Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pysäyttäviä perhekuvia ottava suomalaisvalokuvaaja etsii kuviinsa ihmisiä vaikka metrosta

Kulttuuri
 
Petri Kuokka
Erica Nyholm: Menetys, 2014
Erica Nyholm: Menetys, 2014 Kuva: Petri Kuokka

Espanjassa palkittu Erica Nyholm on yksi Taidehallissa 28. marraskuuta avautuvan Nuoret-näyttelyn taiteilijoista.

Helsinkiläisen valokuvaajan Erica Nyholmin valokuvissa tuntuu olevan aina jotakin outoa tekeillä. Tarinalliset valokuvat kuvaavat perheenjäsenten välisiä suhteita.

Nyholmia, 33, kiinnostaa taidehistoria. Hän etsii teoksiinsa malleja, etsii kuvalle sopivan, usein historiallisen kuvauspaikan, lavastaa ja puvustaa, joskus jopa maalaa seiniä. Yhden kuvan ottaminen vaatii paljon työtä ja aikaa, ja siksi uusia teoksia syntyy vähän. Nyholm kuvaa filmille.

Aluksi mallit löytyivät aivan lähipiiristä, nyt Nyholm tekee yhteistyötä myös tuntemattomien mallien kanssa. Niin tapahtui esimerkiksi Tapahtui Johannesburgissa 1980 valokuvaa varten. Siinä tummaihoinen nainen ja vaalea pikkupoika istuvat ruokapöydän ääressä.

”Asuimme Etelä-Afrikassa kun olin pieni, ja meillä oli tummaihoinen kodinhoitaja. Halusin löytää valokuvaan häntä muistuttavan henkilön. Aluksi yritin löytää mallin järjestöjen kautta, mutta se ei onnistunut. Tapasin naisen metrossa ja kysyin tuleeko hän malliksi”, Nyholm kertoo.

Nyholm on yksi huomenna lauantaina Taidehallissa avautuvan Nuoret 2015 -näyttelyn taiteilijoista.

Nyholm on valmistunut Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi. Kaksi vuotta sitten hän oli Ranskassa residenssissä, ja kiersi paljon museoita. Erityisesti 1800-luvun lopun maalaukset Pariisin Musée d’Orsayssa pysäyttivät. Menetys-nimistä valokuvaa innoitti eräs Degas’n perhekuva.

”Teos on fiktiivinen, mutta siihen liittyy myös lapsuudenmuisto siitä, kun läheinen perhe menetti äitinsä”, Nyholm kertoo.

Valokuvassa isä ja poika istuvat ruokapöydässä, klassinen miljöö henkii ajattomuutta. Tyttö seisoo kauempana, käsi ovenkahvalla. Äitiä ei näy. Herää kysymyksiä siitä, missä hän on, ja mitä on tapahtunut. Kuva on sekä maalauksellinen että elokuvallinen.

Viime viikolla Erica Nyholm sai tietää voittaneensa kansainvälisen, espanjalaiskeräilijä Pilar Citolerin nimeä kantavan valokuvapalkinnon. Voitto tuli juuri Menetys-valokuvasta.

Palkinnoksi Nyholm saa 15 000 euroa, julkaisun sekä näyttelyn Espanjaan.

Nyholmin valokuvilla on usein latautuneet nimet.

”Teosnimi on tärkeä jännitteen luomisessa. Silti jokainen katsoja voi nähdä kuvassa mitä haluaa”, Nyholm sanoo.

Valokuvaajalle on tärkeää, että kuvista huokuvat ne inhimilliset tarinat joita niiden taustalla on.

”Haluan, että kuva pysäyttää katsojan, ja että hän alkaa miettiä omaa elämäänsä. Toivon, että hän näkee että joku on oikeasti hengittänyt ja tehnyt tätä teosta”, hän sanoo.

Nuoret-näyttely on esillä Taidehallissa 28.11.–3.1.2016

Erica Nyholm: Äiti ja tytär, 2013
Erica Nyholm: Äiti ja tytär, 2013
Petri Kuokka
Erica Nyholm: Tapahtui Johannesburgissa 1980, 2015
Erica Nyholm: Tapahtui Johannesburgissa 1980, 2015
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat