Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius-kilpailun fanit kuin kuumeessa – finalistit selviävät sunnuntai-iltana

Kulttuuri
 
Sibelius-kilpa koukuttaa: osa haluaa viulistit kotiinsa
Sibelius-kilpa koukuttaa: osa haluaa viulistit kotiinsa
Sibelius-viulukilpailun yleisössä on innokkaita faneja, joista jotkut ovat kuunnelleet kaikki kilpailut vuodesta 1965 lähtien. Osa faneista antaa kotinsakin kilpailijoiden käyttöön. Toimittaja: Vesa Sirén HS. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS.

Helsingin konservatorion ovi avautuu, ja tyytyväistä yleisöä purkautuu ulos. ”Kuinka hieno nuori viulisti!”

”Edellinen oli vielä parempi!”

Kuluttajavirastosta eläkkeellä oleva ravitsemustieteen maisteri Maija Lehtonen seuraa kilpailua jälleen – kuten on tehnyt vuodesta 1975 ja viulisti Yuval Yaronin voitosta asti. Hänen pikkusiskonsa on liikunnanopettajan työstä eläkkeelle jäänyt Kaarina Jaakonsaari. Hän on lähtenyt isosiskon mukana kilpailuihin nyt 15 vuoden ajan.

”Tämä lähtee rakkaudesta viulumusiikkiin. Kun samat teokset toistuvat aivan erilaisina tulkintoina, esimerkiksi Béla Bartókin musiikki on alkanut avautua paremmin kuin koskaan ennen”, Lehtonen sanoo.

Jaakonsaaren mielestä ihmiset kuuntelevat kilpailuja konserttejakin intensiivisemmin. ”Samalla he ovat avoimempia kuin tavallisissa konserteissa. Voi jutella kenen kanssa tahansa, myös tuntemattomien vieruskavereiden.”

Vertailukohtia riittää. Lehtonen omistaa Tapiola Sinfoniettan kausikortin. Jaakonsaari kuuntelee kaikki Pori Sinfoniettan konsertit.

Hurahtaminen kuulostaa vähän samalta kuin mistä vaikkapa Kuhmon kamarimusiikin vakikävijät puhuvat.

”Kuhmossa käymmekin joka kesä ja kuuntelemme viisi konserttia päivässä!” sisarukset kertovat.

Canonilta eläköitynyt toimitusjohtaja Seppo Mervola on kuunnellut kilpailuja 1990-luvulta lähtien. Hän on myös yksi kymmenistä kilpailijoiden vapaaehtoisista majoittajista.

”Vaikutuin joskus 40-50 vuotta sitten venäläisestä kuoromusiikista, vaikka kieli ei ollut hallussa. Sitä kautta ryhdyin tutustumaan klassiseen musiikkiin, kokosin melkoisen levykirjaston ja siirryin vakituiseksi konserttikävijäksi”, hän muistelee.

Kerran 1990-luvulla Finlandia-talon penkeillä oli lappuja, joissa pyydettiin vapaaehtoisia majoittajia ilmoittautumaan kilpailujärjestäjille. Se sopi musiikkimiehelle, jonka vanhin tytär opiskeli Sibelius-Akatemiassa, nuorempi harrastaa pianonsoittoa ja kuopus soittaa rumpuja.

”Musiikkikilpailuissa ihmiset ottavat kilpailijat vastaan hirvittävän suurella lämmöllä. Heitä kohdellaan hyvin. Uskon, että näin käy myös kaikissa majoituspaikoissa.”

Kukaan kilpailija ei ole käyttänyt Mervolan kodin vieraanvaraisuutta väärin.

”Päinvastoin, on ollut hienoa tutustua nuoriin eri kulttuureista.”

Mervola majoittaa täällä kertaa japanilaista Yasuka Morizonoa, joka sijoittui äsken Berliinin Rostal-kilvan kakkoseksi. Tapaamme Morizonon harjoitushuoneessa, jossa hän kertaa ohjelmistoa pianisti Sonja Fräkin kanssa.

”Kilpailen, koska haluan kuuluisaksi solistiksi”, Morizono nauraa soitettuaan Sibeliusta harjoitusten päätteeksi HSTV:n videolle. Myöhemmin selviää, että hän ei sittenkään päässyt välieriin.

Kilpailufanien ikänestori voi olla kohta 91-vuotias professsori Tuomas Haapanen, joka seurasi ensimmäisiä kilpailuja 1965 radiosta ja kaikki kilpailut paikan päällä vuodesta 1970 lähtien. Kilvan säännöt ovat pitkälti hänen ideoimiaan.

Jopa häntäkin varhemmin viulukilpailun yleisöön ehti nyt 78-vuotias eläkkeellä oleva kustannuspäällikkö Matti Suurpää. Hän muistaa yhä ensimmäisen voittajan soiton kilpailussa 50 vuoden sitten.

Oleg Kagan on minulle myös kaikkien aikojen paras voittaja, mutta siihen voi vaikuttaa se, että hän soitti myöhemmin niin monena kesänä Kuhmon kamarimusiikissa. Kagan oli hirveän hyvä poika.”

Suurpää muistaa vuosikymmenet, jolloin Bach-esitys saattoi joskus mennä alkuerän soittajalta poikki.

”Perustaso on noussut valtavasti.”

Tällä kertaa alkuerissä ei ollut virtuoosikappaletta Paganinin tai Wieniawskin tapaan. Se ei Suurpäätä haittaa.

”Enemmän haittaa se, että jotkut tekevät Bach-numerostaan virtuoosikappaleen ja soittavat Bachin melkein hengiltä.”

Jos arkiaamut olivat yleisön puolesta eläkeläis- ja ammattilaispainotteisia, niin iltaisin ja nyt viikonloppuna myös päivätyössä olevat ja koululaiset pääsevät mukaan.

Yksi heistä on 12-vuotias Aino Yamaguchi, joka käy soittotunneilla Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Kirjastonhoitajan ja japanilaissyntyisen talouspäällikön tytär seurasi tammikuussa myös Kuopion viulukilpailua ja aikaisemmin Jyväskylän kilpailua. Omasta vai äidin toiveesta?

”Molempien. Soitan viulua nyt kahdeksatta vuotta. Hyviä soittajia kuuntelemalla saa lisää innostusta omaan harjoitteluun.”

Mitä Aino Yamaguchi haluaa tehdä isona?

”Haluan viulistiksi, ehkä orkesterimuusikoksi ja arvostetuksi opettajaksi.”

Entä haluaako 12-vuotias joskus soittaa Sibelius-viulukilpailussa?

”Kyllä. Viiden vuoden kuluttua tarvitsisin vielä kypsymistä. Sopiva ikä voisi olla kymmenen vuoden kuluttua, 22-vuotiaana.”

HS.fi kertoo Sibelius-kilvan finalistit sunnuntaina klo 21.30. jälkeen. Maanantai on välipäivä. Finaali on Musiikkitalossa tiistaista torstaihin 1.–3. joulukuuta klo 19.

Terhi Liimu / HS
Kaarina Jaakonsaari ja Maija Lehtonen istuvat jälleen Sibelius-viulukilpailut läpi alkueristä finaaliin.
Kaarina Jaakonsaari ja Maija Lehtonen istuvat jälleen Sibelius-viulukilpailut läpi alkueristä finaaliin.
Terhi Liimu / HS
Yasuka Morizono sai kodin kilpailujen ajaksi Seppo Mervolan perheen omakotitalosta.
Yasuka Morizono sai kodin kilpailujen ajaksi Seppo Mervolan perheen omakotitalosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat