Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieto-Finlandian voittanut Tapio Tamminen: Ruotsin historiassa rotuopilla paljon suurempi rooli kuin luulin

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Tapio Tamminen on paitsi kulttuuriantropologi ja tietokirjailija myös luomuviljelijä.
Tapio Tamminen on paitsi kulttuuriantropologi ja tietokirjailija myös luomuviljelijä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Tieto-Finlandian sai torstaina Tapio Tamminen. Kansankodin pimeämpi puoli -kirjassa Tamminen käy läpi ruotsalaisen rasismin historiaa 1800-luvun nationalismista ja 1900-luvun rodunjalostusopista 2000-luvun uusnatsismiin.

”Ensimmäinen ärsyke Kansankodin pimeämpi puoli -kirjan synnylle vie aika tarkalleen kymmenen vuoden taakse, jolloin vaimoni työskenteli filosofian opettajana Ruotsissa. Itsekin vietin paljon aikaa Ruotsissa ja luin uskontieteellisen väitöskirjan arjalaisuudesta ja arjalaisista symboleista. Siinä kirjassa Ruotsi oli aika keskeisellä sijalla”, Tamminen sanoo.

Voittajan valinnut toimittaja Arto Nyberg perusteli valintaa muun muassa teoksen ajankohtaisuudella. Nybergin mukaan hyvä tietokirja linkittyy nykyaikaan ja kumoaa vääriä käsityksiä. Hänen mukaansa viime aikojen tapahtumat Syyriassa, Pariisissa, Malissa ja Tornion rajalla vaikuttivat valintaan.

”Kun aloin tonkia entistä tarkemmin Ruotsin historian vaiettuja ajanjaksoja, huomasin, että rotuopilla, syrjinnällä, nationalismilla, natsisympatioilla ja eugeniikalla on paljon suurempi osuus kansankodin valtiollisessa kertomuksessa kuin olin luullut. Tilanne oli järkyttävämpi ja pahempi, jos haluaa turvautua hyvän ja pahan vastakkainasetteluun”, Tamminen sanoo.

Kirjalleen Tamminen halusi saada laajemman yleisön, koska on huolissaan ääriliikkeiden noususta Euroopassa.

”Monille suomalaisille ruotsalainen äärioikeisto on tullut tutuksi Henning Mankellin ja Stieg Larssonin rikosromaaneista. Ruotsissa ei eletty tyhjiössä, sillä samaan aikaan tehtiin aiheesta myös akateemista tutkimusta, joka ei tosin tarttunut kaikkiin tabuihin. Kirjani paljastaa Ruotsista niitä puolia, joita Ruotsissa eikä niin muodoin ulkomaillakaan ole haluttu liittää sosialidemokraattiseen kansankotiin.”

Seuraavassa kirjassa Tamminen aikoo tarttua toiseen ajankohtaiseen aiheeseen.

”Materiaalia olisi tosin tonkia muiden pohjoismaiden pimeämpiä puolia, mutta luulen, että haluan tutkia islamia ja sen asemaa Euroopassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat