Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katso ainakin nämä: Kriitikot poimivat neljä suosikkiteostaan Nuoret 2015 -näyttelystä

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Pusenius: Luolavertaus.
Pusenius: Luolavertaus.
Nykyihmisen kuva kertoo yksinäisyydestä

Viime vuosina Kuvataideakatemiasta valmistunut monia lupaavia videotaiteilijoita. Yksi heistä on Joakim Pusenius (s. 1984), jonka hienostunut Luolavertauksia (2014) jäi mieleen jo viime vuoden Kuvan Keväässä.

Platonin kuuluun luolavertaukseen monitasoisesti viittaava teos kysyy, millaisessa luolassa nykyihminen elää. Pusenius piirtää kuvaa äärimmilleen viedystä individualismista, joka eristää ihmisen omaan henkiseen kuplaansa.

Pusenius rikkoo perinteisen elokuvakerronnan kieltä ja rytmiä. Fragmentaarinen, loppuratkaisua vaille jäävä kuvaus yössä matkaavista ihmisistä muodostaa lyyriseksi nykyelämän vertauskuvaksi, joka ei anna valmiita vastauksia.

Taiteilijan nopea cameo teoksen alussa muistuttaa, että katsojakin tuijottaa eräänlaista illuusiota näyttelytilan muodostamassa luolassa. Pieni ele saa kysymään näkyykö tässä luolassa totuus vai harhakuva.

Harri Mäcklin

Perhekuvien ajattomuus vangitsee
Petri Kuokka
Erica Nyholmin valokuva Menetys on esillä Taidehallissa. Nyholm voitti kuvallaan kansainvälisen Pilar Citoler -valokuvakilpailun Espanjassa.
Erica Nyholmin valokuva Menetys on esillä Taidehallissa. Nyholm voitti kuvallaan kansainvälisen Pilar Citoler -valokuvakilpailun Espanjassa.

Nuoret-näyttelyn runsaudessa ja materiaalikirjossa on ehkä vähän yllättävää, että katse hakeutuu ensisilmäyksellä aika perinteisen oloisen nykyvalokuvan luo. Erica Nyholmin valokuvasarja vangitsee heti, ja sitä pitää katsoa pitkään.

Nyholm hakee inspiraationsa taidehistoriasta, mutta onnistuu samalla tuomaan teoksiinsa jotakin hyvin ajatonta, universaalia ja yleisinhimillistä perhesuhteista. Kuvissa perheenjäsenet ovat kerääntyneet pöydän ääreen ja äiti ja tytär loikoilevat sohvalla. Tunnelmat ovat latautuneita ja raskaita. Onko pakko pohtia, keitä ihmiset ovat, ja mitä on tapahtunut. Nyholm lavastaa kuvansa kuin kunnianhimoinen elokuvantekijä. Mikään ei tunnu haraavan vastaan.

Kuvissa ei ole mitään räjäyttävää, uutta tai vallankumouksellista, eikä tarvitsekaan. Nyholmin kuvat vain ovat erinomaisen kiehtovia ja monitulkintaisia ja viipyvät pitkään verkkokalvoilla.

Kaisa Viljanen

Isosti ja väkevästi
Viljami. Heinonen: Emergency Flare.
Viljami. Heinonen: Emergency Flare.

Viljami Heinonen (s. 1987) on tuonut Taidehalliin kolme komeaa maalausta, joiden rikkaasti ja mehevästi kerrostuneet pinnat antavat ymmärtää niiden olevan ankaran kamppailun tuloksia.

Heinonen maalaa levottomalla voimalla, intensiivisesti ja yhdistää maalipintoihinsa kollaasia ja spraymaalia. Rikkonaisiin tiloihin tai dramaattisiin maisemiin sijoittuvien vereslihaisten figuurien ilmeinen ahdistus peilaa hyvin niitä turvattomuuden ja pelon tuntoja, jotka nykyihminen tunnistaa omasta arjestaan ja joiden syistä kenelläkään ei voi olla epäilystä.

Maalauksina Heinosen teoksiin sisältyy kiehtova luuppi taiteen lähihistoriaan. Samalla kun ne kuvaavat nykyhetkeä ja vihjaavat tulevaisuuteen jollaista emme toivo, ne muistuttavat samankaltaisten teemojen esiintymisestä niitä edeltäneessä maalaustaiteessa. Brittiläinen Francis Bacon on epäilemättä vain yksi Heinosen esikuvista niiltä vuosikymmeniltä, jolloin toisen maailmansodan järkytykset eri puolilla Eurooppaa purkautuivat suurille ja väkeville kankaille.

Timo Valjakka

Kuuntele valokuvaa
Jonna Kina: Bed.
Jonna Kina: Bed.

Kuvataideakatemiasta vuonna 2013 valmistuneen Jonna Kinan Foley Objects -sarja (2013) on nähty näyttelyissä jo useampaan kertaan, mutta se ei vähennä Kinan kuvien taikaa.

Taiteilija on kuvannut esineitä, joita on käytetty elokuvien äänitehosteiden jälkiäänityksissä. Kuvien oivallus on se, miten pelkistetyt, pienikokoiset kuvat ja lakoniset kuvatekstit ovat paljon enemmän kuin osiensa summa. Ne heräävät eloon katsojan pään sisällä.

Folio rätisee kuin tuli, ja ananaksen pinta rahisee silitettäessä kuin dinosauruksen iho.

Yksinkertaista, eleganttia ja toimivaa.

Aino Frilander

Nuoret 2015 Taidehallissa (Nervanderinkatu 3) 28.11.–3.1. ke klo 11–20, ti, to–pe 11–18, la–su 11–17. Liput 7 ja 10 e. Vapaa pääsy alle 18-vuotiaille ja kuukauden ensimmäinen ke klo 18–20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat