Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nadja Sumasen romaani levottomasta Rambosta vei Finlandia Juniorin

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Nadja Sumanen palkittiin torstaina Kansallisteatterin Finlandia-palkintojuhlassa nuortenromaanistaan Rambo.
Nadja Sumanen palkittiin torstaina Kansallisteatterin Finlandia-palkintojuhlassa nuortenromaanistaan Rambo. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Vuoden Finlandia Junior -palkinto huipensi torstaina Nadja Sumasen Rambo-romaanin menestyksen.

Esikoisteos voitti viime kesänä Otavan nuortenromaanikilpailun, ja siitä dramatisoitu näytelmä saa ensi-iltansa Kansallisteatterissa 9. joulukuuta. Kaupunkilaispojan maalaiskesän kuvauksesta on otettu jo kolme painosta, ja sitä on myyty yli 12 000 nidettä.

Nadja Sumanen (s. 1975) on espoolainen toimintaterapeutti. Palkinnosta päättänyt Anu Laitila, Suomen Viron-instituutin johtaja, sanoi toivovansa, että Ramboa luetaan tästedes ”kouluissa vuodesta toiseen”.

”Kirjailija rakastaa päähenkilöään, ja ohjaa myös lukijan välittämään tuosta 14-vuotiaasta keskenkasvuisesta honkkelista, isättömästä ja levottomasta pojasta”, Laitila kiitti palkitsemispuheessaan Kansallisteatterissa.

Vaikka Rambo on Sumasen esikoisteos, sillä on pitkät juuret.

”Olen kirjoittanut siitä saakka, kun opin ekaluokkalaisena kirjoittamaan – voi siis sanoa, että Rambon syntyä pitää jäljittää sinne asti”, hän kertoo.

Kuusankoskelta Sumanen muutti aikoinaan Kallion lukioon Helsinkiin ja päätyi toimintaterapeutin ammattiin.

”Kesällä 2014 ystävä kysyi, olenko huomannut, että Otava on julistanut kirjoituskilpailun, jossa etsitään ’realistista romaania tämän ajan nuoren elämästä’. Tunsin, että minulla oli juuri sellainen kerrottavana, eli minämuotoinen tarina yksinhuoltajaäidin pojasta, joka viettää kesää Kaakkois-Suomessa ja tapaa erilaisia, eri-ikäisiä sukulaisiaan.”

Se voitti kilpailun.

Lastenpsykiatrian parissa työskentelevä Sumanen kertoo tuntevansa paljon poikia, joilla on Rambon ominaisuuksia ja samanlaiset, laiminlyödyt elinolot.

ADHD-diagnoosin saanut poika, jonka äidiltä puuttuu masennuksen takia elämänhallintaa, on hänestä tunnistettava hahmo kaikista Suomen kouluista. Tarkkaavaisuushäiriöt ja sopeutumisvaikeudet ovat joka luokkahuoneen arkipäivää.

Diagnoosit eivät silti ole Sumasesta kirjan pääasia.

”Halusin kuvata kohtaamisia ja sitä, miten ne muuttavat ihmisiä. Ramboa on myös luonnehdittu syrjäytyneeksi, mutta sekään ei minusta pidä paikkaansa: hän käy koulua, saa terapiaa, rakastaa äitiään ja on täynnä unelmia.”

”Näissä levottomissa pojissa on ihan valtavaa potentiaalia. He ovat usein rohkeita ja luovia, täynnä mahdollisuuksia vaikka mihin.”

Finlandia-palkinto merkitsee Nadja Sumaselle rahallisesti suunnilleen puolentoista vuoden palkkaa.

”Tähän asti olen kirjoittanut kesäisin ja aamuöisin, ennen mieheni ja alakouluikäisten lasteni heräämistä”, hän kertoo.

”Ehkä nyt voin kokeilla, miltä tuntuu kirjoittaa keskellä päivää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat