Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finlandia-palkinnot Laura Lindstedtille, Tapio Tammiselle ja Nadja Sumaselle

Laura Lindstedtin mukaan sivistys murenee, kun hallitus ajaa Suomea luokkayhteiskunnaksi

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta / HS
Kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaettiin tällä kertaa samassa tilaisuudessa.
Kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaettiin tällä kertaa samassa tilaisuudessa. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

”Suomen hallituksen tempoileva, mutta ideologisesti tarkoitushakuinen politiikka murentaa turvallisuudentunnetta”, perinteiset kiitoslitaniat puheessaan toissijaisiksi painanut Laura Lindstedt sanoi vastaanottaessaan kaunokirjallisuuden Finlandia palkinnon, 30 000 euroa, romaanistaan Oneiron (Teos). Palkintojuhla järjestettiin eilen torstaina Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.

Lindstedtin mukaan Suomea ollaan rakentamassa aivan tietoisesti luokkayhteiskunnaksi.

”Uusliberalistisen ideologian narratiivissa rikkaiden pöydiltä varisevat murut putoavat köyhän suuhun”, hän sivalsi.

Poliittisesti yhtä kärjekästä puhetta Finlandia-palkinnon yli 30-vuotisessa historiassa ei ole aiemmin kuultu.

”Tarvitseeko minun ääneen sanoa, mitä meidän johtavat poliitikkomme ovat tunkeneet koulutuksen, sivistyksen, tieteen ja totuuden ideaalien paikalle”, Lindstedt kysyi. Ja vastasi itse:

”Sieltä löytyvät huiputus, sumutus, kulutus ja kuristus – kaikki nämä lyhyen tähtäimen näennäisratkaisut, joiden seurauksista myös tulevat sukupolvet joutuvat kärsimään, elleivät päättäjät pian havahdu hereille innovaatiounistaan.”

Kaunokirjallisuuden voittajan kuudesta ehdokkaaksi nostetusta romaanista valitsi muusikko Heikki ”Hector” Harma.

”Voittajateoksen valinta oli lopulta helppoa, sen verran omanlaisensa ääni, kuvasto ja maailma siinä on”, hän totesi Oneironista.

Harman mukaan Oneiron kiihdyttää lukijansa assosioimaan päähenkilöittensä kokemuksia omiin kokemuksiin. Teoksen lukemattomat viittaukset taiteen, kulttuurin, historian ja filosofian suuriin nimiin ja ilmiöihin kertovat kirjailijan laajasta perehtymisestä ihmiskunnan hengen lentoon ja kärsimyksiin.

”Lindstedtin nerokas tapa uudistaa romaanin muotoa ja rakennetta on häkellyttävää, ja miten lukijaystävällisesti se tapahtuukaan”, Harma ylisti. ”Tämä teos on tarina tarinoista, jotka voisivat olla totta.”

Kustantajien muodostaman Suomen kirjasäätiön järjestämässä juhlassa jaettiin ensimmäisen kerran samalla myös tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandiat, nekin 30 000 euroa.

Tieto-Finlandiasta päättänyt toimittaja Arto Nyberg totesi, että kuuden finalistin käsittelemät aiheet käsittivät ajallisesti noin tuhat vuotta. Hän myönsi, että linkittyminen nykyiseen, ennakkoluulojen ja erilaisuutta kohtaan tunnetun vihan värittämään maailmantilanteeseen vaikutti hänen valintaansa.

Tapio Tammisen Kansankodin pimeämpi puoli (Atena) ”valaisee laajasti ruotsalaista rotubiologia-ajattelua kallojenmittailuineen ja laajenee nykyaikaiseen eurooppalaiseen uusnatsismiin ja siirtolaisuusvihaan”, Nyberg perusteli.

Finlandia Junior -palkinnosta päätti Suomen Viron-instituutin johtaja Anu Laitila. Hänen valintansa on Nadja Sumasen yksinäisyyden voittamisesta, ensisuudelman pakoilusta ja Saabilla ajamisesta kertova romaani Rambo (Otava).

”Poliittisissa keskusteluissa, virkakielessä ja mediassa voittajateoksen päähenkilö kuitattaisiin käsitteellä syrjäytynyt tai erityislapsi”, Laitila perusteli. ”Minäkertojan monologista kuoriutuu viisas ja ajattelevainen nuori kaveri, joka osaa analysoida myös omaa erikoisuuttaan.”

Juhani Niiranen / HS
Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Laura Lindstedt piti poliittisesti kärjekkäimmän puheen koko palkinnon historiassa.
Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Laura Lindstedt piti poliittisesti kärjekkäimmän puheen koko palkinnon historiassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat