Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finlandia-voittaja haukkui juhlapuheessaan hallituksen: ”Rikkaiden pöydiltä varisevat murut putoavat köyhän suuhun”

Kulttuuri
 
Finlandia-voittaja Laura Lindstedt: Hallitus korvaa koulutuksen ja sivistyksen huiputuksella ja sumutuksella
Finlandia-voittaja Laura Lindstedt: Hallitus korvaa koulutuksen ja sivistyksen huiputuksella ja sumutuksella
Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon tänään torstaina voittanut Laura Lindstedt arvosteli voittopuheessaan hallitusta turvallisuuden tunteen romuttamisesta ja luokkayhteiskunnan rakentamisesta. Lindstedt voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan Oneiron. Fantasia kuoleman jälkeisistä sekunneista (Teos).

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksellaan Oneiron voittanut Laura Lindstedt ruoskii voittopuheessaan rajusti Sipilän hallitusta.

Lindstedtin mukaan hän ei halua vallitsevassa poliittisessa tilanteessa puhua taiteen merkityksestä vaan solidaarisuudesta, joka tuntuu olevan osalle päättäjistä ja kansalaisista vieras käsite.

Lindstedtin mukaan tyhjä tsemppihenki on ottanut sivistyksen paikan suomalaisessa yhteiskunnassa.

”Solvaaminen ja väkivallalla uhkailu ovat normaalia kommunikaatiota”, hän sanoi. ”Ajattelun tilalla ovat selkäydinreaktiot, argumenttien sijaan lentävät polttopullot.”

Lindstedtin mukaan hallituksen tempoileva, mutta ideologisesti tarkoitushakuinen politiikka murentaa turvallisuudentunnetta ja muuttaa Suomea tietoisesti luokkayhteiskunnaksi.

”Uusliberalistisen ideologian narratiivissa rikkaiden pöydiltä varisevat murut putoavat köyhän suuhun. Nyt perusoikeistolainen hallituksemme haluaa helpottaa hallintarekisterihankkeellaan rikkaiden veroparatiisipuljausta. Ikävä kyllä veroparatiisit ja ne vallanpitäjät, jotka eivät todella taistele verokeitaita vastaan, rapauttavat valtioita, yhteiskuntia, yhteisöjä, joissa ihmiset ovat valmiita rakentamaan yhteistä hyvää.”

Finlandia-voittaja muistutti puheessaan myös omista sukujuuristaan. Hänen isoisänsä oli ”torpan poika”, isoisoäiti kiertävä sairaanhoitaja, isoäiti puhelinkeskuksen sentraalisantra ja oma äiti jo luokanopettaja. Lindstedtin mukaan suvussa onkin aina uskottu koulutukseen, jota nykyinen hallitus on romuttamassa.

”Tarvitseeko minun ääneen sanoa, mitä meidän johtavat poliitikkomme ovat tunkeneet koulutuksen, sivistyksen, tieteen ja totuuden ideaalien paikalle? Sieltä löytyvät huiputus, sumutus, kulutus ja kuristus – kaikki nämä lyhyen tähtäimen näennäisratkaisut, joiden seurauksista myös tulevat sukupolvet joutuvat kärsimään, elleivät päättäjät pian havahdu hereille innovaatiounistaan.”

Kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden ja lastenkirjallisuuden Finlandia-voittajat valittiin iltapäivällä Kansallisteatterissa pidetyssä gaalassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat