Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Lindstedt: ”Alussa oli valkoinen tyhjä huone”

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Finlandia-voittaja Laura Lindstedt.
Finlandia-voittaja Laura Lindstedt. Kuva: Juhani Niiranen / HS

”Varmaan minulla oli jo teini-iässä ajatus tai pikemminkin voimakas reaalinen kuvitelma, että kuolema on valkoinen tyhjä huone. Ei missään tapauksessa musta.

Siis valkoinen tuntemattomuuden tila tai tyhjä paperi, jossa kaikki joudutaan luomaan uudelleen tai opettelemaan alusta, kävelemisestä alkaen.

Rupesin luomaan henkilöitä valkoiseen tyhjiöön, sinne kuoleman jälkeiseen tilaan.

Halusin monia ääniä sekä myös useita eri tyylilajeja saman romaanin sisään. Saksien jälkeen tuntui luontevalta lähteä rakentamaan genre-ilottelua. Romaani on maailman paras väline erilaisten ainesten yhdistämiseen.

Periaatteessa voisin vain lillua kamelinmaitoammeessa, kellua ajatuksettomassa tilassa. Se olisi minulle ominainen tila. Mutta jollain pitää elääkin ja olla valpas.

Perfektionisti olen kirjojeni suhteen. Kuten kaiken muunkin sellaisen osalta, joka jää olemaan jossain muodossa. Haluan, että teos on niin loppuun asti ajateltu ja hyvä kuin suinkin pystyn tekemään.

Oneironin kirjoittamiseen meni kahdeksan vuotta, väitöskirjan valmistelun ja muiden töiden ohessa. Romaanin vaatiman loppurutistuksen mahdollisti Koneen säätiön apuraha.

James Joycen Odysseus ei ole lempikirjani, mutta se on näyttänyt, että moniäänisyys ja -muotoisuus on mahdollista – ja että kerronta kehittyy erilaisten lajityyppien kautta.

Mitenkään itsetarkoituksellista eri lajityyppien käyttäminen ei minulle ollut. Kyse on siitä, että... esimerkiksi: Oneironin brasilialainen Rosa Imaculada on dramaattinen persoona, joten on luontevaa, että hän vetää oman tarinansa läpi draamamuodossa.

Alkuun Oneironissa oli yhdeksän naishahmoa. Mutta huomasin, että jos haluan syventyä kaikkien naisten tarinoihin, niin yhdeksän on liikaa pitkällekin kirjalle, tai ainakin sille jota minä olin tekemässä. Joten karsin pois kaksi.

Seitsemän on myös perusmyyttinen luku monissa kulttuureissa.

Oneiron on kreikkaa ja tarkoittaa unta. En tosin tiennyt sitä, kun sain nimen päähäni. Etsin merkityksen vasta sitten, kun kirjan nimi oli jo olemassa.

Romaanin naiset muodostavat kuoron, hiukan antiikin draaman tapaan.

Välillä nousee yksittäisiä ääniä, soolomateriaalia. He kaiuttavat toistensa tarinoita. Jos he olisivat yksin siellä tyhjyydessä, ei syntyisi muistamisen ja kuvaamisen painetta. Yksin kunkin päässä olisi pelkkää surinaa, koska ei olisi ketään jolle kertoa mitään.

Seuraavaksi ryhdyn – väitöskirjan loppuun saattamisen lisäksi – työskentelemään jo olemassa olevan materiaalin parissa. Väitöskirjan kielen vaihdoin taannoin ranskaksi, joten se muuttui minulle ikään kuin uudeksi työksi.

Romaaniin tulee mukaan myös kuva-aineistoa. Hirveästi en halua kertoa, mikä se aineisto on... mutta se tulee osaksi romaanikäsittelyä. Mahdollisesti seuraava romaani myös laajenee pois painetun kirjan kansien välistä eri välineiden avulla.

Kyllä, siitä tulee taas ihan erilainen kirja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat