Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouluradiosta tuli nuorison suosikkikanava – kahdeksan joulukanavan rypäs avaa adventtisunnuntaina jazz-Hoosiannalla

Kulttuuri
 
Niko Jekkonen
Jouluradiota tekevät tänä vuonna Toivontuottajien joukko, johon kuuluvat tuottaja Jan Ahonen (vas.), toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne, tapahtumatuottaja ja toimittaja Kaisu Nevasalmi, verkko- ja sometuottaja sekä graafikko Tuukka Joru, mediatoimittaja Janne Simojoki ja musiikkipäällikkö Jani Kareinen.
Jouluradiota tekevät tänä vuonna Toivontuottajien joukko, johon kuuluvat tuottaja Jan Ahonen (vas.), toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne, tapahtumatuottaja ja toimittaja Kaisu Nevasalmi, verkko- ja sometuottaja sekä graafikko Tuukka Joru, mediatoimittaja Janne Simojoki ja musiikkipäällikkö Jani Kareinen. Kuva: Niko Jekkonen

Vaikka joulumusiikin liiallisuus varsinkin tavarataloissa on jo tuttu valitusvirsi, pääpiirteissään näyttäisi siltä, että suomalaiset rakastavat joululauluja. Ja joka vuosi vain tulisemmin.

Esimerkiksi Kauneimmat joululaulut -tapahtumat keräävät laulajia vuosi vuodelta lisää. Ja nyt suomalaisten joululaulufanaattisuus on nähtävillä selvästi jo radionkin puolella.

Kansallisen radiotutkimuksen mukaan pelkästään joulumusiikkiin keskittyvällä Jouluradiolla oli viime vuonna jo puoli miljoonaa kuulijaa viikossa. Se on lähes tuplannut kuulijamääränsä neljässä vuodessa.

Nykyisellä lukemalla se nousee esimerkiksi The Voice -kanavan mittasuhteisiin ja lähentelee Yle X -kanavankin lukuja.

Erityisen suosittu Jouluradiosta on tullut nuorison keskuudessa. Viime vuonna Jouluradio oli pääkaupunkiseudun kuunnelluin radiokanava 15–24-vuotiaiden keskuudessa.

Kanavan toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne on tästä faktasta vilpittömän hämmästynyt.

”Se on kyllä ihan ihmeellistä. Olimme kuuntelemassa Kansallisen radiotutkimuksen tuloksia, jossa tämä tieto kerrottiin. Emme voineet edes uskoa asiaa, sillä kyseessä on sentään kaikkein kilpailluin ryhmä.”

Kalliorinne arvelee suosion yhdeksi syyksi ainakin sen, että musiikin soittaminen ilman puhetta on juuri nyt ihmisten ja erityisesti nuorison mieleen. Jouluradion ainoa puhetta sisältävä ohjelma on lauantaisin lähetettävä toivekonsertti.

Ja nyt sitä joulumusiikkia taas saa: Jouluradio avaa sesonkinsa ensimmäisenä adventtina eli huomenna sunnuntaina 29. marraskuuta.

Jouluradion kolmannentoista toimintavuoden käynnistää nuorten jazzmuusikoiden perustama jazzorkesteri Sointi Jazz Orchestra ja sen esittämä uusi versio Hoosianna-hymnistä.

Vauhdikkaan instrumentaalisovituksen on tehnyt orkesterin johtaja Rasmus Soini. Solistina soittaa saksofonisti Jukka Perko.

Jazzahtavaan Hoosiannaan voi tutustua täällä ja alla olevalla Youtube-videolla:

Aiempina vuosina Jouluradiolle ovat Hoosianna-sovituksia tehneet lauluyhtye Rajaton, Kerkko Koskinen Kollektiivi sekä Jesse Kaikuranta & Lenni-Kalle Taipale.

Jazz-Hoosianna ja muut joulunajan laulut soivat Jouluradiossa huomisesta lähtien öin ja päivin, ilman mainostaukoja, aina loppiaiseen asti.

Riitta Kalliorinne arvelee, että toinen Jouluradion suosion syistä on kasvanut verkkotarjonta ja tarjonnan helppokäyttöisyys. Kanavaa voi kuunnella radiovastaanottimien lisäksi netissä osoitteessa jouluradio.fi sekä mobiilissa Radiot.fi-sovelluksella.

Eikä joulumusiikki rajoitu enää vain pääkanava Jouluradioon. Sen lisäksi nettisivuilta voi kuunnella nykyään jo seitsemää muutakin joulukanavaa. Kaikki kahdeksan kanavaa keskittyvät joulumusiikin omiin alalajeihinsa.

Jo viisi vuotta sitten pääkanavan rinnalle syntyivät kanavat Kauneimmat joululaulut sekä Lasten jouluradio.

Kauneimmat joululaulut keskittyy nimensä mukaisesti tutuimpiin suomalaisiin joulusävelmiin, niihin samoihin, joita löytyy myös 40 vuotta vanhasta Kauneimmat joululaulut -tapahtumasta. Kanava on osittain Suomen Lähetysseuran toimittama.

Sittemmin kanavia on tullut koko ajan lisää. Nyt valikoimasta löytyvät myös Rouhea joulu, joka soittaa Jarkko Aholan ja muiden rokkareiden ”rouheampaa” joulumateriaalia.

”Ja kanavalla soivat myös huumorijoululaulut. Esimerkiksi paljon kysytty Juice Leskisen Sika soi tällä kanavalla”, Riitta Kalliorinne muistuttaa.

Xmas taas keskittyy siirappisempaan, isojen musiikkimarkkinoiden Britannian ja Yhdysvaltojen joulumusiikkiin.

Kansainvälistä väriä tuovat myös Julradion, joka keskittyy suomenruotsalaisiin ja pohjoismaisiin jouluklassikoihin, sekä virolaisen joulumusiikin klassikoiden Jõuluraadio.

Vuosi sitten valikoimaan lisättiin myös Klassinen joulu.

Jouluradion tausta on kirkossa: se kustannetaan kirkollisverovaroin. Se ei siis ole myöskään millään tavoin kaupallinen eikä tee voittoa. ”Seurakuntien viestinnän asialla ollaan”, toimituspäällikkö Kalliorinne sanoo.

Radion tuottajana toimii pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteinen mediatoimitus Toivontuottajat. Jouluradiota tekee muutaman työntekijän tiimi, joista Kalliorinne on ainoa vakituinen.

Kirkollinen tausta ei silti estä kanavia soittamasta maallistakin materiaalia.

”Me soitamme mahdollisimman avarakatseista musiikkia. Mikään joulumusiikin tyyli ei ole kielletty”, linjaa musiikkipolitiikkaa toimituspäällikkö Kalliorinne.

Myös musiikkipäällikkö Jani Kareinen kertoo, että Jouluradion kirkollinen tausta ei ole joka hetki mielessä ohjelmistoa suunniteltaessa. Esimerkiksi Rouhea joulu -kanavalla sanoma ei ole niin tärkeä, Kareinen kertoo.

”Mutta Jouluradiossa kaiken lähtökohta on silti se, että joulu on kristillinen juhla”, Kareinen linjaa.

Kareisen mukaan varsinkin pääkanavalla huolehditaan siitä, että hartaita lauluja tulee sopivin väliajoin, muutama tunnissa.

Kaikkiaan Jouluradion katalogista löytyy tänä vuonna runsaat tuhat joululaulua.

Harras meno lienee kaukana Jouluradion tämän vuoden uutuudesta. Kanava järjestää kaikkien aikojen ensimmäiset joulureivit 18. joulukuuta, jolloin Tavastialla pääsee tanssimaan joulumusiikin tahdissa.

Tapahtuman nimi on kuulua joululaulua mukaillen Jouluyö, bailuyö.

Reiveissä eri dj:t yhdistelevät perinteisiä joululauluja tanssittaviin biitteihin. Mukana ovat esimerkiksi dj:t kokoonpanoista HeavyWeight, LCMDF ja Shine 2009 sekä dj Borzin.

Musiikkipäällikkö Jani Kareisen mukaan Jouluradiolla on myös oma hittirotaationsa, toisin sanoen jotkin lauluista soivat hieman muita useammin.

”Mutta kuitenkin niin, ettei ketään ala ärsyttää”, Kareinen sanoo.

Yhdeksi tämän joulun suosikkilauluksi Jani Kareinen veikkaa Anna Erikssonin uutta sovitusta Heinillä härkien -klassikosta. Se on myös Kareisen oma suosikki uusista lauluista.

”Ja toinen, iloinen yllätys oli ainakin itselleni Jore Marjarannan joululaulu”, joululaulujen asiantuntija kertoo.

Toimituspäällikkö Riitta Kalliorinteen oma suosikki on lauluyhtye Club For Fiven tuore joululevy.

”Siltä yhtyeeltä voisin pistää soimaan vaikka ihan koko levyn, mikä on itselleni harvinaista.”

Jouluradio aloittaa Hoosiannalla keskiyöllä 29. 11. FM- ja kaapelitaajuudet vaihtelevat paikkakunnittain. Ne voi tarkistaa osoitteesta jouluradio.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat