Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pulakka avasi Sibelius-välierät – ”ei ollut mitään hävittävää”

Kulttuuri
 
Siren Vesa
Sibelius-kilvan Nancy, Kasmir ja Pekko paljastavat aseensa
Sibelius-kilvan Nancy, Kasmir ja Pekko paljastavat aseensa
HSTV pyysi kolmea Sibelius-viulukilvan osallistujaa kertomaan upeista arvoviulusta, joilla he saavat osallistua maanantaina 23. marraskuuta alkavaan koitokseen. Samalla Nancy Zhou, Pekko Pulakka ja Kasmir Uusitupa antavat soittonäytteen Jean Sibeliuksen viulukonserton alusta ja lopusta. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Arttu Luhtala ja Janne Järvinen, leikkaus: Arttu Luhtala ja Janne Järvinen

Pekko Pulakka, 23, avasi kansainvälisen Sibelius-viulukilpailun välierät perjantaiaamuna Konservatorion konserttisalissa järkähtämättömään tapaansa.

Turun filharmonisen orkesterin vuorotteleva ensimmäinen konserttimestari soittaa yhtä varmaotteisen rauhallisesti kuin mitä hän puhuu oheisella HSTV:n videolla, joka kuvattiin ennen kilpailu-urakan alkua.

”Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen. Välierässä soitossani oli vielä enemmän rauhaa, kun oli pidempi sessio ja ohjelmisto oli hyvin mieleinen.”

Pulakan ja muidenkin kilpailijoiden esitykset voi kuunnella ja katsella tästä linkistä.

Pulakka voitti viime vuonna koesoitossa Turusta konserttimestarin paikan, joten nuoren muusikon leipä on turvattu. Konserttimestari on sinfoniaorkesterin parhaiten palkattu muusikko, vaikka palkat ovatkin vain pieni murto-osa menestyvien kapellimestarien ja solistien palkkioista.

”Mitään hävittävää minulla ei ollut. Elämäni ei mullistu, pääsen finaaliin tai en. Orkesterityöt jatkuvat joka tapauksessa kisojen jälkeen. Siinä mielessä voin olla rennoin mielin.”

Pulakalla on vapaata vain tämän viikon loppuun Turun filharmonisen orkesterin töistä.

”Tiistaina alkavat harjoitukset. Soitamme Sibeliusta Leif Segerstamin johdolla.”

Entä jos tuomaristo nostaakin Pulakan kuuden parhaan joukkoon ja finaaliin?

”Toki työpaikalta on siinä tapauksessa luvattu lisävapaata. Olisi hienoa päästä finaaliin, mutta sinne pääsee vain kuusi muusikkoa.”

Pulakka harjoittelee tietysti mahdollisen finaalipaikan varalta nyt pakollista Jean Sibeliuksen viulukonserttoa sekä toiseksi finaalikonsertoksi kilpailuohjelmistosta valitsemaansa Dmitri Šostakovitšin ensimmäistä viulukonserttoa.

”Sibeliuksen konserton olen saanut soittaa kahden orkesterin solistina, mutta Šostakovitšin viulukonserton harjoittelun aloitin vasta tammikuisen Kuopion viulukilpailun jälkeen.”

Pulakka sijoittui Kuopion kansallisessa viulukilpailussa komeasti toiseksi. Voiton vei Tami Pohjola, joka ei osallistunut Sibelius-viulukilpailuun.

Entä ovatko Pulakan varmat otteet tuoneet lisää esiintymistarjouksia?

”Eivät vielä. Kevääksi tiedossa on orkesteritöiden lisäksi Arvo Pärtin Tabula rasa Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa sekä esityksiä Kuhmon kamarimusiikissa.”

Suomalaisjännitys jatkuu: Pulakan jälkeen alkuerissä soittaisi vielä 19 viulistia. Kilpailu jatkuu perjantaina klo 17 ja lauantaina sekä sunnuntaina klo 10 ja klo 17.

Toinen välieriin päässyt suomalainen on Sara Etelävuori, joka soitti alkuerissä lähes vimmaisen intensiivisesti. Hänen esiintymisvuoronsa on lauantaina klo 18.

Tuomaristo valitsee finalistit sunnuntai-iltana. Maanantai on välipäivä.

Finaalit ovat tiistaista torstaihin Musiikkitalossa klo 18. Jokainen finalisti soittaa kaksi konserttoa: Sibeliuksen konserton sekä kilpailuohjelmistosta valitsemansa toisen konserton.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat