Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finlandia-voittajan hallituskritiikki synnytti somekohun – HS kysyi aiheesta muilta mielipidevaikuttajilta

Kulttuuri
 
Finlandia-voittaja Laura Lindstedt: Hallitus korvaa koulutuksen ja sivistyksen huiputuksella ja sumutuksella
Finlandia-voittaja Laura Lindstedt: Hallitus korvaa koulutuksen ja sivistyksen huiputuksella ja sumutuksella
Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon tänään torstaina voittanut Laura Lindstedt arvosteli voittopuheessaan hallitusta turvallisuuden tunteen romuttamisesta ja luokkayhteiskunnan rakentamisesta. Lindstedt voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan Oneiron. Fantasia kuoleman jälkeisistä sekunneista (Teos).

”Laura Lindstedtin argumentit olivat äärimmäisen emotionaalisia, mutta hyvin ylimalkaisia ja ympäripyöreitä, ja niistä paistoi syvä kiihtymys”, Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen sanoo Finlandia-palkinnon voittaneen kirjailijan puheesta torstaina Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.

Jussi Nukari
Matti Apunen
Matti Apunen

Kirjailija Jari Tervo tuumii toisin:

”On raikasta ja virkistävää, että puhutaan nykyisestä poliittisesta tilanteesta sen sijaan, että siellä olisi ollut normaalihorinat kirjallisuuden merkityksestä ja siitä kuinka taide on tärkeää”, Tervo sanoo. ”Kaikki tietää ne jutut.”

Täysin yhtä mieltä Apunen ja Tervo ovat siitä, että taiteilijalla on oikeus sanoa ihan mitä tahtoo, kun tilaisuus tulee.

”Ei Tero Pitkämäkikään kiitä kilpailun järjestäjiä siitä, että hän heitti keihästä pisimmälle”, Tervo vertaa. ”Oli erittäin raikasta ja tervehdyttävää, että Lindstedt piti reippaan puheenvuoron.”

Apusen huomio kiinnittyi voittajan näkemysten laatuun.

”Taiteilija tietenkin lähestyy talouspolitiikkaa tunteen kautta”, Apunen sanoo. ”Lindstedt tasoitteli tilejä henkilökohtaisesti voimakkaasti koetun epäoikeudenmukaisuuden kohdalla.”

”Mutta jos sanotaan Lindstedtin tavoin, että hallituksen toimet ovat petkutusta ja huijausta, niin se on jo tarpeettomankin ylimalkaista”, Apunen jatkaa. ”Kun käyttää noin voimakkaita sanoja, täytyisi olla kärsivällisyyttä ja tilaa perustella paremmin.”

Tervo puhuu kritiikin esittämisestä. Se tarkoittaa sitä, että kerrotaan, mikä on väärin nykytilanteessa ja perustellaan asia.

Roni Rekomaa
Jari Tervo
Jari Tervo

”Eihän kukaan odota, että Lindstedt alkaisi käydä läpi valtion tulo- ja menoarviota ja kertoisi, mikä olisi pitänyt siirtää minnekin”, Tervo huomauttaa. ”Kirjailijan tehtävä ei ole rakentaa, kirjailijan tehtävä on repiä.”

Apusen mukaan Lindstedtin palkintopuheen tapainen tunnepurkaus ei edistä keskustelua.

”Täytyisi muistaa, että talouspolitiikka on eri kenttä kuin taide, ja siellä tarvitaan eri argumentit”, Apunen sanoo. ”Ei voi toimia siten, että kun kysytään, mitä mahdat tarkoittaa petkutuksella ja huijauksella, niin keskustelu päättyy siihen. Talouspolitiikan kannanotoissa täytyy pystyä esittämään vaihtoehtoja.”

Tervokaan ei varsinaisesti liputa Lindstedtin puheen sisällön puolesta.

”Siinä ei ollut kovin paljon uutta”, Tervo sanoo. ”Siis sellaista mitä ei olisi sanottu tämän syksyn aikana hallituksesta moneen kertaan.”

Tervon mielestä Lindstedtin puhe kuulosti vasemmistoliiton välikysymykseltä.

”Siinä mainittiin kaikki punavihreät koodisanat, uusliberalismista ja luokkayhteiskunnan paluusta alkaen”, Tervo kertaa. ”En usko, että vähintään 40 vuotta sitten pois muodista menneillä sanoilla selitetään nykyistä poliittista tilannetta.”

Apunen ei ymmärrä väitettä, että hallituksen leikkaustoimenpiteet muuttaisivat Suomen luokkayhteiskunnaksi. Hänen mukaansa ihan kaikki ovat sitä mieltä, että koulutus on tärkeää.

”Mutta terveydenhuoltokin on tärkeää, samoin vanhustenhoito”, Apunen huomauttaa. ”Omasta näkökulmastaan kaikki asiat ovat tärkeitä.”

Apusen mukaan on niin sanotusti paljon pyydetty, että koulutusjärjestelmän pitäisi olla sellainen yhteiskunnallisen toiminnan osa-alue, jota säästöt eivät koskettaisi.

”Jos keskustelua ei voida käydä ilman, että jokainen koulutuseuro on pyhä euro, niin vaikeaksi menee”, Apunen sanoo.

Outi Pyhäranta
Susanna Kuparinen
Susanna Kuparinen

Teatteriohjaaja Susanna Kuparinen ilahtui Lindstedtin puheenvuorosta.

Yhdessä Jari Hanskan kanssa tekemissään Eduskunta-näytelmissä Kuparinen on arvostellut rankasti veroparatiisien käyttöä, valtiovarainministeriön säästöpolitiikkaa ja Euroopan talouskuria.

Voiko taiteella saada aikaan muutoksen, ja onko hän itse muuttanut yhteiskuntaa omasta mielestään?

”Vaikea sanoa, mikä lopulta saa aikaan muutoksen, mutta ainakin me olemme tuoneet yhden äänen lisää keskusteluun”, Kuparinen sanoo.

Lindstedt nosti puheessaan hallituksen hallintarekisterihankkeen ja ”rikkaiden veroparatiisipuljauksen”, joka on myös Kuparisen suuren kritiikin kohteita.

”Yksi hyvä keino muuttaa yhteiskuntaa on herättää keskustelua silloin, kun valokeila kohdistuu itseen.”

Kuparinen pitää Lindstedtin saamaa kritiikkiä sosiaalisessa mediassa odotettuna. Esimerkiksi Tuomas Enbuske kyseli Lindstedtin vaihtoehtobudjetin perään.

”Aika tyypilliset argumentit. Suomessa vain ekonomisteilla on oikeus keskustella yhteiskunnasta”, Kuparinen kommentoi reaktioita.

”Tämä on monologinen maa”.

”Kun [OP-Pohjolan pääjohtaja] Reijo Karhinen sanoo, että hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän, kukaan ei vaadi perusteluja tai kysy, millaiset opinnot Karhisella on sosiaalipolitiikasta”, Kuparinen sanoo.

Kuparisen mielestä ’kantaaottava taide’ on joskus ”mielipidekirkumista”, mutta Lindstedtin tapauksessa ei ole kyse sellaisesta.

Nyt pitäisi Kuparisen mielestä katsoa, mitä Lindstedt on sanonut ja puhua siitä, eikä keskustella keskustelusta.

”Lindstedtillä oli koko iso kuva. Onko meillä esitetty vaihtoehtoja hallituksen politiikalle”, Kuparinen kysyy.

”Torstain päätteeksi mentiin juhlimaan tanssibaariin”, mekkalan nostattaja Laura Lindstedt kertoo. ”Menin toivomaan deejiiltä musiikkia. Hän sanoi, että puheeni oli mahtava! Sain koko illan toivoa ihan mitä tahdoin.”

Silloin Lindstedt ensimmäisen kerran tajusi, että hänen puheensa on levinnyt moneen paikkaa, ja jotakin ilmeisesti oli lähtenyt liikkeelle.

”Perjantain lehdet jo näin”, hän kertoo.

Tukkeutuneen sähköpostin ja facebook-viestien purkaminen jatkuu.

”Hirveän paljon on tullut myönteistä palautetta”, Lindstedt kertoo. ”Saamieni palautteiden perusteella koen, että puheeni kautta kanavoitui monen kokema voimattomuus ja epätoivon tunne.”

Keskustelupalstoilta löytyy paljon muutakin:

”Niitä paikkoja en ole ehtinyt katsoa, enkä välttämättä haluakaan. Mutta referaatteja olen kuullut. Aggressiivista törkykirjoitteluakin on.”

Oletko uusstalinistisen kulttuurieliitin edustaja?

”Ai menneen maailman kummitus vai? No en.”

”En sanonut mitään uutta, vaan puheeni asiat on jo kuultu monen asiantuntijan suusta. Voimakas reaktio johtuu varmaan paikasta, jossa sanoin ne.”

Mihinkään puolueeseen Lindstedt ei kuulu.

”Jos perinteisiä termejä käytetään, niin kyllä minä itseni aika vasemmalle asemoin”, hän sanoo.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Laura Lindstedtin Finlandia-palkintopuhe herätti kiivasta keskustelua.
Laura Lindstedtin Finlandia-palkintopuhe herätti kiivasta keskustelua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat