Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Lindstedt on perfektionisti kirjoittajana ja pukeutujana – HS haastatteli Finlandia-voittajan

Kulttuuri
 
Finlandia-voittaja Laura Lindstedt lukee otteen romaanistaan
Finlandia-voittaja Laura Lindstedt lukee otteen romaanistaan
Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Laura Lindstedt lukee katkelman romaanistaan Oneiron. kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Kustantamon eteisessä tulee vastaan voittajan tuore aviomies, kirjallisuudentutkija Martti-Tapio Kuuskoski. Hän kantaa henkarissa pitkää sinistä hametta ja ripustaa sen naulakkoon. Käy ilmi, että Yleisradion haastattelu on juuri päättynyt ja että Laura Lindstedt sonnustautuu parhaillaan eri asuun Hesarin haastattelua varten.

”Lauralla on jokaista haastattelua varten eri mekko”, Teos-kustantamon tiedottaja Hannele Jyrkkä kertoo. ”Hän on suunnitellut kaiken etukäteen.”

Näin pätevän huomaavaista voittajaa kaunokirjallisuuden Finlandialla ei ole aikaisemmin ollut!

Siksi on suorastaan pakko kysyä Laura Lindstedtiltä, 39, oletko täydellisyydentavoittelija?

”Periaatteessa voisin vain lillua kamelinmaitoammeessa”, Lindstedt muotoilee, ”kellua ajatuksettomassa tilassa. Se olisi minulle ominainen tila. Mutta jollain pitää elääkin ja olla valpas.”

Kirjoittaminen on yksi tapa. Melkoisesti tietoa aika oudoiltakin erikoisaloilta sisältävään Oneironiin kului kahdeksan vuotta, väitöskirjan valmistelun ja muiden töiden ohessa. Romaanin vaatiman loppurutistuksen mahdollisti Koneen säätiön apuraha.

Ei silti pidä luulla, että Lindstedtiä riivaisi loputon tiedonjano. Hän ei lukeudu niihin, jotka istuvat jatkuvasti googlailemassa.

”Esimerkiksi tiedot juutalaisuudesta hankin ja rakensin Oneironia varten. Tiedonjanoni tyydyttyy erilaisten omien hankkeitteni kautta. Minulla pitää olla jokin syy, jonka tähden imen materiaalia.”

Perfektionisti hän on kirjojensa suhteen.

”Kuten kaiken muunkin sellaisen osalta, joka jää olemaan jossain muodossa. Haluan, että teos on niin loppuun asti ajateltu ja hyvä kuin suinkin pystyn tekemään.”

Yli 400-sivuinen Oneiron syntyi valkoisen tilan ajatuksesta.

”Varmaan minulla oli jo teini-iässä ajatus tai kuvitelma, että kuolema on valkoinen tyhjä huone”, Lindstedt kertoo. ”Siis tuntemattomuuden tila, jossa kaikki joudutaan opettelemaan uudelleen.”

Tietysti tyhjä valkoinen tila on aina myös kirjoittamisen alkutilanne.

”Rupesin luomaan henkilöitä valkoiseen tyhjiöön, sinne kuoleman jälkeiseen tilaan.”

Toinen alkusyksystä ilmestyneen teoksen lähtöajatus oli irrota täysin Sakset-esikoisromaanin (2007) keinoista. Sen adoptiotarina suodattuu yhden minä-kertojan tajunnan läpi.

”Halusin monia ääniä sekä myös useita eri tyylilajeja saman romaanin sisään. Saksien jälkeen tuntui luontevalta lähteä rakentamaan genre-ilottelua. Romaani on maailman paras väline erilaisten ainesten yhdistämiseen.”

Lindstedt mainitsee kokeellisen proosan klassikot Laurence Sternen Tristram Shandyn (1759–67) ja James Joycen Odysseuksen (1922).

Odysseus ei ole lempikirjani, mutta se on näyttänyt, että moniäänisyys ja -muotoisuus on mahdollista – ja että kerronta kehittyy erilaisten lajityyppien kautta.”

Itsetarkoituksia eri lajityypit eivät ole. Toisin sanoen: kyse ei ole kirjailijan halusta näyttää, mitä kaikkea hän osaa, vaan siitä, että... Antaa Lindstedtin itsensä kertoa:

Oneironin brasilialainen Rosa Imaculada on dramaattinen persoona, joten on luontevaa, että hän vetää oman tarinansa läpi draamamuodossa.”

Sternen ja Joycen tavoin myös Lindstedtille kerronnan muoto on osa tarinaa. Kovin monen nykykirjailijan käyttämän näkökulmatekniikan sijaan hän halusi virittää polyfonian mahdollisimman tiheäksi. Jopa yhden virkkeen sisällä saattaa esiintyä useampia ääniä.

Halusit siis mahdottomia? Ja teit sitten sen.

”Joo.”

Alkuun Oneironissa oli yhdeksän naishahmoa.

”Mutta huomasin, että jos haluan syventyä kaikkien naisten tarinoihin, niin yhdeksän on liikaa pitkällekin kirjalle, tai ainakin sille jota minä olin tekemässä”, Lindstedt kertoo ”Joten karsin pois kaksi.”

Lisäksi seitsemän on perusmyyttinen luku monissa kulttuureissa.

Oneiron on kreikkaa ja tarkoittaa unta.

”En tosin tiennyt sitä, kun sain nimen päähäni”, Lindstedt sanoo. ”Etsin merkityksen vasta sitten, kun kirjan nimi oli jo olemassa.”

Romaanin naiset muodostavat kuoron, hiukan antiikin draaman tapaan.

”Välillä nousee yksittäisiä ääniä, soolomateriaalia. He kaiuttavat toistensa tarinoita. Jos he olisivat yksin siellä tyhjyydessä, ei syntyisi muistamisen ja kuvaamisen painetta. Yksin kunkin päässä olisi pelkkää surinaa, koska ei olisi ketään jolle kertoa mitään.”

Heistä jokainen on elänyt paineen ja puristuksen alla.

”Niin kuin kaikki ihmiset elävät”, Lindstedt huomauttaa. ”Oneiron käsittelee naisia, mutta takautumien kautta tulee miehiäkin mukaan.”

Uran jatkon varalle Lindstedtillä on paljon ideoita.

Mutta väitöskirjaprojektikin pitäisi viimeistellä. Hän vaihtoi välillä sen kielen ranskaksi, mikä pakotti ajattelemaan paljolti uusiksi.

”Kaunokirjallisuuden puolella ryhdyn työskentelemään jo olemassaolevan materiaalin parissa. Kuva-aineistoakin tulee mukaan. Hirveästi en halua kertoa, mikä se aineisto on... mutta se tulee osaksi romaanikäsittelyä. Mahdollisesti romaani myös laajenee pois painetun kirjan kansien välistä eri välineiden avulla.”

Aivan varmaa siis on, että Laura Lindstedt haluaa seuraavaksi tehdä taas ihan erilaisen kirjan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat