Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan ”haasteet” eivät näy Euroviisuissa – Tukholmassa kisaa ennätysmäärä maita

Kulttuuri
 
Sami Kero / HS
Ruotsin Måns Zelmerlöw voitti Euroviisut keväällä 2015, minkä johdosta laulukilpailu järjestetään ensi vuonna Tukholman Globenissa.
Ruotsin Måns Zelmerlöw voitti Euroviisut keväällä 2015, minkä johdosta laulukilpailu järjestetään ensi vuonna Tukholman Globenissa. Kuva: Sami Kero / HS

Eurooppa elää joiltain osin epävarmoja aikoja, mutta Eurovision laulukilpailuja heikot ajat eivät näytä koskevan.

Euroopan yleisradioliitto EBUn mukaan vuoden 2016 Euroviisut Tukholmassa on suurin viisutapahtuma vuosiin. Kilpailuun osallistuu ensi vuonna kaikkiaan 43 maata.

Lukema on ennätysmäinen, mutta ei ainutlaatuinen: myös vuosina 2008 ja 2011 maita oli mukana yhtä paljon.

Viime vuosina Euroviisujen osallistujamäärää ovat supistaneet yleisradioyhtiöiden rahapula sekä protestit kilpailusääntöjä vastaan.

”Euroopan ja maailman kohtaamista haasteista huolimatta näin moni maa ja kulttuuri ovat tulossa mukaan. Se osoittaa musiikin voimaa ja Euroviisujen vetovoimaa”, lausui viisujohtaja Jan Ola Sand juhlavasti EBUn tiedotteessa.

Kisaan palaa ensi vuonna useita taukoa pitäneitä maita. Yksi palaajista on Ukraina, joka jäi tänä vuonna pois maan poliittisen tilanteen vuoksi.

Myös Bosnia-Hertsegovina, Kroatia ja Bulgaria palaavat kisaan muutaman vuoden poissaolon jälkeen.

Viime viikolla ilmoitettiin, että Itävallassa kisannut Australiakin on mukana Tukholmassa. Alun perin sen oli tarkoitus osallistua viisuihin lähinnä kertaluontoisesti, Euroviisujen 60-vuotisjuhlan kunniaksi.

Tällä kertaa Australia ei kuitenkaan pääse suoraan finaaliin, vaan karsii muiden mukana jatkoon pääsystä semifinaaleissa.

Yksi maa on kuitenkin edelleen poissa. Turkin yleisradio TRT on ilmoittanut, ettei maa ole mukana Tukholmassa.

Turkki osallistui kilpailuun viimeksi vuonna 2012, jolloin se sijoittui finaalissa seitsemänneksi. Vetäytymisensä syyksi Turkki on ilmoittanut muun muassa kilpailun äänestysjärjestelmän ja suurten rahoittajamaiden suosimisen.

TRT:n johtaja ehti jo luvata aiemmin tänä vuonna, että Turkki on mukana Tukholmassa. Şenol Gökan mukaan paluu oli mahdollinen, sillä moniin Turkin mainitsemiin ongelmiin, muun muassa moraalistandardeihin, oli puututtu.

”Ongelmia oli niin äänestysjärjestelmässä kuin moraaliasioissakin. Olimme kritisoineet näitä”, Göka sanoi helmikuussa uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Mutta näihin on tehty merkittäviä parannuksia. Meidän vaatimuksiimme vastataan ja me palaamme”, hän lupasi tuolloin.

Nyt Turkissa on tultu kuitenkin toisiin aatoksiin, ja maa jatkaa viisuboikottiaan.

Siitä, kumpaan semifinaaliin Euroviisujen osallistujamaat sijoitetaan, ilmoitetaan tammikuussa.

Euroviisut järjestetään Tukholman Globenissa toukokuussa 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat