Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hävittääkö hallitus sivistyksen? Finlandia-voittaja antoi kasvot kamppailulle kulttuurin puolesta

Kulttuuri
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.
Antti Aimo-Koivisto
Laura Lindstedt arvosteli hallitusta voittopuheessaan Finlandia-gaalassa.
Laura Lindstedt arvosteli hallitusta voittopuheessaan Finlandia-gaalassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Laura Lindstedt teki niin kuin kannattaa tehdä: avasi suunsa silloin, kun kaikki kuuntelevat. Sillä hänellä oli sanottavaa.

Vuoden parhaaksi valitun romaanin kirjoittanut Lindstedt käytti voimakkaan poliittisen puheenvuoron: hän syytti Suomen hallitusta tietoisesta luokkayhteiskunnan rakentamisesta ja turvallisuudentunteen murentamisesta tempoilevalla mutta ideologisesti tarkoitushakuisella politiikalla.

Poikkeuksellinen puhe Finlandia-juhlassa! Kyllä, mutta ei nyky-Suomen kulttuuriympäristössä.

Viesti on sama kuin Susanna Kuparisen ja Jari Hanskan Eduskunta III -näytelmässä tai yliopistomaailmasta Alf Rehnin, Laura Kolben, Jaakko Hämeen-Anttilan, Sara Heinämaan ja Janne Saarikiven puheenvuoroissa – muun muassa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) kasvot komeilevat rikollisen etsintäkuulutuksessa jopa Kansallisteatterin suurella näyttämöllä esitettävässä Nummisuutareissa. Syyttävä sormi kulttuurin kentältä hallituksen suuntaan on nyt todella voimakas.

Sivistyneistön hätähuutoja on tänä syksynä kuultu paljon, ja niiden sanoma on sama kuin Lindstedtin vakava lausunto torstaina: ”Tarvitseeko minun ääneen sanoa, mitä meidän johtavat poliitikkomme ovat tunkeneet koulutuksen, sivistyksen, tieteen ja totuuden ideaalien paikalle? Sieltä löytyvät huiputus, sumutus, kulutus ja kuristus – kaikki nämä lyhyen tähtäimen näennäisratkaisut, joiden seurauksista myös tulevat sukupolvet joutuvat kärsimään, elleivät päättäjät pian havahdu hereille innovaatiounistaan”.

Poliitikot, jotka ennen vaaleja lupasivat olla leikkaamatta koulutuksesta, pyörsivät puheensa muutamaa kuukautta myöhemmin. Samaan aikaan luodaan kärkihankkeita, vaaditaan innovaatioita ja lisää tehokkuutta. Kritiikkiin vastataan hallintojargonilla, ylimielisillä letkautuksilla tai tekopyhän oloisella anteeksipyynnöllä, kuten valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) koulutusleikkauksia kommentoidessaan.

Kuparisen ja Hanskan tavoin Lindstedt nosti puheensa keskiöön myös hallitusta yhä enemmän repivän hallintarekisterihankkeen: ”perusoikeistolainen hallituksemme haluaa helpottaa hallintarekisterihankkeellaan rikkaiden veroparatiisipuljausta. Ikävä kyllä veroparatiisit ja ne vallanpitäjät, jotka eivät todella taistele verokeitaita vastaan, rapauttavat valtioita, yhteiskuntia, yhteisöjä, joissa ihmiset ovat valmiita rakentamaan yhteistä hyvää”.

Samana päivänä yltyi kritiikki hanketta kohtaan myös eduskunnassa, hallituksen sisällä. Kyllä, kirjailija Lindstedt on ajan hermolla ja osasi ottaa paikkansa. Näitä ääniä on päättäjien yhä vaikeampi sivuuttaa.

Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat