Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salaisuus paljastuu, komisario Palmu: arkistoon kätketty Waltarin käsikirjoitus löytyi

Miska Rantanen HS

Uusi HS Teema keskittyy elokuviin. Teema-lehden voi tilata tai ostaa irtonumerona lehtipisteistä.
Uusi HS Teema keskittyy elokuviin. Teema-lehden voi tilata tai ostaa irtonumerona lehtipisteistä.

Mika Waltari kirjoitti aikanaan kolme elokuvaksi päätynyttä Komisario Palmu -elokuvaa. Neljäs käsikirjoitus suljettiin arkistoon. Nyt HS Teema paljastaa, kuinka Palmun tarina olisi oikeasti loppunut.

Näin se elokuva olisi voinut alkaa:

Komisario Frans J. Palmu kävelee mietteissään Helsingissä keskikaupungilla. Kamera pysähtyy 1960-luvun alussa nousseisiin liikepalatseihin, kuten Eliel Muoniovaaran piirtämään Aikataloon ja Alvar Aallon suunnittelemaan Enso-Gutzeitin pääkonttoriin.

Tehoneliöt eivät miellytä Palmun silmää. Seuraa yksinpuhelu: ”Tässäkin oli ennen arvokas vanha talo. Ja nyt pelkkiä lokeroita lokeroeläimiä varten. Vanha katoaa. Minäkin olen pelkkä muinaismuisto. Joudan roskalaatikkoon.”

Vanhemman herrasmiehen nenä ja muhkeat viikset tärisevät äänekkäästä tuhahduksesta. Pitäkää nykyaikanne ja sen kotkotukset!

Komisarion askel vie kohti Kansalliskirjastoa, jossa hän aikoo käydä tervehtimässä kirjastonhoitaja Aino Lummetta, johon on iskenyt silmänsä. Paikalla Palmu pääsee todistamaan helsinkiläisen mahtisuvun päämiehen, maisteri Lautanderin ja tämän veljenpojan, näyttelijä-ohjaaja Matias Lautanterän kitkerää sanailua. Lautander ei ole ilahtunut siitä, että Lautanterän ohjaama Macbeth saa ensi-iltansa samana päivänä, kun Lautander aikoo perustaa sukusäätiön.

Palmu saa kaksi vapaalippua näytelmän ensi-iltaan. Hän kutsuu mukaansa vanhan kollegansa Väinö Kokin. Samaan aikaan, kun kaksikko äimistelee teatterissa radikaalia uustulkintaa William Shakespearen klassikosta, maisteri Lautander löydetään kuolleena kotitalostaan.

Valitettava tapaturma vai peräti sydänkollapsi? Ehei! Palmun vainu on entisellään. Eipä aikaakaan, kun tuttu kolmikko — Palmu, Kokki ja Toivo Virta — alkaa selvittää, kuka murhasi Lautanderin, miten ja miksi.

Elokuvan Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu piti olla neljäs ja viimeinen Palmu-filmatisointi.

Pekka Elomaa
Romaani Komisario Palmun erehdys ilmestyi vuonna 1940.
Romaani Komisario Palmun erehdys ilmestyi vuonna 1940.

Ohjaaja Matti Kassilan kolme aiempaa Palmu-elokuvaa olivat hittejä jo valmistuessaan. Syksyllä 1960 ensi-iltansa saanut Komisario Palmun erehdys oli ollut arvostelu- ja yleisömenestys, kuten myös vuonna 1961 valmistunut Kaasua, komisario Palmu. Tähdet kertovat, komisario Palmun ensi-ilta oli syksyllä 1962.

Palmu-elokuvista on kasvanut vuosikymmenien aikana kulttiteoksia. Vuonna 2012 kriitikot valitsivat Komisarion Palmun erehdyksen kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi. Palmuja esitetään televisiossa parin vuoden välein, ja ne ovat aina suosittuja. Myös ruohonjuuritason fanitus on omaa luokkaansa: Palmu-elokuvien kuvauspaikoille Etelä-Helsingissä on järjestetty opastettuja kävelyretkiä.

Kirjailija Mika Waltari ja ohjaaja Matti Kassila alkoivat suunnitella neljättä Palmua vuodenvaihteessa 1962—63. Elokuvan saattaminen valkokankaalle kaatui ennen kaikkea vuoden 1963 alussa alkaneeseen näyttelijälakkoon, joka alkoi elokuvien tv-korvauksiin liittyvästä kiistasta.

Kaksi ja puoli vuotta kestäneen lakon jälkeen uuden Palmun momentum oli ohi, ja tekijät olivat jo uusien projektien parissa. Television ja suuren yhteiskunnallisen rakennemuutoksen seurauksena myös 1950-luvun kultakauteen jymähtänyt Suomi-elokuva oli henkitoreissaan.

Näyttelijälakosta lähtien Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu -elokuvan käsikirjoitus on pysynyt Waltarin oikeuksien omistajien toivomuksesta arkistojen lukkojen takana, vaikka sitä on kysytty monta kertaa sovitettavaksi näyttämölle tai valkokankaalle. Teema-lehti sai tätä artikkelia varten Waltarin perikunnalta erityisluvan julkaista muutamia otteita käsikirjoituksesta.

Fennada-filmi Oy
Kaasua, komisario Palmu -elokuvassa Joel Rinteen (oik.) ja Matti Raninin (kesk.) kanssa esiintyi Jarno Hiilloskorpi.
Kaasua, komisario Palmu -elokuvassa Joel Rinteen (oik.) ja Matti Raninin (kesk.) kanssa esiintyi Jarno Hiilloskorpi.

Palmu-elokuvissa kaikki osaset loksahtivat paikoilleen. Ohjaaja Matti Kassilalla oli ennen Palmuja takanaan nippu loisteliaita elokuvia, kuten Radio tekee murron, Hilman päivät, Elokuu ja Sininen viikko. Niillä hän oli todistanut hallitsevansa niin käsikirjoittamisen kuin ohjaamisen, komedian ja tragedian, modernin ja tradition.

Palmu-elokuvissa on paljon vaikutteita amerikkalaisesta film noirista, jota on notkistettu kepeällä huumorilla. Kassila ei ole myöskään epäröinyt käyttää elokuvallisia tehokeinoja, kuten valokuvilla rakennettuja takaumia, kamera-ajoja ja nopeutettuja kohtauksia.

Elokuvien ytimenä olivat tietysti Waltarin kirjat mainioine henkilöhahmoineen, tarkkoine yksityiskohtineen ja nautittavine juonenkuljetuksineen. Kirjailija ammensi tuntemaansa henkilögalleriaa ja Helsingin paikallistuntemusta.

Waltarin alkuperäisteokset ovat elokuviin verrattuna kuitenkin sävyltään synkeämpiä. Kirjojen moniulotteisuuden takaa tietenkin monisatasivuinen kirja-niminen käyttöliittymä, mutta silti Kassilan elokuviin on jäänyt Waltarin tummaa reunusta. Esimerkiksi Kuka murhasi rouva Skrofin? -kirjan lopussa rappiotaiteilija Kurt Kuurna tekee itsemurhan ja siitä tehdyssä elokuvassa hän jää henkiin, mutta silti kummassakin kohtaus on kuvattu riipaisevasti.

Myös Palmu-elokuvien roolitus oli huippuluokkaa. Joel Rinteen näyttelemään autoritaariseen komisarioon napattiin piirteitä Suomi-Filmin johtajasta T. J. Särkästä ja presidentti Juho Kusti Paasikivestä. Palmun apulaiset Kokki ( Leo Jokela ) ja Virta ( Matti Ranin ) olivat arkkityyppejä katujen koulimasta Stadin kundista ja tohottavasta urakiipijästä.

Palmu-elokuvien sivuosissa nähtiin paljon tuttuja näyttelijöitä. Esimerkiksi Elina Salo, Pentti Siimes ja Aino Mantsas ehtivät näytellä useammassakin kuin yhdessä Palmussa.

Kaksi ensimmäistä Palmu-elokuvaa perustuivat Waltarin vuonna 1939 ja 1940 ilmestyneisiin kirjoihin. Ensimmäinen, Kuka murhasi rouva Skrofin?, oli voittanut Pohjoismaisen salapoliisiromaanikilpailun. Kirjalla oli makaaberi lähtökohta: Waltari oli itse suutuspäissään suunnitellut murhaavansa hämärämaineisen seurapiirineidin Minna Craucherin kaasulla 1920-luvulla. Ensimmäisen Palmu-elokuvan käsikirjoituksen Kassila laati yksin, toisen hän teki kirjailija Kaarlo Nuorvalan kanssa.

Syksyllä 1961 Waltari oli ollut jo pitkään taiteellisessa umpikujassa romaaniprojektissaan. Solmu aukesi Kaasua, komisario Palmu -elokuvan kutsuvierasnäytännössä Bio Rexissä, kun hän huomasi itsensä ja yleisönsä pitävän näkemästään. ”Tämä oli hauska. Minä olen hyvin virkistynyt”, Waltari sanoi heti suosionosoitusten jälkeen Matti Kassilalle.

Kun hetki tuntui olevan sopiva, Fennada-Filmi kysyi Waltarilta, voisiko tämä kirjoittaa käsikirjoituksen vielä kolmanteen Palmu-elokuvaan. Waltari sanoi miettivänsä hetken asiaa. Kolme viikkoa myöhemmin hän vastasi, että hän kirjoitti aiheesta saman tien romaanin. Kirja ilmestyi keväällä 1962, ja Kassila ja Nuorvala alkoivat muokata siitä elokuvaa. Kuvaukset alkoivat kesällä.

Pyyntö kirjoittaa salapoliisikertomus tuli Waltarin kannalta tärkeällä hetkellä. Kun kirjoituslukko aukesi, Waltarin Ihmiskunnan viholliset -suurromaanin työstäminen alkoi taas sujua. Kirja ilmestyi vuonna 1964.

Tähdet kertovat, komisario Palmu sai ensi-iltansa syyskuussa 1962. Vaikka sen vastaanotto ei ollut yhtä hullaantunut kuin edellisillä kerroilla, seuraavaa elokuvaa alettiin heti suunnitella.

Neljäs Palmu-elokuva ei kuitenkaan käynnistynyt lupaavissa merkeissä. Vuosi 1963 alkoi näyttelijälakolla, ja tammikuun lopussa Kassila lähti kärsimään kolmen kuukauden rattijuopumusrangaistusta Seutulan lentokentän avovankilaan. Alkuvuodesta Waltari ja Kassila olivat keskustelleet useaan kertaan uuden elokuvan rungosta ja tapahtumista. Waltari lupasi kirjoittaa tarinan loppuun.

61-sivuinen käsikirjoitus tuli Kassilalle Seutulaan postissa. Se oli ohjaajalle pettymys. ”Waltari oli kirjoittanut sen pääasiallisesti dialogina, eikä se ollut Mikaa parhaimmillaan. Jos hän olisi kirjoittanut sen proosaksi kuten muut Palmut, siitä olisi varmaan tullut parempi”, Matti Kassila muistelee kirjassaan Mustaa ja valkoista (1995).

Neljännen elokuvan tarina sijoittui etupäässä kahteen paikkaan: teatteriin ja yhteen keskustan kivitaloon. Esikuvat — ja todennäköiset filmauspaikat — on helppo jäljittää Helsingissä Vanhaksi ylioppilastaloksi ja vuonna 1847 valmistuneeksi kolmekerroksiseksi Litoniuksen taloksi Aleksanterinkadun ja Keskuskadun kulmassa.

Asetelma oli erilainen kuin edellisissä Palmuissa, joille olivat tunnusomaisia sähäkät siirtymiset paikasta toiseen Helsingin kantakaupungissa. Kuvallinen toiminta olisi pitänyt kehittää muilla keinoilla. ”[Käsikirjoitus] olisi pitänyt työstää ensin ilman repliikkejä sarjaksi tapahtumia. Ja vasta viime vaiheessa katsoa, millaisia repliikkejä tarvitaan. Siitä olisi voinut tulla Kaasuvaloa muistuttava jännitysfilmi”, analysoi Kassila. Kaasuvalo on yhdysvaltalaisen George Cukorin vuonna 1944 ohjaama elokuva.

Kassila osuu arvioissaan epäilemättä oikeaan. Waltarin dialogiin perustuva käsikirjoitus on tunnistettavaa Palmua, mutta se antaa romaaneja vähemmän tulkinnanvaraa ja pureskeltavaa ohjaajalle. Toki Kassilan kaltainen kyky olisi pystynyt muokkaamaan neljännen Palmun sarjaan sopivaksi. Se olisi kuitenkin vaatinut aikaa — tai ehkä sen kokonaisen romaanin.

Minkälainen Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu -elokuva olisi sitten ollut, jos se olisi päässyt valkokankaalle asti?

Juonen perusjännite syntyy aiempien Palmujen tapaan sukupolvien välisestä valtapelistä. Maisteri Lautander on ilkeä, rikas ja julma, kun taas veljenpoika Lautanterä (ent. Lautander) on 1960-luvun alun nuori vihainen mies, joka toteuttaa itseään uuden teatterin keinoin.

Keskiössä on arvokas keskustan kivitalo, jota himoitsee erityisesti rakennusurakoitsija Sipponen, joka haluaa purkaa talon ja saneerata koko korttelin. ”Kuparia, lasia, tiikpuuta, kaikki huippumodernia ja hienointa mitä rahalla saa ja arkkitehti voi keksiä. Pelkästä rakennuksesta tulee nähtävyys keskikaupungilla”, hihkuu Sipponen esitellessään rakennuspiirustusta.

Vanha maisteri ei kuitenkaan halua luopua talosta, vaikka hänelle tarjotaan 120 miljoonaa vanhaa markkaa käteisenä.

Lautanterän Macbethin ensi-iltaesityksen aikana Lautanderin taloon kokoontuu sekalainen seurakunta: sihteeri Lumme, Lautanterän ja konjakin ystävä Brunkeberg, asianajaja Luste, tohtori Saksinen ja emännöitsijä Emma Johansson. Heidän läsnä ollessaan vanha maisteri aikoo allekirjoittaa säätiön lahjakirjan.

Outo istunto keskeytyy, kun sähköt pimenevät. Kun valot saadaan taas toimimaan, Lautander löydetään kuolleena makuuhuoneeseensa johtavien kierreportaiden juurelta.

Pian taloon saapuu päällikkö Virran johtama murharyhmä sekä teatteriesityksestä hälytetty Kokki, jonka seurassa paikalle saapuu myös Palmu. Päällikkö äkämystyy: ”Ja Palmu. Enkö minä ole tuhat kertaa sanonut sinulle: lepää rauhassa, vanha mies. Sinulla ei ole täällä mitään tekemistä.” Palmu kuitenkin jää. Sotkuisen arvoituksen ratkomiseen ei yksistä ylimääräisistä aivoraksuttimista ole haittaa.

Käsikirjoitus on aiemmista Palmuista tuttua Waltaria: lukijaa harhautetaan sivupoluilla, henkilöiden taustoista paljastuu yllätyksiä ja replikointi putoaa kohdilleen. Vain sosiaalista töppäystä tarkoittava aikalaissana blaski hämmentää 2000-luvun lukijaa.

Pitkän linjan Palmu-fani voi vain arvailla, keiden näyttelijöiden suihin kirjailija on vuorosanat kirjoittanut. Ainakin Pentti Siimes olisi sopinut kuin nakutettu nuoren Lautanterän huikentelevaan rooliin.

Neljäs Palmu on alleviivatusti komisarion jäähyväiset suurelle yleisölle. Jo edellisessä Tähdet kertovat, komisario Palmu –teoksessa Palmu oli pitänyt itseään vanhan koulukunnan ihmisenä, jonka oli aika siirtyä nuorempien tieltä.

Elokuvan käsikirjoituksessa hän onkin jo eläkkeellä, mutta saapuu vielä kerran auttamaan päällikköään — tällä kun ei tunnu olevan asemastaan huolimatta lahjoja monimutkaisten rikosten selvittämiseen.

YLE
Vodkaa, komisario Palmun alkukohtaus kuvattiin Punaisella torilla Moskovassa. Joel Rinteen esittämän Palmun (kesk.) vasemmalla puolella ohjaaja Matti Kassila.
Vodkaa, komisario Palmun alkukohtaus kuvattiin Punaisella torilla Moskovassa. Joel Rinteen esittämän Palmun (kesk.) vasemmalla puolella ohjaaja Matti Kassila.

Ajallisesti Palmu-elokuvat oikovat mutkia. Ensimmäisenä tehty Komisario Palmun erehdys sijoittui 1930-luvun Helsinkiin. Kaasua, komisario Palmu puolestaan ajoittuu 1950-luvun maailmaan, vaikka kirja oli julkaistu jo vuonna 1939. Mutta elokuvat ovat illuusiotaidetta — niissä ei ikäännytä, ellei ole ihan pakko.

Arkistoihin jäänyt Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu on uuden ja vanhan kohtaamisen kuvauksen lisäksi myös hauska aikalaiskuva. Waltari on selvästi ammentanut paljon ensiaskeliaan ottavasta modernista teatteri-ilmaisusta, jota nähtiin tuolloin lähinnä Lilla Teaternissa ja Ylioppilasteatterissa.

Waltari ei puoltansa peittele. Esimerkiksi kohtausta, jossa vieraillaan nuoren teatteriohjaajan kotona, alustetaan seuraavasti: ”Lautanterän asunnossa. Kammottava nykyaikaismusiikki soi.” Myös kohtaus, jossa Lautanterä twistaa ravintolassa, lähentelee psykoosin kuvausta.

Käsikirjoituksesta päähenkilöistä selviää myös lukijaa — tai Palmujen katsojaa — kutkuttavia lisätietoja. Kun Palmu soittaa Kokille kotiin, puhelimeen vastaa tämän vaimo, koska Kokki on leikkimässä lastensa kanssa. Myös jo 1930-luvulta takakireänä pysynyt päällikkö Virtakin pehmenee, kun hänen sydämensä alkaa tykyttää kiivaasti yhdelle murhatapauksen hahmolle.

Sokerina pohjalla piintynyt erakko Palmu ajautuu avioliiton satamaan, mutta ei tietenkään alussa esitellyn neiti Lumpeen kanssa. Uuden parisuhteen henkiset ja aineelliset myötäjäiset mullistavat Palmun eläkevuodet.

Vaikka neljättä Palmu-elokuvaa ei tehty, komisarion hahmoa ja tarinaa ei haudattu näyttelijälakon aikana tai sen jälkeen. Esimerkiksi 1960-luvun puolivälissä silloinen Mainos-tv:n ohjelmapäällikkö Eino S. Repo ja Kassila neuvottelivat Komisario Palmu -sarjan tekemisestä MTV:lle. Ajatus oli, että Mika Waltari voisi olla mukana kirjoittamassa tai ideoimassa sarjaa — tai olla kokonaan irti kirjoittamisesta. Kirjailijaan otettiin yhteyttä, eikä hänellä ollut mitään televisiosarjan tekemistä vastaan.

Sarja ei kuitenkaan päässyt ajatusta pidemmälle, sillä näyttelijälakko ulottui myös televisioyhtiöiden filmituotantoon. Käsikirjoitusta ei syntynyt, eikä MTV ei halunnut ottaa riskiä. Kassilaa työllistivät muut televisiotyöt.

Oli odotettava syksyyn 1968, kun Kassila sai ylipuhuttua elokuvatuottaja Mauno Mäkelän uuteen Palmu-elokuvaan. Käsikirjoituksen tähän Vodkaa, komisario Palmu -elokuvaan tekivät Kassila ja Georg Korkman. Waltari ei osallistunut projektiin muutoin kuin antamalla luvan käyttää tuttuja hahmoja.

Lopputulokseen ei kukaan tainnut olla kovin tyytyväinen. Vodkaa, komisario Palmu oli värifilmi, joka rikkoi aiempien Palmujen tyylikkään dekkarityylin. Juonikin oli sekava ja päällisin puolin hämmästyttävän neuvostomyönteinen. Tätä ainakin toistaiseksi viimeistä elokuvaa kannattaakin katsoa eräänlaisena aikalaisjulkkispotpurina: siinä vilahtavat cameo-rooleissa muun muassa Eino S. Repo, Teija Sopanen, Heikki Kahila ja Mauno Koivisto — viimeisin tosin vain pöytäpuhelimen välityksellä.

Tämä kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Helsingin Sanomien Teema-lehden numerossa 6/2015, jonka aiheena on elokuva. Teema-lehden voi tilata tai ostaa irtonumerona lehtipisteistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat