Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viulukilpailun tuomaristo suosi suomalaista

Kulttuuri
 
Hannu-Ilari Lampila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Sibelius-viulukilpailun kansainvälinen tuomaristo suosii mielellään suomalaista. Kaksi jatkoeräpaikkaa ei ollut yllätys, koska alkuerässä suomalaisia oli niinkin monta kuin neljä. Suomalaisista jatkoon pääsivät Pekko Pulakka ja Sara Etelävuori. Seuraavaksi herää toive jommankumman suomalaisen finaalipaikasta.

Myös kilpailun kuopukset ovat tuomariston suosiossa. Nuorison edustajat, japanilainen Minami Yoshida (s. 1998), kandalainen Kerson Leong (s. 1997) ja kiinalainen Zuy Victor Li (s. 1996) soittavat välierässä. He ovat kaikki huippulahjakkuuksia ja tulevaisuuden nimiä. Ei heitä olisi muuten kilpailuun päästettykään.

Sen sijaan kilvan seniorien toiveet ovat yleensä heikohkot. Välierän vanhin on kiinalainen Xiao Wang (s. 1986), joka on saavuttanut jo paljon kilpailumenestystä.

Naisia välierässä on 12 ja miehiä kahdeksan. Alkuerässä naisia oli kaksi kolmasosaa. Miesten ja naisten suhde tasoittui hiukan.

Aasialaisia ja aasialaistaustaisia alkuerässä oli noin puolet. Suhde pysyy välierässä samana.

Venäläisiä välierään ei päässyt yhtään. Suurta venäläistä viuluperinnettä edustaa jatkossa Moskovassa syntynyt, nykyään ranskalainen Fedor Rudin (s. 1992).

Olisi kiinnostavaa tietää, mikä venäläisessä Stepan Lavrovissa (s. 1987) oli tuomariston mielestä vikana. Harva soitti alkuerässä niin sulavan kauniisti ja taiturillisen notkeasti kuin hän. Tuomaristoon kuuluva Pierre Amoyal ei saanut äänestää häntä, koska Lavrov on Amoyalin oppilas Salzburgin Mozarteumissa.

Rudinin, Wangin ja itävaltalaisen, armenialaistaustaisen Emmanuel Tjeknavorianin (s. 1995) välieräpaikkoja saattoi pitää aivan varmoina.

Melko varmana pidin myös yhdysvaltalaisten Mayumi Kanakawan (s. 1994) ja Christel Leen (s. 1990) välieräpaikkoja. Jos heitä ei olisi äänestetty sinne, ihmettelisin kauheasti.

Osa välierään hyväksytyistä oli varmaan rajatapauksia, jotka voittivat äänestyksessä täpärästi jonkun pudonneen kilpailijan.

Sibelius-viulukilpailun välierät soitetaan perjantaista sunnuntaihin klo 10 ja klo 17 Konservatorion salissa. Heti ensimmäisenä esiintyy Pekko Pulakka. Sara Etelävuoren esiintymisaika on lauantaina klo 18. Lue lisää Sibelius-viulukilpailusta osoitteissa hs.fi sekä sibeliuscompetition.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat