koulutettu, teknisesti monipuolinen viulisti, jolla on viulussaan säiteilevän notkea ja siro ääni. Tulkitsijapersoonallisuus on vielä nupullaan. Bachin g-molli-sarjan presto-osassa hän hätäili, mikä kertoi jännittyneisyydestään. Jatkopaikkaa ei irronnut.

Seuraava soittaja, yhdysvaltalainen Mayumi Kanagawa (s. 1994) vaikutti puolestaan täysin levolliselta. Hänen vivahteikkaan kauniisti säteilevä, valoisasti laulava ja tyylikäs suorituksensa kuului päivän parhaisiin. Yleisö palkitsi hänet bravo-huudoin, jotka hän ansaitsi.

Bartókin soolosonaatin ensiosan Kanagawa taituroi joustavan tarkasti ja ilmeikkäästi ja kuunteli myös teoksen hiljaisuutta ja salaperäisiä luonnonääniä. Hän pääsi jatkoon.

Ilmeisesti keskiviikon kilpailijoilla oli ollut aikaa hinkata ja hioa Bartókin musiikista karheat ja kirskuvat särmät pois. Rumat äänet olivat kadonneet, samoin raivonpurkaukset. Ne eivät kuulu koko teokseen. Myös salamoivien leiskahdusten ja rytmirätinöiden on soitava hallitusti, eikä raa’asti. Eteläkorealainen Bomsori Kim (s. 1989) valloitti laulavalla herkkyydellään ja taipuisalla taituruudellaan. Hän ylsi jatkoon.

Ilmeinen jännitys kahlitsi hieman eteläkorealaisen Jeein Kimin (s. 1995) soittoa, joka jäi yksi-ilmeiseksi. Bartókin sonaatin vauhdikas ja iskevä esitys todisti, että hän on virtuoosilahjakkuus, mutta välieriin hän ei päässyt.

Venäläinen Stepan Lavrov (s. 1987) on kilvan vanhimpia ja kokeneimpia soittajia. Itseluottamus näkyi jo hänen lempeästi myhäilevässä ilmeessään. Lavrov käsitteli Bartókin sonaattia niin vaivattoman taiturillisesti, että teos vaikutti lyhyemmältä kuin monessa muussa esityksessä. Bachin E-duuri-partitassa Lavrovin jalosointinen viulu soi pehmeän laulavasti, hieman barokkityyliin. Mozartin Rondoon hän loihti erinomaisella jousitekniikallaan valoisan kevyen laululinjan ja hienonhienojen painotus- ja rytmi vivahteiden eloisan kielen.

Sibeliuksen Souvenir-teoksen suloisen muistelun Lavrov väritti hivelevämmin kuin kukaan muu. Matala alue virtasi tumman leveänä, ja korkea rekisteri kohosi kaihoisan kauniiseen haaveiluun.

Silti yksikään venäläinen ei päässyt jatkoon.

Yhdysvaltalainen Christel Lee (s. 1990) teki Bartókin sonaatissa tempun, johon harva muu on pystynyt: hän sai sen laulamaan. Nyt siitä paljastui etäistä kauneutta. Rytmiset myrskynpoikaset ja salamoivat vedot olivat kuin raikkaita luonnonilmiöitä. Bachin E-duuri-partitan gavottiin Lee improvisoi omia hurmaavia korukuvioitaan, kuten kunnon barokkiviulistin kuuluisi tehdäkin. Hän pääsi jatkoon.

Kanadalainen Kerson Leong (s. 1997) on kilvan toisiksi nuorin osanottaja, loistava, kypsymistään odottava lahjakkuus. Hänen viulunsa säihkyy vielä hieman kovasointisesti, mutta jatkopaikka irtosi.

Kiinalaisen Zeyu Victor Lin (s. 1996) viulussa on siron kaunis ja ilmeikäs sointi. Huippulahjakkaan Lin valoisassa ja luonnollisessa muusikkoudessa on jotakin hyvin valloittavaa. Hän ylsi välieriin.

Richard Lin (s. 1991) on kotoisin sekä Yhdysvalloista että Taiwanista. Taitotaso on jo korkea, mutta soitto häi hieman ilmeettömäksi. Hänkin pääsi välieriin.

Venäläinen Tihon Lukjanenko (s. 1985) on kilvan toinen seniori. Hän teki hieman vaisun vaikutuksen, mutta vakuutti luontevalla taituruudellaan ja soittonsa notkealla vivahteikkuudella. Bartók soljui ihmeen helposti. Hän ei päässyt jatkoon.

Eteläkorealainen Kyung Ji Min (s. 1995) viehätti sirolla, tarkalla ja herkällä musikaalisuudellaan ja nousi välieriin. Japanilainen Yasuka Morizono (s. 1992) päätti alkukilpailun kevyen tyylikkäästi ja taidokkaasti. Kiitävät virtuoosikykynsä Morizono väläytti Sibeliuksen Maalaistanssissa nro 2 op 106. Silti hänet jätettiin pois välieristä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat