Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapio Tamminen: ”Kirja rodunjalostuksesta alkoi syntyä jo 10 vuotta sitten”

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Tapio Tamminen on paitsi kulttuuriantropologi ja tietokirjailija myös luomuviljelijä.
Tapio Tamminen on paitsi kulttuuriantropologi ja tietokirjailija myös luomuviljelijä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

”Ensimmäinen ärsyke Kansankodin pimeämpi puoli -kirjan synnylle vie aika tarkalleen kymmenen vuoden taakse, jolloin vaimoni työskenteli filosofian opettajana Ruotsissa. Itsekin vietin paljon aikaa Ruotsissa ja luin uskontieteellisen väitöskirjan arjalaisuudesta ja arjalaisista symboleista. Siinä kirjassa Ruotsi oli aika keskeisellä sijalla.

Samaan aikaan vuonna 2004 ilmestyi kirjani Pahan viehätys, jossa käsittelin yleisemmällä tasolla äärioikeiston, natsismin ja terrorin asemaa yhteiskunnassa. Keräsin tällöin myös paljon Ruotsia koskevaa aineistoa. Kun äärioikeisto alkoi nousta eri puolilla Eurooppaa ja Ruotsissakin, heräsin ja tartuin tähän materiaaliin uudestaan.

Varsinaisesti Kansankodin pimeämpi puoli -hanke lähti liikkeelle vuosina 2011 ja 2012. Aluksi tein Ylelle samannimisen radio-ohjelman ja keräsin aika paljon uuttakin aineistoa Ruotsin äärioikeistosta ja Ruotsin yhteyksistä natsismiin. Halusin myös selvittää, miten Ruotsista tuli maailman johtava maa rotubiologian alueella jo paljon ennen Nürnbergin rotulakeja ja miksi Ruotsi myötäili natsi-Saksan arjalaista rotupolitiikkaa.

Kun aloin tonkia entistä tarkemmin Ruotsin historian vaiettuja ajanjaksoja, huomasin, että rotuopilla, syrjinnällä, nationalismilla, natsisympatioilla ja eugeniikalla on paljon suurempi osuus kansankodin valtiollisessa kertomuksessa kuin olin luullut. Tilanne oli järkyttävämpi ja pahempi, jos haluaa turvautua hyvän ja pahan vastakkainasetteluun.

Luonnollisesti tiesin jo kirjoittaessani, että rotubiologia ja rodun puhtaus ovat kirjan keskeistä antia. Valintaa avitti myös se, että Ruotsissa aloitettiin 2000-luvun alussa laaja poikkitieteellinen tutkimus, joka pyrki selvittämään ruotsalaisen historiankirjoituksen toisen maailmansodan aikaiset tabut. Tämä iso tutkimus valmistui vasta 2006. Tietokirjaksi se puristettiin muistaakseni 2011. Näistä historiankirjoituksen valkeista läiskistä minäkin kirjoitan. Ruotsin ja natsi-Saksan välisillä kytköksillä on ollut kauaskantoisia seuraamuksia.

Kirjoittaminen noudatti aika tuttua kaavaa: välillä teksti eteni, väliin taas ei. Materiaalia minulla oli tapani mukaisesti pikemminkin liikaa kuin täsmämäärä. Ehkä suurimmat hankaluudet liittyivät kirjoittamisen perimmäiseen motiiviin: en ollut lainkaan varma, kannattaako näistä teemoista ylipäänsä kirjoittaa kirjaa. Pelkäsin, että sellainen kirja jäisi kovin pienen piirin kirjaksi. Näinhän käy liian monille tietokirjoille.

Halusin saada Kansankodin pimeämpi puoli -kirjalle laajemman yleisön, koska olen huolissani siitä, mitä Euroopassa on tapahtumassa ääriliikkeiden nousun myötä. Monille suomalaisille ruotsalainen äärioikeisto on tullut tutuksi Henning Mankellin ja Stieg Larssonin rikosromaaneista. Ruotsissa ei eletty tyhjiössä, sillä samaan aikaan tehtiin aiheesta myös akateemista tutkimusta, joka ei tosin tarttunut kaikkiin tabuihin. Kirjani paljastaa Ruotsista niitä puolia, joita Ruotsissa eikä niin muodoin ulkomaillakaan ole haluttu liittää sosialidemokraattiseen kansankotiin.

Tietokirjailijana olen joutunut vaihtamaan lähes kirja kirjalta kustantajaa. Isot kustantamot ovat nykyään kiinnostuneita pääosin tunnettujen ihmisten elämäkerroista. Lähetin käsikirjoituksen useaan eri kustantamoon. Atena vastasi ensimmäisenä, moni kustantamo ei vastannut lainkaan.

Seuraavassa kirjassa en todennäköisesti tutki äärioikeistoa ja nationalismia.

Materiaalia olisi tosin tonkia muiden pohjoismaiden pimeämpiä puolia, mutta luulen, että haluan tutkia islamia ja sen asemaa Euroopassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat